До питання функціонально-структурної характеристики судової практики в Україні

Автор(и)

  • А.М. Мельник аспірант відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Україна https://orcid.org/0000-0003-3987-1877

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.12

Ключові слова:

судова практика, джерело права, теорія права, методологія, класифікація, функціоналізм

Анотація

У статті досліджено проблеми значущості та дієвості судової практики в Україні завдяки засто­суванню системного підходу до виявлення її функціонально-структурних характеристик. Проаналі­зовано окремі праці науковців з проблематики методології наукового дослідження судової практики як джерела права. Доведено, що основні питання, які виникають у ході дослідження судової практи­ки в Україні як правового явища слід аналізувати за допомогою взаємодоповнюючих та взаємозв’я­заних елементів, а саме теоретичного та методологічного, то їх поєднання дає підстави розглядати теорію права як складову правової науки та методологічні підходи - як сукупність різноманітних наукових знань і методів, які є взаємопов’язаними. Обґрунтовано необхідність дослідження функ­ціонально-структурної характеристики судової практики в Україні як правового явища, що поєднує в собі правотворчості й специфіки реалізації правових норм. З’ясовано, що дослідження функці­онально-структурних характеристик судової практики слід проводити на низкою критеріїв, серед яких необхідно виокремити критерії впливу та пізнавальний. Зокрема, за критерієм впливу судової практики на реальну дійсність виокремлено внутрішні (правове сприйняття суддями механізму за­стосування принципу аналогії при ухваленні судових рішень) та зовнішні (вплив судової практики на правотворчу та правозахисну діяльність) її функціонально-структурні характеристики. За пізна­вальним критерієм визначено евристичні елементи судової практики, а саме: остання є різновидом юридичної практики; відсутність понятійної тотожності з судовим прецедентом та судовою правотворчістю; додатковий засіб впливу на суспільні відносини у поєднанні з правовим приписом; за­сіб реалізації принципу єдності; визначене коло її суб’єктів; забезпечення безпосереднього обміну інформацією судової та законодавчої гілок влади. Наголошено на тому, що запропонований перелік евристичних функціонально-структурних елементів судової практики не є вичерпним і може бути доповненим.

Посилання

Годованик Є.В. Ефективність конституційно-правових норм як теоретико-методологічна категорія сучасної юриспруденції. Є.В. Годованик. Право і суспільство. № 4. Ч. 2. 2018. С. 16-21.

Завгородній В.А. Вплив практики Європейського суду з прав людини на юридичну діяльність в Україні: теоретичний, методологічний і прикладний аспекти: монограф. Дніпро: Дні- проп. держ. ун-т внутр. справ. 2020. 536 с.

Кагадій М.І. Юридична практика в правовій системі України: дис. канд. юрид. наук. 12.00.01. К.: Національний університет внутрішніх прав України, 2005. 240 с.

Коваль Н.Т. Засадничі принципи правозастосування у розбудові правової держави: методологічні основи концептуалізації : автореф. дис. ... канд. юрид. наук. Івано-Франківськ, 2019. 22 с.

Комар П.А. Роль судової правотворчості в утвердженні принципу верховенства права: дис. ... докт. філос., Вінниця, 2021. 540 с.

Литовченко І.В. Структурно-функціоналістська парадигма в дослідженнях соціальних інститутів. Вісник Національного авіаційного університету: Зб. наук. праць. Вип. 2 (16). К.: НАУ, 2012. С. 48-51.

Мазур М. Судова практика як джерело права: проблема визначення поняття. Форум права. 2011. № 3. С. 493-497.

Маляренко В.Т. Коментар до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» / За заг. ред. В.Т. Маляренка. К.: Юрінком Інтер, 2010. 464 с.

Петришин О. Судова практика як джерело права в Україні: проблеми теорії. Право України. № 10. 2016. С. 20-26.

Погребняк С., Уварова О. Судова практика: поняття та функції. Бюлетень Міністерства юстиції України. 2004. № 9 (35). С. 38-59.

Притченко Р.С. Особливості сучасної методології дослідження судової практики. Правова держава. № 42. 2021. С. 40-44 с.

Про судоустрій і статус суддів: Закон, Верховна Рада України, № 31 від 02.06.2016 р. Офіційне видання. URL: https://zakon.rada.gov.Ua/laws/show/1402-19#Text.

Савченко К.Ю. Судова практика як елемент правової системи України: дис.. доктора філософії. Київ, 2019. 223 с.

Теорія держави та права : навч. посіб. / Є.В. Білозьоров, В.П. Власенко, О.Б. Горова, А.М. За-вальний, Н.В. Заяць та ін.; за заг. ред. С.Д. Гусарєва, О.Д. Тихомирова. Київ: НАВС. Освіта України, 2017. 320 с.

Теорія та практика правозастосування у тестових завданнях: навч. посібник / кол. авт.; за заг. ред. д.ю.н., проф. Л.Р. Наливайко. 2-ге вид., перероб. і доп. Дніпро: Дніпр. держ. ун-т внутр. справ, 2019. 252 с.

Цуцкірідзе М.С. Теорія структурного функціоналізму як методологічна основа дослідження кримінальної процесуальної діяльності слідчого. Вісник кримінального судочинства. № 3. 2018. С. 45-54.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень