Проблеми на шляху становлення місцевого самоврядування у Франції

Автор(и)

  • О.М. Биков доктор юридичних наук, старший науковий співробітник, професор кафедри теорії та історії держави і права ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»», , Україна https://orcid.org/0000-0003-4965-696X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.20

Ключові слова:

місцеве самоврядування, місцеве самоврядування у Франції, ґенеза самоврядування, континентальна правова система

Анотація

Стаття присвячена визначенню особливостей ґенези місцевого самоврядування у Франції. Ви­значено особливості становлення місцевого самоврядування у країнах континентального права, зокрема Франції та України. Проведено поверхневий порівняльний аналіз реалізації повноважень органів місцевого самоврядування в Україні та Франції на різних етапах розвитку країн. У статті зазначено, що тодішня французька система місцевого самоврядування мала не до кінця реалізова­ний принцип виборності всіх органів та посадових осіб місцевого самоврядування, а наприкінці XIX ст. цей критерій вважався основним при характеристиці адміністративної децентралізації і став застосовуватися навіть до департаментського самоврядування. Зазначено, що французьким суспільством активно обговорювалося питання щодо спрямованості подальшого розвитку систе­ми місцевого самоврядування. Наукова стаття містить інформацію про подібні до Франції форми самоврядування як у Бельгії та Італії; в порівнянні з Англією державний устрій Франції слід вва­жати не демократією, а бюрократією. В статті зазначено про французьку революцію, боротьбу із регіоналізмом, ліквідацію провінції та створення нової системи округів. Проаналізовано посилення процесу регіоналізації, який пішов на спад лише до середини ХХ ст. Наголошено на постійному інтересі до системи місцевого самоврядування Франції, особливо періоду Французької республіки, коли вперше було запропоновано модель місцевого самоврядування з широким представництвом, заснованому на таємному, загальному, рівному виборчому праві (протягом XIX - початку ХХ ст. в Європі). У статті зазначено, що ставлення до французької моделі місцевого самоврядування зале­жало від сприйняття самої Франції, що іноді призводило до спотвореного сприйняття її організації місцевого самоврядування. Особливо помітна тенденційність у працях німецьких державознавців та правознавців. Визначено, що у Франції не розрізнялись і не деталізувались поняття місцеве са­моврядування та децентралізація влади, тож через змішування термінів при адміністративній де­централізації розвиток системи самоврядування як політичного інституту мови у Франції дещо відставав. Констатовано, що негативне ставлення до французької системи місцевого управління, що склалося в період другої монархії та підтримане німецькими правознавцями та державознавцями, зберігалося навіть після реформи 1871 року.

Підсумовано, що розвиток та становлення місцевого самоврядування Франції мали свої пробле­ми, однак це не заважало дійти до ефективної як законодавчої, так і практичної моделі здійснення повноважень органами місцевого самоврядування.

Посилання

Ткачук А. Децентралізація, що зміцнює державу: особливості місцевого самоврядування у Французькій республіці. Місцеве самоврядування. 1997. № 1-2. С. 84-89.

Яцунська О.О. Огляд системи місцевого самоврядування Франції. Наукові праці. Миколаїв: МФ НаУКМА, 1998. Т. 1. 1998. С. 61-64.

Ворона П.В. Особливості місцевого самоврядування Франції на прикладі регіональних ад-міністративно-територіальних одиниць-департаментів: досвід для України. Державне будів¬ництво. 2008. № 2. URL: http://nbuv.gov.ua/j-pdf7DeBu_2008_2_64.pdf.

Huard R. La suffrage universel en France, 1848-1946. P., 1991.

Яцунська О.О. Огляд системи місцевого самоврядування Франції. Наукові праці. Миколаїв: МФ НаУКМА, 1998. Т. 1. 1998. С. 61-64.

Deschanel P. La decentalisation. P., 1894.

Tellkampf J.L. Selbstverwaltung und Reform der Gemeindeund Kreis-Ordnungen в Preussen und Selfgovernment в England und Nordamerika. Berlin, 1872. S. 8-9.

Ferrand J. Les institutions administratives en France et a l’etranger ... 1879; Ferron, H. de Institutions municipales et provinciales comparees: організація національних партій та Франції та dans les autres pays de l’Europe: comparaison influence des institutions locales sur les qualites politiques d’un peuple et sur le governement parlementaire reformes. Paris, 1884. P. 110-111.

Byelov D., Novak O. Communal property disposal: actual principles. Науковий Вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 69. 2022.

Громовчук М.В., Бєлов Д.М. Гуманізм як філософсько-правова категорія в умовах формуван¬ня нової парадигми в праві. Аналітично-порівняльне право. № 3/2022. С. 301-310.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право