Правова ідеологія як ідейно-теоретична основа діяльності громадських організацій в Україні

Автор(и)

  • Р. Журавський аспірант кафедри теорії права та конституціоналізму Навчально-наукового інституту права, психології та інноваційної освіти Національний університет «Львівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.7

Ключові слова:

правова ідеологія, громадські організації, право, демократія, держава, громадянське суспільство, групи інтересів, діяльність, суспільні відносини, особисті права людини та громадянина

Анотація

У статті окреслити концептуальні особливості правової ідеології як ідейно-теоретичної основи діяльності громадських організацій в Україні. Доведено, що громадські організації мають значну перспективу долучатися до формування правової ідеології в українському суспільстві. Адже, вони, по-перше, постають гарантами непорушності, реалізації та захисту особистих прав людини та гро­мадянина; по-друге, є засобом самоорганізації членів суспільства та реалізації ними інтересів; по- третє, виступають ефективним інститутом демократичного контролю за функціонуванням держав­ної влади та ступенем втручання держави у суспільні відносини; по-четверте, дають громадянам можливість безпосередньо на процес прийняття важливих для суспільства рішень. Отже, громадсь­кі організації виступають визначальним чинником формування правової ідеології, а відтак засобом змін у сучасному суспільстві, ефективним інструментом реалізації та захисту спільних інтересів, що гарантуються та охороняються Конституцією України.

Зауважується, що з огляду на глобалізаційні виклики, громадські організації повинні змінити форму та методи роботи, що означає використання ними нових цивілізаційних підходів до форму­вання правової ідеології в суспільстві. Упродовж останніх років громадським організаціям вдалося отримати нові права та форми для формування правової ідеології у нашій державі, а саме можли­вості: законодавчої ініціативи, консультаційної та експертної допомоги, інформаційної підтримки власних дій та дій владних структур, соціальної підтримки та контролю.

Посилання

Ярош Я. (2016) Специфіка співпраці політичних партій і громадських організацій у політич¬них процесах України. Панорама політологічних студій. Науковий вісник Рівненського державного гуманітарного університету. Вип. 14. С. 164-170.

Громадські організації та органи державного управління: питання взаємовідносин (2007). Упоряд. Н.Р. Нижник, В.М. Олуйко. Хмельницький: Вид-во ХУУП. 198 с.

Хуснутдінов О. (2002) Про Концепцію державної політики. Збірник наукових праць УАДУ. Київ: Вид-во УАДУ № 1. С. 374-380.

Чернявська О.В. Громадські організації як чинник активізації процесу формування громадянського суспільства в Україні: потенціал та можливості. URL: https://ukr-socium.org.ua/wp-content/uploads/2009/07/144-152no-3vol-302009UKR.pdf (дата звернення:22.08.2023).

Онищенко О. (2002) Громадянське суспільство: тенденції. Людина і політика. № 6. С. 4-9.

Михайловська О. (2005) Держава і розвиток інститутів громадянського суспільства. Політич¬ний менеджмент. № 3. С. 108-114.

Костенко А.М. (2018) Вплив інститутів громадянського суспільства на євроінтеграційні процеси України: монографія. Суми: Сумський державний університет. 411 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень