Аналіз поняття «доступ до суду» у судовій практиці

Автор(и)

  • І. Д. Климкович магістр права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Україна https://orcid.org/0009-0007-0051-5986

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.78.2.53

Ключові слова:

доступ до суду, Конституційний Суд України, Європейський суд з прав людини, судова практика, права людини

Анотація

Право на доступ до правосуддя є елементом неодмінного права громадянина, права, що захищається самою конституцією. Принципами, якими керуються права доступу до правосуддя, є невідчужуваність юрисдикції, з якої починаються конституційні процеси, закріплюючись гарантія основоположного права. З цього аналізу передбачається поставити під сумнів гарантії і принципи, які передбачають права людини, підкріплені судовими гарантіями, з метою повного здійснення основних і соціальних прав, які піднімають, розвивають, гарантують максимальний обсяг життя в його повноті. Доступ до правосуддя не означає, що він лише дає можливість ініціювати провадження, а скоріше, що процес досягає справедливого, задовільного та ефективного рішення.

Доступ до правосуддя має дві основні цілі: перша полягає в тому, щоб судова система була доступною та егалітарною для всіх громадян, а друга полягає в тому, що результати є справедливими для окремих осіб суспільства. Концепція доступу до правосуддя з часом зазнала кілька трансформацій. Одна з перспектив полягала в тому, щоб гарантувати громадянину вхід до судової влади і розглядати її як інструмент юрисдикції з соціальними цілями, що змушує населення домагатися все більше і більше своїх прав, використовуючи юридичний процес як засіб. Однак доступ до правосуддя є фундаментальним правом великого значення, це публічне право, гарантувати і забезпечувати виконання якого демократична правова держава зобов’язана гарантувати і забезпечувати; Це суб’єктивне право, яке є частиною людської гідності.

Кожна людина має право вимагати від держави належного захисту своїх прав і максимального простору для суду. Виходячи з цього твердження, обов’язком держави є структурування себе таким чином, щоб здійснювати судові права за допомогою педагогіки вдосконалення та модернізації правового порядку, розглядаючи параметри справедливості, ефективності та швидкості.

Посилання

Marc Galanter, « Why the “Haves” Come out Ahead: Speculations on the Limits of Legal Change », Law & Society Review, 9 (1), 1974, p. 95–160.

Richard Quinney, The Social Reality of Crime, Boston : Little, Brown, 1970, p. 85.

Москаль Р. М. Вимоги верховенства права стосовно доступу до правосуддя. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2020. № 2. С. 36–49.

Рішення від 19 квітня 2023 року № 4-р(ІІ)/2023 у справі за конституційними скаргами Сиротенка Сергія Євгеновича щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих приписів пункту 2 частини дев’ятої статті 171, пункту 4 частини п’ятої статті 246 Кодексу адміністративного судочинства України (щодо особових даних у судовому рішенні) 19 квітня 2023 року № 4-р(ІІ)/2023.

Рішення Конституційного Суду України (Велика палата) у справі за конституційним поданням Верховного Суду щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень постанови Кабінету Міністрів України „Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів“, положень ча- стин першої, третьої статті 29 Закону України „Про Державний бюджет України на 2020 рік“, абзацу дев’ятого пункту 2 розділу ІІ „Прикінцеві положення“ Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2020 рік“ від 28 серпня 2020 року № 10-р/2020.

Рішення Конституційного Суду України (Другий сенат) у справі за конституційними скаргами Карякіна Едуарда Сергійовича, товариства з обмеженою відповідальністю „Торговий дім „Еко-вугілля України“ щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення частини першої статті 79 Закону України „Про банки і банківську діяльність“ від 24 червня 2020 року № 6-р(ІІ)/2020.

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням громадянина Трояна Антона Павловича щодо офіційного тлумачення положень статті 24 Конституції України (справа про рівність сторін судового процесу) від 12 квітня 2012 року № 9-рп/2012.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-31

Номер

Розділ

Розділ 10. Судоустрій; прокуратура та адвокатура