Роль Кирила Трильовського в організації діяльності товариства «Нородна Воля» в Галичині

Автор(и)

  • В.В. Корольова кандидат юридични наук, доцент, професор кафедри державно-правових дисциплін, Університет «КРОК», Україна https://orcid.org/0000-0003-2998-6144

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.9

Ключові слова:

товариство «Народна Воля», Кирило Трильовський, правозахисна діяльність, українське державотворення, Русько-українська радикальна партія, Галичина

Анотація

У статті розкриваються причини та передумови створення товариства «Народна Воля», яке здій­снювало суспільно-політичну просвіту усіх верств українського суспільства, відстоювання їх прав у державних інституціях. Зазначено що, організаторами товариства у Галичині стали представники Русько-української радикальної партії, яка у своїй діяльності орієнтувалася на захист прав україн­ського населення краю та боротьбу за те, щоб галичани мали рівні права з представниками інших народів Австро-Угорщини.

Охарактеризовано Статут «Народної Волі», зокрема, зазначено мету діяльності товариства, шляхи реалізації статутних завдань, а також форми взаємодії з населенням краю. Розглянуто ор­ганізаційно-правові засади функціонування товариства, зокрема, кожен повнолітній громадянин Австро-угорської імперії, української національності може бути членом товариства; нових учас­ників затверджує головний осередок товариства більшістю голосів; повноваження припиняється за власним бажанням члена, або за рішенням Виділу; особа, яку виключено, має право відновити своє членство на найближчих загальних зборах.

Проаналізовано роль визначного українського правника та суспільно-політичного діяча Кирила Трильовського в організації роботи «Народної Волі». Наголошено, що адвокат поряд із С. Дани­ловичем, М. Павликом, І. Сандуляком та іншими брали безпосередню участь у розробці Статуту товариства. Вказано, що під час перших зборів товариства (30 липня 1893 р., м. Коломия) К. Три- льовський був обраний до керівного складу народних зборів. Зазначено, що 12 грудня 1897 р., під час чергових зборів у м. Коломия, головою товариства призначено К. Трильовського, заступником П. Лаврука, секретарем П. Терпелюка, касиром Л. Бачинського.

Зазначено, що Кирило Трильовський завжди був активним організатором зборів та віч, а та­кож доповідачем, який виносив на обговорення найбільш важливі для простого населення питання. Проаналізовано участь К. Трильовського на різних заходах товариства та розкрито ухвали, які в мали на меті покращити різні сфери життя населення Галичини.

Вказано, що місцева адміністрація вкрай рідко давала дозволи на проведення публічних заходів, ініційованих товариством «Народна Воля». Це було пов’язано з тим, що питання, які розглядалися під час зборів товариства, торкалися найбільш актуальних і важливих проблем місцевого населен­ня, відтак спонукаючи до поширення національних ідей та викликаючи незадоволення простих галичан.

Посилання

Горак Я. Листи до Івана Франка та спогади про нього Кирила Трильовського. Українське літературознавство. 2015. Випуск 79. С. 199-311.

Горак Я. Кирило Трильовський та Іван Франко: до історії взаємин. Кирило Трильовський і січовий рух: Матеріали наукової конференції, приуроченої 150-річчю від дня народження Кирила Трильовського та 100-річчя створення Легіону Українських Січових Стрільців (Ко¬ломия, 6 травня 2014 р.). Коломия: Вік, 2014. C. 53.

Данилович С.Т. Пояснення Програми русько-української Радикальної партії. Львів, 1897. 72 c

Королько А. Кирило Трильовський - ідейний натхненник та організатор «Народних спілок» на Покутті (кінець XIX-початок XX ст.). Кирило Трильовський і січовий рух: Матеріали на¬укової конференції, приуроченої 150-річчю від дня народження Кирила Трильовського та 100-річчя створення Легіону Українських Січових Стрільців (Коломия, 6 травня 2014 р.). Коломия: Вік, 2014. C. 78-101.

Королько А. Січовий рух на Покутті (1900-1914 рр.): організаційні осередки та їх практична діяльність. Вісник Прикарпатського університету. Історія. 2011. Вип. 19. С. 13-21.

Королько А., Марчук В. Кирило Трильовський та діяльність українського радикального по-літичного товариства «Народна воля» в м. Коломиї (1893-1914 рр.). Кирило Трильовський і січовий рух: Матеріали наукової конференції, приуроченої 150-річчю від дня народження Кирила Трильовського та 100-річчя створення Легіону Українських Січових Стрільців(Коло- мия, 6 травня 2014 р.). Коломия: Вік, 2014. C. 116-153.

Нагірняк А.Я. Кирило Трильовський - організатор січового руху у Галичині (кін. ХІХ - поч.

ХХ ст.). Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Держава та армія. 2014. № 784. С. 46-51.

Трильовський К. Про народне віче в Коломиї. Хлібороб. 1891. № II. 12-15 грудня. С. 58-62.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень