Принципи правового регулювання відносин у сфері виробництва, обігу та маркування органічної сільськогосподарської продукції

Автор(и)

  • О.М. Туєва кандидат юридичних наук доцент кафедри земельного та аграрного права Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0003-0474-4034

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.62

Ключові слова:

державна підтримка, органічне сільськогосподарське виробництво, органічна сільськогосподарська продукція, сталий розвиток, принципи правового регулювання

Анотація

Стаття присвячена дослідженню правових засад виробництва органічної сільськогосподар­ської продукції через призму принципів правового регулювання в зазначеній сфері, а також фор­мулюванню на цій основі висновків і пропозицій, спрямованих на вдосконалення чинного законодавства. Одним із сучасних об’єктів аграрно-правового регулювання, а також способів реалізації стратегії сталого розвитку сільського господарства є органічне сільськогосподарське виробни­цтво, яке виступає запорукою збалансування економічних, екологічних та соціальних пріоритетів розвитку агросфери, гарантією високого рівня безпечності та якості аграрної продукції, а також забезпечення продовольчої безпеки держави. Ефективність правового регулювання залежить від рівня наукової розробки принципів, однак істотним недоліком чинного органічного законодавства є відсутність у ньому деяких значущих принципів. Важливою основою правового регулювання органічного сільськогосподарського виробництва можна назвати принцип пріоритетності, який являє собою закріплення в законі загальної вимоги про переваги органічного сільськогосподар­ського виробництва порівняно із традиційним у вигляді правил, покликаних забезпечити не лише його стабільне функціонування, а й поширення та покращення такої діяльності. Виявленням ре­алізації принципу пріоритетності органічного сільськогосподарського виробництва є також зацікавленість держави в окремому правовому регулюванні такого виду діяльності і наповнення його змісту деякими публічно-правовими рисами, що забезпечують виробництво сільськогоспо­дарської продукції найвищої якості. З огляду на беззаперечну стратегічну важливість і пріори­тетне значення органічного сільськогосподарського виробництва, одним із основних напрямів державної аграрної політики має бути державна підтримка даної діяльності. Надзвичайно важ­ливою характерною рисою органічної сільськогосподарської продукції є високий рівень якості та безпечності. Тому визначальним принципом державної політики зазначених суспільних відносин має стати принцип забезпечення якості, безпечності та державного контролю на всіх стадіях її виробництва та обігу. У статті на підставі аналізу чинного органічного законодавства зроблено висновок про те, що суттєвою потребою належного правового регулювання відносин у зазначеній сфері є необхідність законодавчого закріплення вищевказаних правових принципів, на яких має ґрунтуватися державна політика в сфері виробництва, обігу та маркування органічної сільсько­господарської продукції.

Посилання

Корнієнко Г.С. Агробізнес у Україні: теоретико-правові проблеми становлення та розвитку: монографія. Харків: Юрайт, 2023. 560 с.

https://minagro.gov.ua/napryamki/organichne-virobnictvo/organichne-virobnictvo-v-ukrayini.

Курман Т.В. Сталий розвиток сільськогосподарського виробництва: проблеми правового забезпечення: монографія. Харків: Юрайт, 2018. 376 с.

Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції: Закон України від 10 липня 2018 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text.

Колодій А.М. Принципи права України: монографія. К.: Юрінком Інтер, 1998. - 208 с.

Уркевич В.Ю. Принципи правового регулювання виробництва органічної сільськогосподарської продукції та сировини в аспекті сталого розвитку сільських територій. Проблеми правового забезпечення сталого розвитку сільських територій в Україні: монограф. / за ред.. А.П. Гетьмана та М.В. Шульги. Х.: Право, 2016. 496 с.

Про державну підтримку сільського господарства України: Закон України від 24 червня 2004 р. URL: https://zakon.rada.gov.Ua/laws/show/1877-15#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право