Організаційно-правові аспекти новацій при досудовому розслідуванні злочинів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.41

Ключові слова:

організаційно-правові засади діяльність органів досудового розслідування, розслідування злочину, новації на досудовому розслідуванні, слідчі органи, слідчі підрозділи, документування злочинів

Анотація

В органах досудового розслідування є глибинна проблема додержання процесуальних прав у процесі здійснення їх діяльності з метою усунення і недопущення до подальшої протиправної діяльності, потрібно запроваджувати нові методи контролю та здійснити прогнозування наявних з огляду на те що суб’єктивні складові проявляються у позитивних та негативних тенденцій розвитку. У статті розкривається теоретична генеза та зміст новацій при розслідування кримінальних правопорушень.

В нинішньому часі визначається, що ефективність організаційно-правових засад діяльності органів досудового розслідування багато в чому визначається знаннями її суб’єктами логічної послідовності та способів зв’язку дій (операцій), що утворюють кожну з організаційно-правових засад діяльності органів досудового розслідування, які використовують інноваційні технології з метою досконалого розслідування злочинів. Досліджено авторами особливості змісту організаційно-правових засад діяльності органів досудового розслідування, що реалізується уповноваженими органами на досудовому розслідуванні, що визначається своєю процедурною специфікою процесуальної та службової діяльності. Пропонуються авторські критерії виділення нових процесів у використанні розслідування злочинів та кримінальних проступків на основі організаційно-правових засад діяльності органів.

Ефективність діяльності органів досудового розслідування безпосередньо визначається упорядкованістю дій керівників та підпорядкованих суб’єктів слідчих та дізнавачів. Організаційно-правові засади діяльності органів досудового розслідування багато в чому визначається знаннями її суб’єктами логічної послідовності та способів зв’язку дій (операцій), що утворюють кожну з організаційно-правових засад діяльності органів досудового розслідування. У статті обґрунтовано наукова послідовність дій із відомостями що дозволить керівникам органів розслідування розслідувати злочини виключити в дії оперування даними, що не потрібні в конкретній ситуації, мінімізувати інформаційний пересуд, підвищити смислову відповідність між запитом та отриманою інформацією, що дозволяє зняти невизначеність ситуації, що склалася у підпорядкованих органах.

Проаналізовано новації при роботі з інформацією, що забезпечує узгодженість усіх компонентів інформаційної системи, об’єднує в собі систему інформації, її носіїв та джерела, персонал, методи, способи технології інформаційної роботи, оргтехніку та програмно-апаратні комплекси, інформаційні процеси, комунікації (зв’язки) між названими компонентами та адресатам інформації (суб’єктів керування).

Посилання

Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР. / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text (дата звернення: 02.09.2023).

Кримінальний процесуальний кодекс / Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, 11-12, 13, ст. 88.

Журнал східноєвропейського права. Організаційно-правові аспекти інституційної взаємодії правоохоронних органів у сфері протидії та боротьби із легалізацією злочинних доходів 2021. No 90. UPS: https://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream-download/123456789/86771/1/Rieznik_laundering.pdf.

Національна поліція України. Законодавство. Роз’яснення. Коментар / за заг. ред. О.В. Тахтая. Київ: Юрінком Інтер, 2016. 540 с.

Управління органами Національної поліції України: підручник / за заг. ред. д-ра юрид. наук, доц. В.В. Сокуренка. МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків: Стильна типографія, 2017. 580 с.

Юридичний Бюлетень. Випуск № 23. 2021. UPS: 19.pdf (oduvs.od.ua).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність