Право на освіту та позитивна дискримінація: конституційно-правовий аналіз

Автор(и)

  • А.Р. Карапетян Postgraduate student, Department of Constitutional Law and Comparative Jurisprudence, Uzhhorod National University, Україна https://orcid.org/0009-0008-6934-7164

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.24

Ключові слова:

права людини, право на освіту, дискримінація, принцип рівності, позитивна дискримінація, конституція, конституційно-правове регулювання

Анотація

В статті виявлено особливості конституційно-правового закріплення позитивної дискримінації в сфері освіти в зарубіжних країнах та в Україні. Встановлено, що: 1) позитивна дискримінація в сфері вищої освіти заборонена в Сполученому Королівстві, ФРН, Швеції, Словаччині; 2) позитивна дискримінація за ознакою раси при вступі в університет заборонена в США; 3) позитивна дис­кримінація дозволена та застосвується: в Канаді до представників корінного населення (корінних народів) при вступі в університет та при отриманні особливих стипендій; в Болгарії - тільки для однієї етнічної спільноти - циган при вступі в університет, в Угорщині - для соціально знедолених громадян та етнічної спільноти циган при вступі в університет, в Македонії - до національних меншин при вступі в університет; в Фінляндії для абітурієнтів, які розмовляють шведською мовою при вступі на певні освітні програми; в Китаї - до представників етнічних меншин, в Індії - до представників класів і каст, які відповідно до Конституції Індії є ущемленими; в Новій Зеландії - до представників корінного народу маорі та іншим полинезийцам при вступі до вищих навчаль­них закладів і надання стипендій, на Шрі-Ланці - до абітурієнтів з районів з поганим доступом до освіти, в Бразилії - для представників расових і етнічних спільнот, людей з низькими доходами і інвалідів; 4) в Японії відповідно до національного законодавства при вступі в університет забороне­но застосовувати позитивну дискримінацію за ознакою статі, етнічної приналежності, соціального походження (але не громадянства), однак на практиці існує політика надання пільгового режиму при вступі в університеті представникам національної меншини буракумін, 5) Конституція Фран­ції 1958 року забороняє проведення відмінностей за расовою, релігійною чи статевою ознакою, законодавство Франції, яке розвиває положення Конституції Франції, забороняє пряму і непряму дискримінацію в сфері освіти за ознакою раси чи етнічного походження, але дозволяє позитивну дискримінація в сфері освіти, яка заснована на ознаці «приналежність до певного району міста».

Посилання

Про вищу освіту: Закон України від 1 липня 2014 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text.

Дешко Л. Конституційні основи правового статусу особи. Конституційне право України: навч. посібник / Р Ф. Гринюк, В.Д. Волков, І.С. Щебетун та ін.; за заг. ред. Р.Ф. Гринюка. Донецьк: ДонНУ, 2014. С. 77-109.

Дешко Л., Манжилей М. Боротьба з расизмом та расовою дискриминацією в Україні: рекомендації європейської комісіі проти расизму та нетерпимості. Тенденции развития юридической науки в Беларуси, 2013. С. 49-50.

Tamar Ezer, Ludmylla Deshko, Nicola Gunn Clark, Enga Kameni, & Bruce A. Lasky, Promoting Public Health through Clinical Legal Education: Initiatives in South Africa, Thailand, and Ukraine, 17 HUM. RTS. BRIEF 27 (2010).

Deshko L., Vasylchenko О., Lotiuk О. Crimean Tatar National-Territorial Autonomy: Regulatory and Legal Guarantees of the Rights and Freedoms for the Indigenous Peoples of Ukraine. Visegrad Journal on Human Rights. 2022. № 3. Р 24-28.

Поличко Т., Бисага Ю., Берч В., Дешко Л., Нечипорук Г., Петрецька Н. Верховенство конституційних норм у національній системі права. Ужгород: ТОВ «РІК-У», 2021. 220 с.

Бисага Ю., Дешко Л., Нечипорук Г. Міжнародна безпека, національна безпека, конституційна безпека: теоретико-правові підходи. Порівняльно-аналітичне право. 2020. № 4. С. 43-49.

Барнич К.І., Бисага Ю.М., Берч В.В., Дешко Л.М., Фрідманський Р.М. Реалізація конституційного права на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань: монографія. Ужгород: ТОВ «РІК-У», 2021. 220 с.

Право - дієвий засіб перемоги України у війні з рф: аналітика, оцінки, прогнози: міжнародна колективна монографія / за заг. ред. Бисаги Ю.М., Бєлова Д.М., Берч В.В., Дешко Л.М., Забо- ровського В.В. та Продан В.І. Ужгород: Видавничий дім «РІК-У», 2023. 275 с.

Греца С.М. Правове забезпечення виконання конституційних обов’язків у країнах-учасницях ЄС та в Україні. Ужгород: ТОВ «РІК-У», 2021. 424 с.

Волков В.Д., Дешко Л.Н., Заблоцкий В.П. и др. Медицинское право Украины: Учебное пособие. Донецк: ДонНУ, 2005. 268 с.

Волков В., Дешко Л. На захист медичного права. Юридичний Вісник України. 2006. № 8. С. 8.

Волков В. Д. Медичне право України: практикум / В.Д. Волков, Л.М. Дешко, Ю.В. Мазур; Донец. нац. ун-т, Донец. нац. мед. ун-т ім. М. Горького. Донецьк: Сучасний друк, 2010. 249 с.

Buletsa S., Deshko L. Comprehensive Reforms of the Health Care System in Different Regions of the World. Medicine and Law. 2018. Vol. 37. No. 4. Р 683-700.

Сталківська М. Верховний суд США скасував расові квоти у прийомі до навчальних закладів: Новий етап в боротьбі за рівні можливості. URL: https://slovoproslovo.info/verhovniy-sud-ssha-skasuvav-rasovi-kvoti-u-priyomi-do-navchalnih-zakladiv-noviy-etap-v-borotbi-za-rivni-mozhlivosti.

The Law of Ukraine «On the Indigenous Peoples of Ukraine». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1616-20#Text.

Договір про Європейський Союз. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_029#Text.

Хартія основних прав Європейського Союзу. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_524#Text.

The Framework Convention on the Protection of National Minorities. URL: https://www.coe.int/en/web/minorities.

Конституція ФРН. https://www.concourt.am/armenian/legal_resources/world_constitutions/.

Конституція Франції. https://www.concourt.am.

Конституція Італії. URL: https://www.concourt.am/armenian/legal_resources/world_constitu-tions/constit/italy/italy--r.htm.

Конституція України: Закон України від 28.06.1996 р. № 254. Відом. Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

Погребняк С. Генезис ідеї рівності як основоположного принципу права. Загальні проблеми правової науки. Вісник № 3 (62). С. 50.

Дешко Л. Виконання рішень національних судів: принципи Європейського суду з прав люди¬ни / Л. Дешко, Ю. Мазур. Публічне право. 2012. № 4 (8). С. 167-173.

Deshko L. Patenting of medicinal products: the experience of implementation of the flexible provisions of the TRIPS-plus Agreement by foreign countries and the fundamental patent reform in Ukraine. Georgian Medical News. 2018. № 9. С. 161-164.

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону Укра¬їни «Про освіту» від 16 липня 2019 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v010p710-19#Text.

Рогач О.Я., Белов Д.М. Категорія «парадигма» в сучасних умовах функціонування української держави: теоретичні засади. Аналітично-порівняльне правознавство. № 1. 2022. С. 37-42.

Громовчук М.В., Белов Д.М. Гуманізм як філософсько-правова категорія в умовах формування нової парадигми в праві. Аналітично-порівняльне право. № 3/2022. С. 301-310.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право