Цифрова трансформація в судовій системі України

Автор(и)

  • Н.О. Риженко кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного, цивільного та комерційного права Державного торговельно-економічного університету, адвокат , Україна https://orcid.org/0000-0001-7688-0268

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.39

Ключові слова:

судове засідання онлайн, відео конференція, учасник судового процесу, цифрова трансформація, повномасштабне вторгнення

Анотація

Пандемія COVID-19, повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України зумовили значні перешкоди у роботі судової системи України, в тому числі, проведення судових засідань в приміщеннях судів. Питання цифрової трансформації в аспекті проведення судових за­сідань онлайн є малодослідженим, з точки зору науки. Цифрова трансформація створює нові та унікальні можливості для усіх сфер життя суспільства. За допомогою цифрових інструментів ми можемо фактичного відмовитися від ведення документообігу в паперовому варіанті, вести ділові переговори та зустрічі онлайн, перебуваючи, навіть, на різних континентах. Не оминули ці зміни і судову систему України. Так, з кінця 2017 року у судах діє Єдина судова інформаційно-телеко­мунікаційна система, що дозволяє подавати процесуальні документи, проводити судові засідання в дистанційному режимі. В роботі ми більш детально розглянемо порядок проведення судових за­сідань в режимі відео конференції поза межами приміщення суду. Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умо­ви наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов’язковою. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконфе- ренції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/ або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Цифро­ва трансформація сприяє економії часу та коштів, так як учасники процесу не повинні витрачати час та кошти на приїзд до суду, певною мірою сприяє забезпеченню екологічної безпеки, оскільки зменшення випадків користування транспортом призводить до менших викидів в повітря продуктів палива, дозволяє учасникам процесу, особливо, адвокатам, більш продуктивно використовувати та планувати свій робочий графік, з тих підстав, що, не витрачаючи час на проїзд, а відвідуючи судові засідання онлайн, у власному кабінеті чи іншому приміщенні, адвокат не витрачає час на дорогу і, відповідно, може взяти участь у більшій кількості судових засідань.

Посилання

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв’язку: сайт URL: https://wikiccs.court.gov.Ua/w/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0.

Міністерство цифрової трансформації України: сайт URL: https://thedigital.gov.ua/.

Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затверджене рішенням Вищої ради правосуддя 17.08.2021 № 1845/0/15-21. URL: https://zakon.rada.gov.Ua/rada/show/v1845910-21#Text.

Про електронні довірчі послуги: Закон України від 05.10.2017 № 2155-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2155-19#Text.

Сервіс «EASYCON»: сайт URL: https://easycon.com.ua/site/manual.

Цивільний процесуальний кодекс України: Кодекс України, Закон від 18.03.2004 № 1618-IV.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право