Розвиток аграрного сектору економіки в умовах воєнного стану

Автор(и)

  • Д.В. Халізов Київський університет інтелектуальної власності і права НУ «ОЮА», аспірант кафедри адміністративного права інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.48

Ключові слова:

Аграрний сектор, інновації, сільське господарство, військові дії

Анотація

Аграрний сектор економіки України надійно закріпився в ролі флагмана у забезпеченні пози­тивного зовнішньоекономічного балансу нашої країни, потребує постійного розвитку агросфери, найнадійнішим чинником якого є створення належного інноваційного підґрунтя, досить об’єктив­ним віддзеркаленням якого є стан його закріплення у діючому законодавстві, чому безумовно має сприяти стан наукової розробки цієї тематики.

Інновації - один з найбільш дієвих чинників розвитку агробізнесу, адже, як доводить світова й вітчизняна практика, їх запровадження впливає на сучасний процес виробництва сільськогоспо­дарської продукції, управління сільськогосподарським підприємництвом та в цілому на здійснення аграрного підприємництва, виводячи його на якісно новий рівень. Аграрний бізнес давно став в Укра­їні драйвером не лише економіки загалом, а й експорту. Саме завдяки аграріям численні українські IT й технологічні компанії мають великий клієнтський ринок та полігон для випробування своїх ідей.

Динаміка розвитку світової економіки в умовах глобалізації засвідчує визначальну роль впро­вадження ефективних механізмів інноваційної політики у забезпеченні конкурентоспроможності аграрного сектору.

Сільське господарство України - потужна, експортоорієнтована галузь національної економіки, яка засвідчила свою життєздатність як під час ведення бойових дій на території нашої держави, так і під час пандемії COVID-19. Однак його подальше ефективне й стале функціонування безумовно пов’язане з інноваційним розвитком, із впровадженням інновацій в усі галузі сільськогосподарсько­го виробництва та на всі його етапи.

Внаслідок військових дій на території України посівна кампанія 2022 року стала найскладнішою з початку незалежності України.

Посилання

Демчишак Н.Б., Дубик О.І. Фінансове регулювання інноваційного розвитку аграрного сектору України в умовах інтеграційних процесів. Інвестиції: практика та досвід. 2017. № 23. С. 43-48.

Державна служба статистики України. URL: https://ukrstat.gov.ua.

КМУ Урядовий портал. План відновлення України: освіта та наука, як фундамент розвитку людського потенціалу. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/plan-vidnovlennia-ukrainy-osvi-ta-ta-nauka-iak-fundamentrozvytku-liudskoho-potentsialu.

Думанська І.Ю. Фінансове забезпечення інноваційних процесів в АПК України: теорія, методологія та практика: монографія. Київ: ДВНЗ «Університет банківської справи», 2018. 298 с.

Концепція розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки. URL: https://zakon.rada.gov.Ua/laws/show/67-2018-%D1%80#Text.

Агропортал. URL: https://agroportal.ua/ua/publishing/infografika/pervye-agrarnye-itogi-go-da-v-infografike/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право