Наукові погляди на роль старости в системі місцевого самоврядування

Автор(и)

  • О. О. Косиця доктор юридичних наук, професор кафедри правоохоронної та антикорупційної діяльності ПрАТ «ВНЗ «Міжрегіональна Академія управління персоналом», Україна https://orcid.org/0000-0002-5781-780X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.10

Ключові слова:

органи місцевого самоврядування, староста, правовий статус старости, повноваження старости, функції старости

Анотація

Стаття присвячена висвітленню та аналізу наукових поглядів вітчизняних вчених на роль старости в системі місцевого самоврядування в Україні. Актуальність та своєчасність дослідження обумовлюється тим, що реалізація на практиці ідеї децентралізації щоразу доводить свою ефективність, водночас новою історичною віхою у даному процесі стало запровадження інституту старости. Визначено, що староста як одна з форм реалізації партисипативної демократії є невід’ємною частиною розвитку сучасної української моделі місцевого самоврядування. Висвітлено бачення науковців щодо того ким є староста для жителів певної територіальної громади. Виявлено спільність підходів дослідників щодо ролі старости як найбільш наближеного до людей представника місцевого самоврядування, а також комунікатора між жителями відповідного старостинського округу та місцевою владою. Він також виступає як посередник між жителями та органами влади. Крім того, вважається, що староста може консультувати, радити та допомагати у вирішенні проблем, що виникають у громаді. Підкреслено мету створення інституту старост в органах місцевого самоврядування в Україні. Окреслено повноваження старости, визначені Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». Наведено один із наукових підходів до класифікації функцій старости, сформульованих на підставі аналізу його повноважень. Такими функціями є: представницька; бюджетна; інформаційна; контрольна; установча; організаційна. Проаналізовано вимоги, які могли б в обов’язковому порядку висуватись до особи, яка планує бути старостою. Наприклад, вік, належність (певний зв’язок) з територіальною громадою, спеціальна освіта, знання основ місцевого самоврядування, наявність досвіду тощо. Окреслено напрямки подальших наукових досліджень реалізації інституту старости. До таких напрямків запропоновано віднести: визначення та спосіб нормативного закріплення повноважень старости, їх збалансованість та реальність застосування. Зауважено, що унеможливлення корупції є іншим напрям наукового пошуку, без дослідження якого реалізація інституту не є можливою. Визначено, що варто посилювати позитивні риси сучасного інституту старости, розкриття його ролі, підвищення продуктивності та ефективності.

Посилання

Шевченко А.О. Муніципально-правовий статус територіальної громади в Україні та зарубіжних державах: дис. канд. юрид. наук: 12.00.02 / Нац. акад. внутр. справ. Київ, 2020. 229 с.

Алмаші І.М., Алмаші М.М. Староста в реалізації права на місцеве самоврядування: окремі аспекти законодавчого регулювання. Наукові праці НУ ОЮА. С. 10–18.

Ваколюк Л.М., Ваколюк С.М. Староста як нова організаційна форма місцевого самоврядування та його участь у реалізації соціальної функції. Юридичний науковий електронний журнал. 2017. № 6. С. 123–126.

Васильєва О.І., Бойко О.П. Розвиток інституту старост у контексті партисипативної демократії в Україні. Збірник наукових праць Національної академії державного управління при Президентові України. 2021. Випуск 1. С. 34–39.

Роговенко О.В. До питання про посадові обов`язки старости. Науковий вісник публічного та приватного права: збірник наукових праць. 2019. Вип. 3. Т. 2. C. 52–59.

Ладиченко В.В., Максименко Ю.П., Старости як посадові особи системи органів місцевого самоврядування в Україні: історико-правовий аспект. Наукові записки Інституту законодавства Верховної Ради України. 2019. № 2. С. 8–17.

Рєзнік О.М., Бондаренко О.С. Роль і значення інституту старости в системі місцевого самоврядування в Україні. Вісник Маріупольського державного університету. Серія: право, 2023. Вип. 25. C. 43–51.

Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%D1%80#Text.

Панова І.Ю. Правовий статус старости як виборної посадової особи місцевого самоврядування. Часопис Київського Університету права. 2018. № 2. С. 101–106.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право