Трансформація вирішення справ за позовами про відшкодування шкоди, що виникла у галузі охорони здоров’я в Угорщині після падіння комуністичного режиму

Автор(и)

  • Ю. Закані Ужгородський національний університет, Угорщина

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.78.1.61

Ключові слова:

цивільно-правова відповідальність, працівник сфери охорони здоров’я, пацієнт, позов за лікарською недбалістю, права пацієнтів,, причинно-наслідковий зв’язок, винуватість

Анотація

В Угорщині до та в перші роки після падіння комуністичного режиму число позовів про відшко- дування шкоди у галузі охорони здоров’я було вкрай малим. Розроблення та прийняття у 1997 році закону про охорону здоров’я це питання поступово змінило і пацієнт на відміну від колишнього поло- ження в якому він був у гіршому становищі, починав ставати рівноправним партнером з лікарем у га- лузі охорони здоров’я. Внаслідок цього, у громадян підвищилися рівень обізнаності у галузі охорони здоров’я, про свої права при отриманні медичних послуг, збільшилися вимоги до їх якості, через що збільшився і попит на якісні медичні послуги у громадян.
Раніше, число судових справ у яких пацієнти вигравали судові спори у порівнянні із сьогоднішніми були зовсім іншим, оскільки тоді абсолютно більшість справ ними програвалися. Причина цього була передусім у тому, що пацієнти перебували у вразливій ситуації як при наданні медичних послуг, так і при допущених лікарських помилок. Цю вразливість в ті часи ні правові норми, ні судова практика не намагалася збалансу- вати. Але це поступово змінилося, тому в сьогоденні ми можемо спостерігати доволі сувору судову практику в даній сфері, лікарські заклади часто притягуються до майнової відповідальності за завдану шкоди.
Мета наукового дослідження полягає в презентації того, як змінилося в Угорщині питання від- шкодування шкоди, що виникла у галузі охорони здоров’я в останні 15-20 років і показати останні тенденції, які спостерігаються в цьому напрямку. 

Для цього неодмінно необхідно дослідити, обставини цивільно-правової відповідальності за за- подіяну шкоду, а саме її передумови, причинно-наслідковий зв’язок та винуватість, оскільки саме у цьому напрямку відбулися найбільші зміни при вирішенні справ. З точки зору ходу розгляду спорів вирішальне значення має те, як тлумачить суд невизначені факти при встановленні ступеня вини та причинно-наслідкового зв’язку та на яку зі сторін лягає тягар доказування невинуватості.

Біографія автора

Ю. Закані , Ужгородський національний університет

<br data-mce-bogus="1">

Посилання

Zákány J. The Hungarian System of the Legal Relationships which Determine the Civil Responsi- bility of the Healthcare Service Providers. Visegrad Journal on Human Rights. 2019. No 5. S. 7–17.

Kereszty É. A helyi önkormányzatok és az egészségügyi szolgáltatók kapcsolata. Magyar Közi- gazgatás. 1999. No 11. S. 609–630.

Fézer T. A kártérítési jog magyarázata. Budapest : Complex, 2010. 453 S.

Törő K. Az orvosi polgári jogviszony. Budapest : Közigazgatási és Jogi Könyvkiadó, 1965. 345 S.

Kovácsy Zs. Az egészségügyi jog nagy kézikönyve. Budapest : Complex, 2008. 1440 S.

Dósa Á. Az orvos kártérítési felelőssége. Budapest : HVG ORAC, 2004. 348 S.

Havasi P. Összefoglaló jelentés az orvosi műhibaperek gyakorlatának áttekintéséről, különös tekintet- tel a nem vagyoni kártérítésre. Jogorvoslap. 2009. No 1. S. 10–16.

Osztovits A. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény magyarázata, 2. kötet. Buda- pest: Opten, 2011. 634 S.

Eörsi Gy. Kötelmi jog, Általános rész. Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó. 2009. 324 S.

Sótonyi P. Orvosi felelősség. Budapest : Semmelweis Kiadó, 2006. 336 S.

URL: http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/muhibak__karteritesi_perek (access date: 6.03.2021.)

Hídvéginé Adorján Lívia, Sáriné Simkó Ágnes. Műhibák és kártérítési perek az egészségügyben.

Budapest : Medicina Kiadó. 2013. 315 S.

Pribula L. A lehetséges okok értékelésének gyakorlata az orvosi kártérítési perekben. Med et Jur. 2021. No June. 2–10.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-28

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право