До проблем розвитку спортивних правовідносин в Україні

Автор(и)

  • О. М. Балинська доктор юридичних наук, професор професор кафедри теорії права, конституційного та приватного права, Львівський державний університет внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-0168-143X
  • З. П. Дубінська доктор філософії у галузі права, провідний консультант Управління молоді та спорту Львівської обласної державної адміністрації, Україна https://orcid.org/0000-0001-8742-2983
  • М. Б. Шевців кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри теорії права, конституційного та приватного права, Львівський державний університет внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0003-0023-2197

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.2.1

Ключові слова:

спортивні правовідносини, система спортивних правовідносин, проблем розвитку спортивних правовідносин в Україні, шляхи удосконалення системи спортивних правовідносин в Україні

Анотація

Спортивні правовідносини в Україні перебувають на стадії становлення. Їх розвиток супроводжується рядом чинників, котрі ускладнюють, а інколи й унеможливлюють формування сучасної, стабільної системи, відтворення моделей спортивних правових відносин за прикладом провідних світових та європейських держав.

До таких чинників варто віднести недосконалу систему законодавства у сфері спорту, відсутність злагодженого та продуктивного механізму співпраці сторін спортивних правовідносин, недостатнє матеріально-технічне забезпечення, низький розвиток спортивної індустрії, відсутність механізму залучення населення до регулярних занять фізичною культурою, недостатня кількість висококваліфікованих кадрів, застаріла та неефективна спортивна інфраструктура для занять спортом або взагалі її відсутність, зокрема, спортивних споруд, які б відповідали міжнародним стандартам та ін.

У роботі акцентується на тому, що Українська держава, повинна дбати про розвиток фізичної культури і спорту, створювати та налагоджувати механізми урегулювання спортивних правовідносин, піднімати престиж країни на міжнародній спортивній арені.

З огляду на це, запропоновано ряд тенденцій розвитку та вдосконалення спортивних правовідносин в Україні. Зокрема, щодо розподілу повноважень в частині управління спортивними організаціями, федераціями, ефективного та прозорого розподілу бюджетних коштів із залученням інших джерел фінансування спорту, будівництва нової, а також реконструкції та ремонт наявної спортивної інфраструктури у відповідності до міжнародних стандартів, розробки механізмів розвитку мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл та спортивних клубів різної форми власності, забезпечення умов для фахового навчання та підвищення кваліфікації конкурентноспроможних спортивних менеджерів, налагодження тісної співпраці з мас-медіа з метою популяризації спорту тощо.

Посилання

Курс лекцій з фізичного виховання: навч. посіб. для студ. технічних ВНЗ / С.І. Присяжнюк, Д.Г. Оленєв. Київ: Видавничий центр НУБіП України, 2015. 420 с.

Конституція України: Закон України від 26.06.1996. № 436-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр.

Поташній Ю. Законодавчі амбіції спорту: Віче. 2009. № 4. с. 66-67.

Стахів І.М. Основні засади державного регулювання спортивно оздоровчих послуг: Економічний форум. 2014. № 4. С. 24–29. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecfor_2014_4_6.

Курс адміністративного права України: підручник / за заг. ред. Коваленка В.В. Київ: НАВС. 2012. 808 с.

Ібрагімов М.М. «Філософія спорту» – новий напрям у фізкультурно-спортивному наукознавстві: Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві: зб. наук. пр. Східноєвроп. нац. ун-ту ім. Лесі Українки / уклад. А.В. Цьось, С.П. Козіброцький. Луцьк: Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2011. № 3 (15). С. 6–12.

Платонов В.Н. Олімпійський спорт: в 2 т. / В.Н. Платонов, М.М. Булатова, С.Н. Бубка та ін. Київ: Олімп. літ., 2009. Т. 2. 696 с.

Черба В.М., Герасимова Є.В. Стан та перспективи розвитку сфери фізичної культури в Україні: Економічна наука, Економiка та держава № 7/2017. С. 73.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право