Інноваційні підходи у криміналістиці та судовій експертизі

Автор(и)

  • В. О. Яремчук кандидат юридичних наук,доцент, старший науковий співробітник, Науково-дослідний інститут вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса Національної академії правових наук України, лабораторія «Використання сучасних досягнень науки і техніки у боротьбі зі злочинністю», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.42

Ключові слова:

інновації, європейські країни, криміналістика, криміналістичні знання, судова експертиза

Анотація

Світ щодня змінюється. Нові засоби вчинення кримінальних правопорушень потребують інноваційних та сучасних методів їх розкриття. Важливим є запровадження до криміналістичної науки та судової експертизи новітніх, інноваційних засобів та методів діяльності. В умовах війни в Україні розвиваються нові галузі як криміналістики так і судової експертизи через вчинення великої кількості військових кримінальних правопорушень. Допомогу у розслідуванні надають колеги з інших країн, які використовують інноваціні методи і методики, впровадженні у різних держава світу. Проблематику впровадження інновацій у криміналістику та судову експертизу досліджували такі вчені, як М.В. Даньшин, В.А. Журавель, І.І. Когутич, В.О. Коновалова, В.Ю. Шепітько, В.В. Юсупов та ін. Сучасні тенденції формування інноваційних напрямків у системі криміналістичних знань свідчать про необхідність розширення меж криміналістичних знань і використання при цьому інноваційних наукових знань з різних прикладних та фундаментальних наук, розроблених у різних країнах світу. Варто відмітити про існування суміжних наукових досліджень, де застосовуються криміналістичні знання та знання з хімії у країнах Європи.

Дані про нові цифрові технології також мають використовуватися у криміналістиці та судовій експертизі з метою розкриття та розслідування кримінальних правопорушень. В умовах війни створені спільні слідчі групи, до яких входять криміналісти, судові експерти таких європейських країн, як Литва, Польща, Естонія, Латвія, Словаччина та Румунія. Отже, сьогодні у всьому світі застосовуються інноваційні підходи до формування багатьох наук. Не оминув цей процес і науки криміналістика і судова експертиза.

Система криміналістики та судової експертизи постійно розвивається у взаємозв’язку з зі змінами наукових знань з фундаментальних і прикладних наук у світі. Є пропозиції утворити нові підрозділи науки криміналістики, а саме, аерокриміналістику, криміналістичну адвокатологію, судову графологію тощо, змінити зміст існуючих термінів, запроваджуючи інноваційні підходи. На сьогодні зміст науки криміналістики, судової експертизи у різних країнах розуміють по-різному. Також для українських вчених та судових експертів важлива міжнародна співпраця, що набуло особливої необхідності в умовах війни в Україні.

Посилання

Когутич І.І., Нор В.Т. Використання криміналістичних знань у судовому розгляді кримінальних справ: наук.-практ. посібник. Львів: Тріада плюс; Алерта, 2010. 426 с.

Журавель В.А. Вибрані праці. Харків: Апостіль, 2016. 592 с.

Даньшин М.В. Криміналістика XXI століття: місце у системі наукового знання. Харків: ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2013. 480 с.

Байрачна Ю. На Харківщині за допомогою квадрокоптерів обстежили тисячі зруйнованих об’єктів. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3655812-aerokriminalistika-ak-droni-z-ludskimi-imenami-fiksuut-zlocini-rosian.html (дата звернення 12.09.2023).

Юсупов В.В. Криміналістика в Україні у ХХ-ХХІ століттях. Київ: ФОП Маслаков, 2018. 556 с.

José R. Almirall and Glen P. Jackson «Forensic Chemistry» Volume 14. 2019. https://www.journals.elsevier.com/forensic-chemistry.

Forensic Architecture. https://www.forensic-architecture.org/cases/.

Баланчук І. В Ізюмі закінчили ексгумацію – підняли 447 тіл, серед них багато жінок, є діти. URL: https://www.pravda.com.ua/news/2022/09/23/7368817/ (дата звернення 12.09.2023).

Шепітько В.Ю. Судова експертиза та судово-експертна діяльність: погляд крізь призму думок експертів. Теорія та практика судової експертизи і криміналістики. 2023. Випуск 1 (30). С. 12–22.

Міжнародна підтримка розслідувань воєнних злочинів. URL: https://yur-gazeta.com/publications/practice/mizhnarodne-pravo-investiciyi/mizhnarodna-pidtrimka-rozsliduvan-voennih-zlochiniv.html (дата звернення 12.09.2023).

Матола В. Міжнародна підтримка України у розслідуванні воєнних злочинів. URL: https://varosh.com.ua/vijna/mizhnarodna-pidtrymka-ukrayini-u-rozsliduvanni-vijskovyh-zlochyniv/ (дата звернення 12.09.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність