Нормативно-правова база захисту дитини від насильства

Автор(и)

  • О. Б. Мороз кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри адміністративного права та адміністративного процесу Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна
  • І. В. Бесага доцент кафедри адміністративного права та адміністративного процесу Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.13

Ключові слова:

дитина, захист дитини, нормативно-правова база захисту дітей, насильство в сім’ї, насильство в сім’ї над дитиною

Анотація

Захист дітей, забезпечення їхнього повноцінного розвитку – проблема національного значення, яка повинна розглядатися й розв’язуватися в різних контекстах: історичному, соціологічному, культурологічному, демографічному, педагогічному та, безумовно, юридичному. Мова йде про закріплення певними законами й іншими нормативно-правовими актами чітко визначених правил, норм, стандартів і вимог щодо організації життєдіяльності дитини. У статті подано характеристику й ієрархічну структуру нормативно-правової бази захисту дітей від насильства в Україні. Зроблено висновок, що жорстоке поводження з дітьми надалі формує з них соціально дезадаптованих людей, не здатних створювати повноцінну сім’ю, бути хорошими батьками, а також є поштовхом до виявлення жорстокості щодо власних дітей. Наголошено, що дитина потребує соціально-правового захисту. Завдяки аналізу тенденції зростання злочинів, учинених неповнолітніми й щодо дітей, автор доходить висновку про неспроможність спадку радянської системи впоратися з назрілою проблемою. Автор робить висновок, що побороти дитячу злочинність тільки репресивними методами неможливо, та й не є актуальним у суспільстві, яке називає себе гуманним і демократичним. Саме в цей час виникає питання про необхідність упровадження ювенальної юстиції на державному, законодавчому рівнях, а не тільки в наукових працях учених. Наголошено, що головні положення, які пронизують майже всі міжнародні правові акти, – це абсолютні заборони на жорстоке поводження з особою, передусім із дітьми. Цей принцип не має порушуватись у жодній ситуації без винятку. Але, на жаль, він порушується досить часто різними способами й у різних країнах. Однак, незважаючи на відносно впорядковану нормативно-правову базу, результати наукових досліджень та аналіз практики щодо подолання наслідків сімейного насильства над дітьми доводять, що жорстокість і насильство продовжують поширюватися. Можемо констатувати, що проблема жорстокого поводження і сімейного насильства над дітьми є актуальною і носить комплексний характер. Нарешті вона перестала розглядатися як внутрішньо-сімейна чи особиста і набула державного значення.

Посилання

Базовий компонент дошкільної освіти (Державний стандарт дошкільної освіти). URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/rizne/2021/12.01/Pro_novu_redaktsiyu%20Bazovoho%20komponenta%20doshkilnoyi%20osvity.pdf.

Концепція нової української школи. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/nova-ukrainska-shkola.compressed.pdf.

Бутенко О.Г. Нормативно-правове забезпечення попередження жорстокого поводження та домашнього насильства над дітьми. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2021 р., № 77, Т. 1. С. 18–25.

Насильство над дітьми: статистичні дані та основі поняття. URL: http://shkola-68.at.ua/Psix/ nasilie.pdf.

Герасимчук С. Нормативно-правовий захист дитини від насильства. JURNALUL JURIDIC NATIONAL: TEORIE SI PRACTICA. Національний юридичний журнал. Теорія і практика. NATIONAL LAW JOURNAL: TEORY AND PRACTICE. IUNIE 2017. С. 89–92.

Дитинство в Україні: права, гарантії, захист : збірник документів. – К.: АТ «Видавництво «Столиця», 1998. – Ч. II. 1998. 292 с.

Система захисту дітей від жорстокого поводження: [навчально-методичний посібник]. За ред.: К.Б. Левченко, І.М. Трубавіної. К.: Держсоцслужба, 2005. 396 с.

Конституція України прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. Редакція від 01.01.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

Закон України «Про охорону дитинства». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402- 14#Text.

Закон України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2558-14#Text.

Закон України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/20/95-%D0%B2%D1%80#Text.

Сімейний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text.

Кримінальний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text.

Кримінальний процесуальний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17.

Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (зі змінами, внесеними згідно із Законом № 2671-VІІІ від 17.01.2019). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/2229-19/paran2#n2.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/658-2018-%D0%BF#Text.

Європейська конвенція про здійснення прав дітей. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_135#Text.

Захист прав дітей від насильства в сім’ї. URL: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Захист_ прав_дітей_від_насильства_в_сім%27.

Постанова КМУ від 3 жовтня 2018 р. № 800 «Деякі питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема таких, що можуть загрожувати їхньому життю та здоров’ю». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/800-2018-%D0%BF#Text.

Юридична енциклопедія. URL: https://leksika.com.ua/legal/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право