Соматичні права: захист фізичної сфери людської гідності та автономії

Автор(и)

  • Ю. М. Бисага доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Ужгородського національного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-8797-5665

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.60

Ключові слова:

права і свободи, соматичні права, право на репродукцію, біотехнології, етичні стандарти

Анотація

Визначено, сьогодні у світі, який постійно змінюється та розвивається, питання соматичних прав стають дедалі більш актуальними і важливими. З розвитком інтернету та соціальних мереж зросла загроза кібербулінгу і технологічного насильства, які можуть порушити соматичні права осіб. Це стає актуальною проблемою, яку потрібно розглядати та боротися з нею.

Встановлено, соматичні права є одними з найважливіших прав людини, які стосуються її фізичного тіла і здоров’я. Ці права визнають недоторканість, приватність та контроль за власним тілом. Вони є фундаментальними для гідного і вільного життя кожної людини і знаходяться під захистом закону та міжнародних конвенцій.

Підкреслено, репродуктивне здоров’я не обмежується лише можливістю мати дітей. Воно також включає в себе забезпечення фізичного, психологічного та соціального благополуччя у сфері репродукції. Недостатність доступу до репродуктивних послуг може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, які впливають на загальний стан та якість життя людини. Забезпечення рівних можливостей для жінок і чоловіків в плані репродуктивного здоров’я є важливим аспектом гендерної рівності. Доступ до репродуктивних послуг повинен бути забезпечений незалежно від статі, етнічної належності, соціального статусу тощо. Це допомагає враховувати індивідуальні потреби та права кожної людини.

Резюмовано, соматичні права є важливими для забезпечення фізичного та психологічного благополуччя кожної людини. Вони захищають недоторканість, приватність і контроль за власним тілом і становлять фундаментальну складову гідного життя. Забезпечення захисту цих прав є завданням як правової держави, так і суспільства загалом, і вимагає уваги до потреб і прав кожної людини.

Посилання

Стратегія в галузі репродуктивного здоров’я з метою прискорення прогресу у напрямку досягнення міжнародних цілей та завдань у галузі розвитку. URL: https://www.who.int/reproductivehealth/publications/general.

Пунда О.О. Поняття особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування людини. Актуальні проблеми держави і права. 2014. Вип. 74. С. 197–204.

Рябенко О.В. Право фізичної особи на репродукцію (відтворення): поняття та історико-правові аспекти становлення. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія право. 2015. Вип. 30. Т. 1. С. 148–151.

Васильченко О.М. Репродуктивна поведінка особистості. Соціально-психологічний аналіз: монографія. Луганськ : Вид-во «Ноулідж», 2013. 547 с.

Чечерський В.І. Співвідношення права людини на репродукцію (відтворення) і репродуктивних прав людини. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2020. № 61. С. 56–60.

Мухамєдова Е.Е. Репродуктивні права фізичної особи в системі особистих немайнових прав. Вчені записки Таврійського нац. ун-ту ім. В.І. Вернадського. Серія: Юридичні науки. 2012. № 22. Т. 25 (64). С. 136–141.

Бєлов Д.М., Громовчук М.В. Конституційно-правoві засади статусу особи: окремі аспекти. Аналітично-порівняльне право. № 1. 2021. С. 21–26.

Громовчук М.В., Бєлов Д.М., Релігія і право людини на штучне запліднення. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2021. Випуск 64. С. 46–50.

Громовчук М.В., Бєлов Д.М., Принцип гуманізму, як основоположний принцип побудови сучасної правової держави. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2021. Випуск 65. С. 46–50.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25