Інтелектуальна власність як самостійне поняття юридичної науки: ціннісно-правовий підхід до визначення

Автор(и)

  • М.В. Котенко кандидат юридичних наук, доцент кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0001-8046-6641

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.10

Ключові слова:

власність, інтелектуальна власність, ціннісно-правовий підхід, теорії інтелектуальної власності

Анотація

Автором в роботі доведено теоретичну та практичну доцільність аналізу інтелектуальної власно­сті як складової понятійно-категоріального апарату юридичної науки та елементу правничої термі­нології. Відзначено, що тематика дослідження є важливою з точки зору загального методологічного значення вивчення та удосконалення понять і категорій юриспруденції, а також термінології, що вживається в актах правотворчості. Вказано на те, що неоднозначність доктринального розуміння інтелектуальної власності, а також нечіткість її відмежування від інших суміжних категорій юри­дичної науки (наприклад, право інтелектуальної власності, речове право, авторське право, суміжні права, патентне право та ін.), зумовлює на сьогодні неоднозначність понятійного визначення інте­лектуальної власності, недостатність її правового закріплення як самостійного терміну юриспру­денції.

Проведено аналіз доктринальних уявлень про інтелектуальну власність як самостійне поняття юридичної науки та здійснено їх узагальнення в межах спеціально-розпорядчого, формально-юри­дичного та широкого підходів. Підсумовано, що поширення положень проприєтарної теорії пра­ва інтелектуальної власності та теорії виключних прав в юридичній науці зумовило поляризацію підходів до понятійного визначення інтелектуальної власності. Тому сьогодні в доктринальному плані інтелектуальна власність має дискусійний характер визначення, що зумовлено насамперед її природою та сутністю.

Автором наголошено, що навіть вказані узагальнені підходи до визначення поняття інтелекту­альної власності залишають в тіні основний аспект цього правового інституту, а саме його цін­нісно-правовий вимір. Саме ціннісно-правовий підхід може бути використано для відповідного сприйняття інтелектуальної власності, яка акумулює в собі, розвиває та становить невід’ємну ча­стину системи соціокультурних цінностей. Тому вказаний підхід є методологічно важливим для формулювання та обґрунтування відповідного визначення поняття «інтелектуальна власність». Переваги такого підходу до понятійного аналізу в теоретико-правових дослідженнях полягають в тому, що він дозволяє сформувати пізнавальну орієнтацію в суб’єкта, що пізнає, шляхом розвитку уявлень про світоглядні цінності в природі і суспільстві.

Посилання

Немеш П.Ф. Правова охорона торговельних марок в Україні: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.03. Київ, 2009. 204 с.

Підопригора О.А., Підопригора О.О. Право інтелектуальної власності в України: Навч. по- сіб. для студентів юрид. вузів і фак. ун-тів. Київ: Юрінком Інтер, 1998. 334 с.

Шишка Р.Б. Охорона права інтелектуальної власності: авторсько-правовий аспект. Харків: Вид-во Нац. ун-ту внутр. справ, 2002. 368 с.

Право інтелектуальної власності. Академічний курс: Підручник для студентів вищих на¬вчальних закладів / О.П. Орлюк, Г.О. Андрощук, О.Б. Бутнік-Сіверський та ін. / За ред. О.П. Орлюк, О.Д. Святоцького. Київ: Видавничий Дім «Ін Юре», 2007. 560 с.

Вірченко В.В. Інтелектуальна власність: теоретичні витоки та економічні імперативи розвит¬ку : Монографія. Київ: Видавництво Ліра-К, 2018. 488 с.

Мельник Л.Г. Экономика и информация: экономика информации и информация в экономике: энциклопедический словарь. Сумы: ИТД «Университетская книга», 2005. 384 с.

Право інтелектуальної власності: навчальний посібник / О.П. Орлюк, А.О. Кодинець, І.В. Кривошеїна, Ю.В. Носік та ін.; за ред. О.П. Орлюк та А.О. Кодинця. Київ: Юрінком Інтер, 2021. 482 с.

Полуяктова О.В. Інтелектуальна власність та інтелектуальний потенціал. Вісник соціальное- кономічних досліджень. 2003. Вип. 15. С. 250-254.

Поліщук П.В. Поняття правових цінностей та методологічні підходи до розуміння їх сутнос¬ті. Філософські та методологічні проблеми права. Київ. 2013. № 1-2. С. 75-81.

Ременець О.В. Базові цінності становлення громадянського суспільства в Україні: Автореф. дис. ... канд. філос. наук. Київ, 2011. 16 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень