Організаційно-правові засади січового руху на Галичині крізь призму державотворчої діяльності Кирила Трильовського

Автор(и)

  • О.М. Биков доктор юридичних наук, старший науковий співробітник, професор кафедри теорії та історії держави і права Університету «КРОК», Україна https://orcid.org/0000-0003-4965-696X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.79.1.2

Ключові слова:

Кирило Трильовський, товариство «Січ», січовий рух, українське державотворення, патріотична та культурно-просвітницька діяльність, Галичина

Анотація

У статті розкривається державотворча діяльність Кирила Трильовського, яка була направлена на популяризацію товариства «Січ» та поширення її осередків у Галичині та за її межами кін. ХІХ - поч. ХХ ст. Проаналізовано статут товариства «Січ», названо мету діяльності та розкрито способи досягнення мети. Наголошено, що пріоритетними напрямками роботи «Січей» були популяризація серед населення заняття фізичними вправами, участь у різноманітних атлетичних змаганнях, а та­кож здійснення культурно-просвітницької діяльності. Охарактеризовано структуру організації това­риства. Зазначено, що найвищим керівним органом товариства були Загальні збори, які скликалися раз на рік. Наголошено, що будь-який член організації міг брати слово і виносити на розгляд важ­ливі й актуальні питання, а також мав право обирати і бути обраним до складу старшини. Важливі питання розглядалися на засіданнях козацької старшини (до якої належали кошовий, осавул, обоз­ний, писар, скарбник і чотарі), які відбувалися раз на місяць. Акцентовано на створенні у структурі товариства так званого «мирового суду» для урегулювання можливих суперечок між старшинами та членами товариства. Визначено причини повільного поширення «Січей» на теренах Галичини та розкрито способи популяризації товариства серед місцевого населення краю. З-поміж них, чільне місце посідають видання статутів товариства, часописів та організація січових свят кожним осеред­ком. Зазначено, що діяльність товариств також спрямовувалася на закупівлю необхідного споря­дження, влаштування публічних гімнастичних виступів, вокальних, декламаторських вистав, тан­ців, забав, свят, а також утримання читалень, бібліотек, гуртків для неписьменних, хору, оркестру. Акцентовано на тому, що К. Трильовський особливу увагу приділяв залученню молоді до участі в діяльності «Січей», що стало з часом поштовхом до створення молодіжних осередків товариства «Молода Січ». Основним завданням цієї діяльності організація вважала піднесення українського національного руху та національної свідомості серед учнів. Доведено, що чисельність осередків товариства «Січ» на початку ХХ ст. збільшувалася, поширюючись і на теренах Буковини. Вказано, що саме товариство «Січ» дало поштовх до створення організації Січових Стрільців.

Посилання

Баран А.В. Діяльність депутатів-українців в австрійському парламенті (1897-1918 рр.): історико-правове дослідження: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01 /Національний уні¬верситет «Львівська політехніка». Львів, 2013. 19 с.

Вільчинська Н.П. Мілітарні настрої у Східній Галичині напередодні Першої світової війни (на прикладі діяльності українських товариств «Січ»). Наукові праці історичного факультету Запорізького національного університету. 2017. Вип. 48. С. 81-83.

Гуйванюк М.Р. Січовий рух у Галичині й на Буковині (1900-1914 рр.). дис... канд. іст. наук: 07.00.01. Чернівці, 2002. 274 с.

Карпова І.Г Видатні адвокати України К. Трильовський, А. Чайковський та Є. Олесницький як культурно-просвітні діячі. Актуальні проблеми юридичної науки та практики. 2019. № 1 (5). С. 60-65.

Королько А.З. Козацькі традиції і символіка у січовому русі Покуття початку ХХ ст. Наукові праці історичного факультету Запорізького національного університету/ 2011. вип. XXXI. С. 112-117.

Нагірняк А.Я. Кирило Трильовський - організатор січового руху у Галичині (кін. ХІХ - поч. ХХ ст.). Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Держава та армія. 2014. № 784. С. 46-51.

Про січовий рух. Запорожець: Календар для народа. Відень, 1920. С. 14-54.

Утворення перших «Січей», їх статути, січова атрибутика. URL: https://vuzlit.ru/674179/sichoviy_ruh_u_galichini_y_na_bukovini_1900_-_1914_rr.

Церковник С.І. Історико-правові засади становлення та функціонування українських наукових, громадських та культурно-освітніх інституцій Східної Галичини у 1848-1939 рр.: монографія. Львів: Галицька видавнича спілка, 2020. 148 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень