Сучасні тенденції до процесу індивідуалізації в соціально-трудовій сфері

Автор(и)

  • О.О. Кучма викладач кафедри цивільних та господарських дисциплін Донецького державного університету внутрішніх справ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.54

Ключові слова:

індивідуалізація, індивідуалізація суспільства, індивідуалізація особистості, гнучкі форми зайнятості, індивідуальний робочий час

Анотація

Наукова стаття присвячена дослідженню процесів індивідуалізації в соціально-трудовій сфері, які є важливим аспектом справедливого визначення особливостей правового статусу особи. У статті проаналізовано сучасні трансформаційні процеси, які прогресують та змінюють облік економіки та суспільства, розглянуто теоретичні аспекти сутності, наслідків формування й розвитку сучасних тенденції щодо формування індивідуалізованого суспільства соціальна пріоритетність в якому на­лежить індивідуалізованим особистостям.

Проводячи наукове дослідження, автором було встановлено, що під час поширення процесів ін­дивідуалізації відбувається послаблення залежності людини від соціального середовища, соціаль­них груп та жорстких суспільних обставин. Суспільне життя наповнюється можливостями само­ствердження й самореалізації, утвердженням пріоритетності інтересів особистості. Індивіду алізо- вана особистість стає все більш самостійною, самобутньою в поведінці, мисленні, пріоритетах, цінностях та способі життя.

Охоплюючи чимраз більше представників соціуму, зазначені процеси впливають на всі складові як суспільно-економічної сфери, так і сфери праці. Під їх впливом змінюється зміст, структура та характер соціально-трудових відносин: підвищується гнучкість ринку праці; відбувається транс­формація сфери зайнятості, зміна її основних форм, видів та змісту, інтенсивно впроваджуються нові прогресивні технології, передусім інформаційно-комунікаційні; формуються нові моделі ор­ганізації робочого часу на підприємствах, установах та організаціях; збільшується значимість інте­лектуальної та творчої компоненти праці.

Проведене дослідження переконує у тому, що розгортання процесів індивідуалізації в соціаль­но-трудовій сфері є об’єктивним чинником, який для досягнення високих стандартів якості тру­дового життя, повинен враховувати не тільки технологічний, економічний, організаційний, а й соціальний характер праці.

В результаті дослідження було зроблено висновок, що перед соціально-трудовою сферою за умов індивідуалізації трудових відносин, постають проблеми та виклики, які потребують оновлення та вдосконалення нормативно-правової бази щодо врегулювання новітніх змін в сфері зайнятості та умовах праці, а також пошуку механізмів забезпечення соціального захисту працівників, зайнятих у нестандартних формах праці та режими праці яких є гнучкими.

Посилання

Колот А. Глобальні трансформації індивідуалізованого суспільства: наслідки та уроки. Міжнародна економічна політика. 2014. № 1 (20), С. 5-21.

Словник іншомовних слів онлайн. URL: https://www.jnsm.com.Ua/cgi-bin/u/book/sis.pl?Article=8370&action=show.

Шишка Р.Б. Індивідуалізація людини в умовах інформаційного суспільства. Legal Bulletin. 2020. № 1. С. 49-56.

Каленюк І.С. Новітні тенденції у сфері зайнятості в Україні. Чернігівський науковий часопис. Серія 1, Економіка і управління. 2012. № 1(3). С. 168-172.

Андріїв В.М. Міжнародне трудове право: навч. посіб. Київ: Данкор, 2017. 574 с.

Кодекс законів про працю України: Закон України від 10.12.1971 р. № 322-VIII. Відомості Верховної Ради УРСР. 1971. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08. (дата звернення:20.08.2023).

Рудакова С.Г., Щетініна Л.В. Гідна праця: індивідуалізація режимів праці та відпочинку. Економіка: реалії часу. 2015. № 2. С. 15-19.

Колот А.М. Соціально-трудова сфера: стан відносин, нові виклики, тенденції розвитку: монографія. Київ: КНЕУ, 2010. 251 с.

Конституція України: від 28. 06. 1996 № 254к/96-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#- Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення