Загальна характеристика шлюбно-сімейних правовідносин та їх припинення за законодавством України

Автор(и)

  • Л.В. Діденко доктор юридичних наук, професор, професор кафедри цивільно-правових дисциплін та статистики факультету права та економіки Міжнародного гуманітарного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.31

Ключові слова:

шлюб, правовідносини, припинення, подружжя, родина, процес, стосунки, сімейне життя, припинення шлюбу, конфліктні ситуації, взаємні права та обов’язки, шлюбно-сімейні правовідносини

Анотація

Родина - це найдавніший механізм на землі, і вона посідає важливе місце в людському суспіль­стві. Протягом всієї історії людства міцні родини були гарантією стабільності в суспільстві.

Звикання до сімейного життя - процес нелегкий, в ньому виникають конфліктні ситуації. Проте, все це «підводне каміння» при спільному бажанні подружжя може бути подолано, а в гіршому ви­падку шлюб за життя подружжя може бути припинено шляхом його розірвання (розлучення). Руйнація сім’ї завжди була пов’язана з соціально правовими проблемами розірвання шлюбу. Вони були цікавими для суспільства, давали матеріал для досліджень в галузі права і соціології для розробки заходів, що перешкоджали б розпаду родини.

Шлюб - це союз чоловіка та жінки, який укладається для утворення родини, сумісного життя, на­родження і виховання дітей, який не обмежується будь-яким строком. І дійсно, наміри наречених не містять в собі тимчасових умов, мають постійний характер. Разом з тим, і законодавство, і практика сімейного життя передбачають можливість припинення шлюбу, причому реалізують її досить часто.

Подружній союз ґрунтується на добровільних засадах. І в тому разі, коли в процесі подружнього життя з’ясовується, що подальше збереження родини не є можливим і продовження шлюбу зашко­дить подружжю і дітям, то цілком закономірним стає розлучення.

Розлучення - не обов’язковий, але можливий, такий, що руйнує шлюб як союз, - підсумок невда­лого розвитку шлюбно-сімейних відносин. Як правило, розлучення - це лише оформлення резуль­татів розпаду шлюбу. Проблема розірвання шлюбу - проблема соціальна і юридична, що полягає у визначенні причин, умов, за яких шлюб може бути розірвано, ознак, необхідних для розірвання шлюбу в органах ДРАЦСу, підстав, достатніх для суду, правил його провадження, у визначенні наслідків розлучення для подружжя, дітей та інших осіб. Шлюб припиняється розлученням, тобто обриваються всі подружні стосунки між чоловіком та жінкою, однак протягом тривалого часу між ними залишається цілий ряд зв’язків, як правило, моральних, а нерідко і матеріальних, майнових.

Посилання

Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР / Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. ВВР. 2003. № 40-44. - Ст. 356.

Сімейний кодекс України від 10 січня 2002 р. Відомості Верховної Ради України. 2002. № 21-22

Загальна декларація прав людини / Генеральна Асамблея Організацій Об’єднаних націй (10.12.1948 р.).

Конвенція про право, що застосовується до режимів власності подружжя (Г аага, 14.10.1978 р.).

Глиняна К.М. правове регулювання розлучення за сімейним законодавством України: автореф. дис...к.ю.н.:12.00.03. Одеса. 2006. 20 с.

Розгон О. Припинення шлюбу в разі його розірвання та визнання фіктивним: відмінності між правовими наслідками на прикладах судової практики. Вісник. 2018. № 9 (46). С. 25-35.

Калітенко О.М. Окремі новели з питань припинення шлюбу (за новим СК України). Актуальні пробл. держави і права. Одеса: Юрид. л-ра. 2003. С. 76.

Сафончик О.І. Правове регулювання припинення шлюбу в Україні: автореферат дис. на здобуття наук. ступеня д-ра. юрид. наук.: спец.: 12.00.05 - Трудове право, право соціального забезпечення. К., 2009. 20 с.

Сафончик О.І. Правові наслідки припинення шлюбно-сімейних правовідносин. Актуальні проблеми політики: Збірник наукових праць. Керівник авт. кол. С.В. Ківалов; відп. за вип. Л.І. Кормич. Одеса: Фенікс, 2011. Вип. 41. С. 286-293.

Сімейне право України: Підручник / Л.М. Баранова, В.І. Борисова, І.В. Жилінкова та ін..; за заг. редакцією В.І. Борисової та І.В. Жилінкової. К.: Юрінком Інтер, 2006. 264 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право