Судді-роботи: «передача ваг (символ суду) з рук торгівців до рук ангела» чи високі технології в професії юриста в майбутньому?

Автор(и)

  • К. О. Мудрицька доктор філософії 081 «Право», доцент кафедри адміністративного права, інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Київського університету інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія», Україна https://orcid.org/0000-0003-3759-8897

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.44

Ключові слова:

електронний суд, докази, судді, судовий процес, штучний інтелект, юридична аргументація

Анотація

Реалії сьогодення такі, що судді в Україні значно більше віддалилися від народу та сприймаються населенням як частина держапарату, що приймають рішення на основі «телефонного права», а не як незалежна судова гілка влади.

Прості громадяни, інвестори та підприємці повинні бути впевнені в повній об’єктивності та неупередженості судової системи без можливості свавілля в ній чиновників, тому все більше з’являється прибічників повного переходу на автоматизовану (роботизовану) судову систему.

Проте, поряд з цим існують противники застосування штучного інтелекту в судовому процесі. Таким чином, одна сторона вважає, що за високими технологіями майбутнє та професія юриста скоро вимре, інші з недовірою ставляться до будь-якої комп’ютеризації судового процесу.

Певні судові органи різних країн – Франції, США, Китаю, Великобританії вже використовують штучний інтелект для допомоги судді за певних обставин – наприклад, для підготовки процесуальних документів, перевірки правильності заповнення реквізитів сторін та добору судової практики.

Однак, як і в інших країнах, в Україні працюють над оцифруванням максимального простору в галузі судочинства. Наразі практикується подача звернень в електронному вигляді за допомогою системи «Електронний суд», дистанційна участь у засіданні, а також їх аудіо- та відеофіксація.

Звичайно, не можна зупинити розвиток технологій, у тому числі й у судочинстві. Тому, коли наявні гіпотетичні моменти у майбутньому, що функціональні можливості штучного інтелекту перевершать можливості суддів, прокурорів та адвокатів, то постають цілком актуальні питання з огляду на ймовірність настання «правової сингулярності».

Крім того, залишається багато невирішених питань таких, як питання віддаленого посвідчення доказів, правові та етичні бар’єри, виконання рішення.

Таким чином, у такому світі закон перейде у стан рівноваги між фактами та нормами. Це загрожує відмиранням системи юридичної аргументації, що нині становить основу судового доказування.

Посилання

The Lord Chancellor, the Lord Chief Justice and the Senior President of Tribunals. Transforming Our Justice System. London, September 2016. Joint statement. URL: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/553261/joint-vision-statement.pdf.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (з протоколами) (Європейська конвенція з прав людини). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text.

Конституція України. Прийнята на V сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/254к/96–вр.

Grundgesetz für die Bundesrepublik Deutschland. URL: https://www.gesetze-im-internet.de/gg/index.html.

European ethical Charter on the use of Artificial Intelligence in judicial systems and their environment. URL: https://rm.coe.int/ethical-charter-en-for-publication-4-december-2018/16808f699c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Розділ 10. Судоустрій; прокуратура та адвокатура