Здійснення судово-експертної діяльності у кримінальному провадженні: міжнародний досвід

Автор(и)

  • О. В. Кузьменко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінального права та процесу Київський університет права НАН України, Україна
  • Л. В. Омельчук кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінальної юстиції Державного податкового університету, доцент кафедри права ПВНЗ «Європейський університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-2457-0118

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.38

Ключові слова:

експерт, експертна діяльність, кримінальне провадження, кримінальне правопорушення, досудове розслідування

Анотація

Стаття присвячена міжнародному досвіду організації професійної діяльності судового експерта у кримінальному провадженні. Зазначено, що в Німеччині в кожній адміністративно-територіальній одиниці «землі» (Hundesland) є своя незалежна судово-експертна лабораторія, а федеральні формування Федерального відомства у кримінальних справах мають власні підрозділи для проведення спеціальних експертиз та досліджень, а також свої бази даних криміналістично значимої інформації. Увагу приділено Інституту криміналістичних досліджень, який виступає провідною науково-дослідною установою у структурі німецької кримінальної поліції та надає послуги в: проведенні криміналістичних і кримінологічних досліджень; розробці поліцейських методик; навчанні та підвищенні кваліфікації співробітників Федерального відомства у кримінальних справах. Інститут забезпечує проведення всебічних науково-практичних досліджень і впровадження сучасних технологій поліцейської діяльності. У його функції входить виявлення найбільш уразливих місць у сфері боротьби зі злочинністю та розробка і впровадження разом з досвідченими практиками заходів та інноваційних програм, спрямованих на вдосконалення діяльності правоохоронних органів.

Крім того, наголошено, що всю організацію та діяльність судово-експертних установ Франції побудовано за міжнародними стандартами, на підставі чого у французькій судово-експертній системі є міжнародна експертиза.

Зроблено висновок, що литовська модель організації діяльності судово-експертних органів характеризується великим рівнем централізації, оскільки її координація здійснюється загальними для всіх експертних установ незалежними органами. Зазначений формат характеризується цілою низкою позитивних моментів, наприклад, сприяння гармонізації судових експертиз, стандартизації методик, акредитації та появі мінімальних стандартів щодо кваліфікації і компетенції судового експерта; упровадження у судово-експертну практику стандартів Європейського Союзу тощо.

Зазначено, що імплементація міжнародних норм і стандартів організації та діяльності судово-експертних установ виводить експертні установи на новий рівень функціонування. Це надає можливість створити дієвий механізм управління і функціонування судово-експертних установ та експертів, який визначатиме високі вимоги до проведення судової експертизи, підвищить професійний рівень і результативність співробітників експертних установ, що відповідатиме потребам сучасного судочинства.

Посилання

Лопата О.А. Поняття і зміст судово-експертної діяльності. Міжнародний юридичний вісник: збірник наукових праць Національного університету державної податкової служби України. 2016. Вип. 1. С. 45–51.

Рувін О.Г. Міжнародні організації та інші суб’єкти міжнародного права як суб’єкти контролю за діяльністю судово-експертних установ. Вісник Маріупольського державного університету. 2020. Вип. 20. С. 122–129.

Лопата О.А. Міжнародне співробітництво експертної служби МВС України: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.09. Київ. 2017. 234 с.

Система забезпечення судово-експертної діяльності в державах–членах НАТО: наук.-практ. огляд / за заг. ред. О.А. Парфила; СБУ; Укр. НДІ спец. техніки та суд. експертиз. Київ: АртЕк, 2015. 56 с.

Гузела М., Канцір В. Зарубіжний досвід організації судово-експертної діяльності в процесі здійснення кримінального переслідування. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Юридичні науки. 2018. № 906. С. 129–135.

Чумак В.В. Зарубіжний досвід організації діяльності судово-експертних установ. Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. 2020. № 4. С. 235–244.

Заяць Р.Я. Зарубіжний досвід діяльності науково-дослідних експертно-криміналістичних установ Міністерства внутрішніх справ та можливості його використання в Україні. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2018. Вип. 52 (2). С. 134–138.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність