Поняття та ознаки трудових відносин за участю патронатного службовця

Автор(и)

  • І.В. Дашутін доктор юридичних наук, доцент, Суддя Верховного Суду України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.78.1.48

Ключові слова:

патронатний службовець, реформа законодавства, сфера дії трудового права, тру- дове право, трудовий договір, трудові відносини

Анотація

Вказується, відносини з працівником патронатної служби, як випливає з ч. 3 ст. 92 Закону України «Про державну службу», є трудовими за своєю природою. Відтак, усталені теоретичних підходів до розуміння правового статусу держслужбовців, а також норми вказаного Закону дозволяють дійти дум- ки, що: патронатні службовці є працівниками й на них поширюються норми законодавства про працю; для трудових відносин за участю цих службовців властиві загальні ознаки ТВ, що конкретизуються в цьому контексті з урахуванням особливостей правового статусу патронатних службовців і специфіки виконання ними трудової функції. Разом із тим, слід констатувати що по сьогодні юристи-трудовики ще не присвячували уваги уточненню трудоправової сутності правовідносин за участю патронатних службовців, хоча вже тривалий час правовий статус і засади виникнення, перебігу і припинення цих правових відносин намагаються переглянути автори ряду законопроєктів про патронатну службу.
Саме тому, стаття присвячена з’ясуванню трудоправової сутності трудових відносин з патронат- ним службовцем в Україні. Автором вперше визначається поняття «трудові відносини з патронатним службовцем», на підставі якої окреслюються загальні та специфічні ознаки цих правових відносин.
З’ясовується, що основними загальними ознаками трудових відносин з патронатним службовцем є те, що ці відносини: передбачають особисте виконання службовцем трудових обов’язків на відплатній основі; повинні відповідати вимогам, що містяться в стандартах гідної праці, та мають забезпечу- вати соціальну безпеку працівника; передбачають підпорядкованість, підконтрольність працівника роботодавцю, а також відповідальне виконання обов’язків роботодавця і працівника, порушення чого може обумовити їх юридичну відповідальність. Специфічним для цих правовідносин є те, що вони: врегульовуються нормами законодавства про працю, дія яких узгоджується з нормами адміністра- тивного законодавства; характеризуються особливим об’єктом і суб’єктним складом; виникають на добровільній основі, за позаконкурсною кадровою процедурою; мають безперервний характер, бу- дучи обмеженими строком дії трудового договору. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження.

Біографія автора

І.В. Дашутін , доктор юридичних наук, доцент, Суддя Верховного Суду України

<br data-mce-bogus="1">

Посилання

Крамський К.С. Законодавчі ініціативи щодо новелізації правового регулювання патронатної служби: спроба ціннісно-змістової інтерпретації. Науковий вісник публічного та приватного права. 2022. Вип. 4. С. 92–101.

Сичов Д.В. Особливості та ознаки трудових правовідносин у сучасних умовах розвитку суспільства. Вісник Національного університету внутрішніх справ. 2004. Вип. 28. С. 299–305.

Чанишева Г.І. Щодо закріплення ознак індивідуальних трудових відносин у проекті Трудового кодексу України. Наука та суспільне життя України в епоху глобальних викликів людства у цифрову еру (з нагоди 30-річчя проголошення незалежності України та 25-річчя прийняття Конституції України): матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 21 травня 2021 р.) / за заг. ред. С.В. Ківалова. Одеса: Гельветика, 2021. Т. 1. С. 453–456.

Чанишева Г.І., Щукін О.С. Ознаки трудових відносин за актами МОП і законодавством Украї- ни. Юридичний вісник. 2021. № 1. С. 77–86.

Андріїв В.М. Сутність та особливості трудових правовідносин. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Право. 2011. Вип. 16. С. 220–222.

Венедіктов В.С., Мельник К.Ю. До проблеми законодавчого визначення сфери дії законодавства про працю, поняття та ознак трудових відносин. Право і безпека. 2021. № 1 (80). С. 124–129.

Сайченко Я.В. Щодо характерних ознак трудових правовідносин у сфері дистанційної роботи. Актуальні проблеми приватного та публічного права: матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 21 травня 2022 р.). Харків: Мадрид, 2022. С. 115–119.

Юровська В.В. Поняття та ознаки трудових правовідносин. Право та інновації. 2016. № 1 (13). С. 67–72.

Коломоєць Т.В., Колпаков В.К. Правова природа патронатної служби. Право України. 2019. С. 80–100.

Пузанова В.В. Забезпечення психічного здоров’я суддів з метою поліпшення якості здійснення правосуддя. Правові засади організації та здійснення публічної влади: матеріали Всеукр. на ук.-практ. інтернет-конф. (м. Хмельницький, 23 квітня 2018 р.). Хмельницький: ХУУП, 2018.С. 94–97.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-28

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення