До питання соціальних гарантій членів сімей військовослужбовців у сфері соціального захисту

Автор(и)

  • О.А. Сидоренко аспірант кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.57

Ключові слова:

соціальний захист, гарантії, пільги, виплати, допомоги, члени сімей військовослужбовців, держава, національне законодавство, зарубіжний досвід

Анотація

Події, що відбуваються в Україні вкрай загострили не лише питання забезпечення боєздатності та функціонування Збройних Сил України, інших військових формувань, а й суттєво актуалізували в суспільстві питання соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей. Мета статті дослідити соціальні гарантії членів сімей військовослужбовців у сфері соціального захисту в сьогоднішніх реаліях та виявити шляхи для вирішення проблемних питань. Надано визначення правовій категорії «соціальні гарантії членів сімей військовослужбовців» (як визначені у чинному законодавстві та підкріплені належною фінансовою базою соціально-забезпечувальні показники, які проявляються як відповідні конструкції суб’єктивних прав у сфері соціального забезпечення, кількісні й якісні характеристики соціальних виплат, допомог, пільг, переваг, що розроблені з ура­хуванням фактичного стану суспільних відносин та відповідно до вимог міжнародних стандартів з метою забезпечення гідного рівня життя членів сімей військовослужбовців) та виокремлено суттєві правові ознаки й особливості соціальних гарантій членів сімей військовослужбовців. Зазначено, що сьогодні соціальний захист членів сімей військовослужбовців в умовах збройної агресії російської федерації проти України набуває особливої ваги. Оскільки забезпечення посиленого їх соціального захисту, сприяє виконанню військовослужбовцями обов’язку щодо захисту України, її сувереніте­ту, незалежності та територіальної цілісності. Констатовано, що державою у цьому напрямку ро­бляться вже певні кроки, проте виникає чимало питань, які потребують свого негайного вирішення. Зокрема, аналізуючи нормативно-правові акти України, які розкривають сутність забезпечення со­ціальних гарантій членів сімей військовослужбовців, зазначено, що вони не враховують нинішній рівень життя і затрат, на противагу зарубіжним країнам, де цьому питанню приділяється досить значна увага. Зокрема, для забезпечення соціальних гарантій більшість країн світу реалізують цілий комплекс державних заходів, які спрямовані на забезпечення гідного рівня життя та задовільного самопочуття членів сімей військовослужбовців. Зроблено висновок, що нормативно-правове вре­гулювання питань забезпечення соціальних гарантій членів сімей військовослужбовців повинно базуватися на позитивному досвіді зарубіжних країн, за умови збереження вітчизняної специфіки системи соціального забезпечення.

Посилання

Конституція України від 28.06.1996 № 245к/96-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст 141.

Марко І.Ю., Марко Є.І., Чернишова І.М. Зарубіжний досвід забезпечення соціальних гарантій військовослужбовців. URL: http://znp-cvsd.nuou.org.ua/article/view/195500/195901.

Як захистити соціальні права і гарантії військовослужбовців та членів їх сімей URL: https://ukrprawo.net/article-protect-social-rights-guarantees-of-servicemen/.

Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей: Закон України від 20.12.1991 № 2011-XII. Відомості Верховної Ради України. 1992. № 15. Ст. 190.

Сидоренко А.О. Щодо сутності соціального захисту членів сімей військовослужбовців. Європейські орієнтири розвитку України в умовах війни та глобальних викликів ХХІ століття: синергія наукових, освітніх та технологічних рішень: у 2 т.: матеріали Міжнар. наук.- практ. конф. (м. Одеса, 19 травня 2023 р.) / за загальною редакцією С.В. Ківалова. Одеса: Видавництво «Юридика», 2023. Т 1. С. 525-527.

Баранова Н.П., Новікова Т.В. Соціальні стандарти та соціальні гарантії в системі соціальної політики України. 2010. URL: http://cpsr.org.ua/index.php?option=com_content&view=arti-cle&id=42:2010-06-13-21-23-&catid=20:2010-06-13-21-06-26&Itemid=27.

Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії: Закон України від 05.10.2000 № 2017-ІІІ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2017-14tfText.

Магновський І.Й. Гарантії прав і свобод людини і громадянина в праві України (теоретико-правовий аспект): дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01. Київ, 2003. 221 с.

Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану: постанова Каб. Міністрів України від 28.02.2022 № 168. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2022-%D0%BFtfText.

Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб: Закон України від 09.04.1992 № 2263-XII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2262-12tfText.

Які пільги та соціальні гарантії передбачені законодавством для членів сімей загиблих військовослужбовців: роз’яснення від Омбудсмана URL: https://www.ombudsman.gov.ua/news_details/yaki-pilgi-ta-socialni-garantiyi-peredbacheni-zakonodavstvom-dlya-chleniv-simej-zagiblih-vijskovosluzhbovciv-rozyasnennya-vid-ombudsmana.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення