Німецька «модель» кримінально-правової охорони обігу лікарських засобів та обігу медичної продукції: поняття і структура

Автор(и)

  • П. С. Берзін доктор юридичних наук, професор кафедри кримінально-правової політики та кримінального права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0003-4146-7910
  • Р. А. Волинець доктор юридичних наук, професор кафедри кримінально-правової політики та кримінального права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0002-8134-8572
  • О. Г. Фролова кандидат юридичних наук, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в системі судоустрою з права на справедливе правосуддя та представництва в Конституційному Суді України, Україна https://orcid.org/0009-0007-5427-7581

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.21

Ключові слова:

Medicrime, лікарські засоби, медична продукція, кримінально-правова охорона обігу лікарських засобів, кримінально-правова охорона обігу медичної продукції, кримінальний закон ФРН

Анотація

У статті розглядається німецька “модель” кримінально-правової охорони обігу лікарських засобів та обігу медичної продукції. Аналізується ряд зобов’язань, які взяла на себе Україна після укладення Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Зокрема, зобов’язання, що стосуються правової охорони лікарських засобів та медичних виробів.

Предметом розгляду авторів є європейські стандарти “моделі” кримінально-правової охорони обігу лікарських засобів та обігу медичної продукції від їх підроблення (фальсифікації), які Україна зобов’язана врахувати (за конвенцією Medicrime).

Досліджується кримінальне законодавство Федеративної Республіки Німеччина, як таке, що забезпечує найбільш повну охорону обігу лікарських засобів та обігу медичної продукції. Авторами опрацьовані німецький Закон про обіг лікарських засобів (1976) та німецький Закон про медичну продукцію (2002).

Наведений німецький підхід у визначенні поняття лікарських засобів у Законі про обіг лікарських засобів, що на думку авторів є важливий тим, що він “йде у розріз” із підходом, закладеним у Конвенції Medicrime.

В статті приділена увага видам німецьких кримінальних правопорушень, що посягають на встановлений порядок обігу лікарських засобів та видам кримінальних правопорушень, що посягають на встановлений порядок обігу медичної продукції.

Авторами з’ясовується, що основні переваги німецької “моделі” полягають в детальному включенні положень регулятивного законодавства, що забезпечує обіг лікарських засобів та обіг медичної продукції, у зміст структурних елементів кримінального правопорушення конкретного виду: а) у зміст об’єктивних та суб’єктивних ознак відповідного складу діяння (на одному “рівні” структури кримінального правопорушення), а також б) протиправності цих кримінальних правопорушень (на іншому “рівні” структури).

Аналізується зміст понять “обіг лікарських засобів” та “обіг медичної продукції”, передбачений у відповідних положеннях німецького Закону про обіг лікарських засобів та Закону про медичну продукцію.

Посилання

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони: Угода від 27.06.2014 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011#n2820.

Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони: Закон України від 16.09.2014 р. № 1678-VII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1678-18#Text.

Конвенція Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я: Конвенція від 28.10.2011 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_a91#Text.

Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я: Закон України від 07.06.2012 р. № 4908-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4908-17#n2.

Соловйов О.С. Конвенція “Медікрим” як інструмент протидії підробленню медичної продукції в Україні. Соціальна фармація в охороні здоров’я. 2019. Т. 5. № 3. С. 57–64.

Gutorova N., Zhytnyi O., Soloviov O. Falsification of Medical Products: Criminal Law Mechanism Combating Threats to Public Health. Wiadomości Lekarskie. 2019. Volume LXXII. Issue 5. Part I. P. 856–861.

Берзіна А.Б. Фармацевтичне право: посібник Київ: Алерта, 2023. 190 с.

Гуторова Н.О. Кримінально-правова охорона фармацевтичної діяльності. Кримінально-правова охорона фармацевтичної діяльності. Проєкт Кримінального кодексу України у фокусі академічної думки: матеріали вебінару (м. Харків, 21 січ. 2021 р.) / Харків: Право, 2021. С. 16–18.

Короленко І.В. Фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів: контент аналіз національного законодавства. Кримінальні правопорушення проти публічного здоров’я в проєкті Кримінального кодексу України: матеріали наук.-практ. вебінару, 25 трав. 2021 р. / уклад.: А.О. Гаркуша, Ю.Ю. Забуга, Т.О. Михайліченко; НДІ вивчення проблем злочинності ім. акад. В.В. Сташиса [та ін.]. Харків: Право, 2021. С. 55–59.

Берзін П.С. Поведінка людини в кримінальному праві, кримінальне правопорушення та склад кримінального правопорушення: навч. посіб. Київ: Алерта, 2023. 558 с.

Берзін П.С. Кримінальне право. Загальна частина: підручник у 3-х т. Т. І. Загальні засади / П.С. Берзін. 2-ге вид., виправ. та доп. Київ: ВД «Дакор», 2019. 562 с.

Strafgesetzbuch. URL: https://www.gesetze-im-internet.de/stgb/index.html.

Берзін П.С. Карне законодавство ФРН: аналіз основних положень. Карне законодавство ФРН. Збірка перекладів / Переклад: Зігора А.І. Київ: ВАІТЕ, 2016. С. 7–22.

Gesetz über den Verkehr mit Arzneimitteln (Arzneimittelgesetz – AMG). URL: https://www.gesetze-im-internet.de/amg_1976/AMG.pdf.

Gesetz über Medizinprodukte (Medizinproduktegesetz – MPG). URL: https://www.buzer.de/gesetz/3284/index.htm#:~:text=Zweck%20dieses%20Gesetzes%20ist%20es,Anwender%20und%20Dritter%20zu%20sorgen.

The Medicrime Convention. URL: https://www.coe.int/ru/web/impact-convention-human-rights/council-of-europe-convention-on-the-counterfeiting-of-medical-products-and-similar-crimes-involving-threats-to-public-health#/Germany.

Берзін П.С. Про види протиправних діянь за Карним кодексом ФРН. Кримінальне правопорушення: національний та зарубіжний виміри: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (24 травня 2019 року, м. Одеса) / ред. кол.: Є.Л. Стрельцов, В.О. Туляков, В.П. Кедик [та ін.]; передмова С.В. Ківалова; відп. за вип. Є.Л. Стрельцов; Нац. ун-т “Одес. юрид. академія”. Одеса: Юридична література, 2019. С. 157–161.

Gesetz zum Schutz vor der schädlichen Wirkung ionisierender Strahlung (Strahlenschutzgesetz – StrlSchG). URL: https://www.buzer.de/StrlSchG_Strahlenschutzgesetz.htm.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право