Особливості пенсійного забезпечення наукових працівників: реалії сьогодення

Автор(и)

  • Б.В. Вапнярчук аспірант кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.78.1.47

Ключові слова:

науковий працівник, держава, гідне матеріальне забезпечення,, пенсійне забезпе- чення, гарантії, національне законодавство

Анотація

Проблеми пенсійного забезпечення в Україні на сьогоднішній день є одним із найгостріших питань, у першу чергу, через його низький рівень, недосконалість чинного правового регулювання, існування різноманітних соціальних та демографічних проблем у державі. Зауважено, що сьогодні вітчизняна пенсійна система є фінансово нестабільною, не забезпечує розмір пенсій відповідно до трудового внеску більшості громадян і водночас створює умови для пільгового (здебільшого несправедливого) пенсійного забезпечення значної кількості пенсіонерів. Питання достатку й якості життя пенсіонерів стає дедалі більш актуальним, адже їх фінансовий стан є суттєво нижчим за європейські країни. Тому до важливих та пріоритетних завдань держави запропоновано віднести відновлення справедливості при визначенні пенсійних виплат – і сьогодні, і на майбутнє. Оскільки якщо людина чесно працювала все життя, вона має гарантовано отримувати гідну пенсію. Мета статті розглянути особливості пенсійного забезпечення наукових працівників в умовах сьогодення, на підставі чого зробити відпо- відні висновки. Зазначено, що правове регулювання пенсійного забезпечення наукових працівників є недосконалим, не достатньо забезпечує престижність наукової праці та не стимулює систематичного оновлення наукових кадрів. Звернуто увагу на доцільність проведення обов’язкової щорічної індек- сації пенсій, у тому числі пенсій науковців, та запровадження справедливого механізму нарахування їм виплат. Оскільки забезпечення економічних, соціальних та правових гарантій працівників, зокрема працівників наукової сфери – науковців, а також створення умов для проведення ефективних науко- вих досліджень, підвищить престижність заняття науковою діяльністю. Одним із шляхів досягнення результату та реалізації державою, покладених на неї функцій повинно бути вдосконалення законо- давчої бази регулювання соціально-забезпечувальних правовідносин, а також соціального захисту та пенсійного забезпечення наукових працівників. Зазначено, що проведення державної політики у цій сфері можливе на основі вдосконалення правового регулювання й адаптації пенсійного забезпечення до міжнародних стандартів.

Біографія автора

Б.В. Вапнярчук , аспірант кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

<br data-mce-bogus="1">

Посилання

Драбик О.М. Державне регулювання пенсійного забезпечення в контексті соціального захисту сільського населення: дис. … канд. економ. наук: 08.00.03. Кам‘янець-Подільський, 2018. 255 с.

Скоробагатько А.В. Правове регулювання пенсійного забезпечення наукових працівників: ав- тореф. дис. … канд. юрид. наук: 12.00.05. Одеса, 2004. 19 с.

Про наукову і науково-технічну діяльність: Закон України від 26.11.2015 № 848-VIII. Відомості Верховної Ради України. 2016. № 3. Ст. 25.

Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування: Закон України від 09.07.2003 № 2981-IX. Відомості Верховної Ради України. 2003. №№ 49-51. Ст. 376.

Право соціального забезпечення в Україні: підручник. 2-ге вид., переробл. і доповн. / за заг. ред. Т.А. Занфірової, С.М. Прилипка, О.М. Ярошенка. Харків: ФІНН, 2012. 640 с.

Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників установ, організацій, підприємств, вищих навчальних закладів, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і нау- ково-технічну діяльність”: затв. постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 № 257.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/257-2004-%D0%BF#Text.

Кодекс законів про працю України : Закон України від 10.12.1971 № 322-VIII. URL: http:// zakon3.rada.gov.ua/laws/show/322-08/page5.

Уряд розширив індексацію: українці з найменшими пенсіями отримають збільшення доходів майже на 20%. URL: https://www.msp.gov.ua/news/22627.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-28

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення