Деокупація та реінтеграція Криму: вплив правозахисних неурядових організацій.

Автор(и)

  • О. В. Щербанюк доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри процесуального права ЧНУ ім. Ю. Федьковича, Ukraine
  • О. В. Сінькевич доктор юридичних наук, професор кафедри конституційного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.58

Ключові слова:

неурядові правозахисні організації, Автономна Республіка Крим, деокупація, окупація, реінтеграція, інститут громадянського суспільства, права людини, захист прав особи, захист жертв, збройна агресія, територіальна цілісність

Анотація

У статті розглянуто проблеми, пов’язані із безперервною військовою окупацією Криму, яка призводить до серйозних змін, в т.ч. до занепаду людських прав. Перед державою давно стоїть завдання звільнити окупований Крим та повернути його до України. Стверджується, що деокупація та реінтеграція Криму містить ряд проблем, з якими необхідно розібратись, включно з проблемами правового характеру. На допомогу державі в цьому питанні приходять неурядові правозахисні організації (надалі – правозахисні НУО). На жаль, вчені не звертають великої уваги щодо впливу правозахисних НУО на процес деокупації та реінтеграції Криму. Втім, зважаючи на суспільний запит щодо відновлення територіальної цілісності України і дії владних структур, які націлені на звільнення Криму від російських загарбників, слід розглянути який вклад здійснюють правозахисні НУО у звільнення Кримського півострова.

Зроблено висновок про те, що правозахисні неурядові організації здійснюють вирішальний вплив на рівні з державою Україна в питаннях захисту прав людини, деокупації та подальшої реінтеграції тимчасово окупованого Криму. Вони здійснюють міжнародну адвокацію, документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, моніторинг прав людини в Криму і підтримку та захист постраждалим від репресій. Однак наразі нормативне регулювання впливу правозахисних НУО не вирішене, у зв’язку з чим ми пропонуємо доповнити ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» наступним пунктом: «Правозахисні недержавні організації здійснюють постійний моніторинг дотримання прав людини, надають інформацію у сфері захисту прав людини, здійснюють підтримку та надають захист постраждалим від злочинів на тимчасово окупованих територіях особам. Організації мають право документувати злочини проти людяності та воєнні злочини, що вчинені на тимчасово окупованих територіях й співпрацюють з органами державної влади на основі партнерства».

Посилання

Берченко Г.В. Громадянське суспільство в Україні: конституційні аспекти. Харків: Юрайт, 2014. 208 с.

Грицай І.О. Адміністративно-правове регулювання діяльності неурядових правозахисних організацій : дис. канд. юрид. наук : 12.00.07. Запоріжжя, 2012. 266 с.

Темех І.Т. Конституційно-правовий статус правозахисних громадських організацій: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.02. Київ, 2010. 20 с.

Карпінська О.Б. Конституційно-правовий статус суб’єктів правозахисної діяльності в Україні : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.02. Ужгород, 2015. 237 с.

Слінько Т.М., Кушніренко О.Г. Конституційно-правовий статус об’єднань громадян в Україні : навч. посібник. Харків: Арсіс, 1998. 176 с.

Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України : Закон України від 15.04.2014 р. № 1207-VII : станом на 3 серп. 2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1207-18#Text.

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» : Указ Президента України від 24.03.2021 р. № 117/2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/117/2021#Text.

Активісти «Жовтої стрічки» запустили чат-бот «Очі» для збору злочинів росіян на ТОТ. ZMINA. URL: https://zmina.info/news/aktyvisty-zhovtoyi-strichky-zapustyly-chat-bot-ochi-dlya-zboru-zlochyniv-rosiyan-na-tot.

Аналіз порушень прав людини в окупованому Криму за І квартал 2023 року. Київ: Кримськотат. Ресурс. Центр, 2023. 84 с.

Виноградова О. Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації : аналіт. доп. Київ: Дім прав людини Крим, Крим. правозахисна група, Регіон. центр прав людини, Центр громад. просвіти «Альменда», Центр прав людини ZMINA, 2021. 92 с.

Воробйова А., Суляліна М. «Кримський сценарій»: як Російська Федерація знищує українську ідентичність дітей на окупованих територіях: аналіт. звіт. Київ : Центр громад. просвіти «Альменда», 2023. 72 с.

До ухваленої Генасамблеєю ООН резолюції залучили рекомендації Кримської правозахисної групи. Кримська правозахисна група. URL: https://crimeahrg.org/uk/do-uhvalenoї-genasambleєyu-oon-rezolyucziї-zaluchili-rekomendacziї-krimskoї-pravozahisnoї-grupi.

Захист прав людини та посилення медіа охоплення у Криму. КримSOS – громадська організація. URL: https://krymsos.com/zahyst-prav-lyudyny-ta-posylennya-media-ohoplenn- ya-u-krymu.

Злочини проти людяності: до МКС направлені чергові докази злочинів Росії проти кримських татар. Кримська правозахисна група. URL: https://crimeahrg.org/uk/zlochini-proti-lyudyanosti-do-mks-napravleni-chergovi-dokazi-zlochiniv-rosiї-proti-krimskih-tatar.

Міжнародна адвокація – зустрічі в ООН та Вашингтоні. Альменда. URL: https://almenda.org/mizhnarodna-advokaciya-zustrichi-v-oon-ta-vashingtoni.

Russian authorities in Crimea detain 2 journalists; Kulamet Ibraimov remains in custody. Committee to Protect Journalists. URL: https://cpj.org/2023/07/russian-authorities-in-crimea-de- tain-2-journalists-kulamet-ibraimov-remains-in-custody.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25