Особливості дерегуляції господарських правовідносин у сучасних умовах

Автор(и)

  • Я.В Петруненко доктор юридичних наук, професор, старший науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» (м. Київ) , Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.78.1.44

Ключові слова:

дерегуляція, господарська діяльніст, економіка, воєнний стан, прощення правового регулювання.

Анотація

вовідносин у сучасних умовах, зокрема після введення воєнного стану. Визначено поняття і значення дерегуляції господарських правовідносин для підвищення ефективності та конкурентоспроможності національної економіки. Обґрунтовано, що в Україні процес дерегуляції господарських правовідно- син триває протягом останніх декількох років та на початок 2022 р. мали місце певні позитивні зру- шення у цій сфері.
Проведено порівняльний аналіз деяких запланованих та реалізованих заходів дерегуляції госпо- дарської діяльності станом на початок 2022 р. Виявлено, що більшість із запланованих заходів дерегу- ляції господарських правовідносин за звітній період були ефективно реалізовані.
Автор погоджується з думкою, що превалює серед науковців, про те, що після запровадження Ука- зом Президента України воєнного стану на всій території України гостро постало питання про надання державної підтримки суб’єктам господарювання, у тому числі за допомогою непрямих форм, однією з яких є засоби дерегуляції економіки. Водночас, висловлено заперечення про необхідність повсюдної дерегуляції, оскільки це може призвести до зворотного ефекту нерегульованості та зловживань.
Проведено аналіз заходів дерегуляції економіки, запланованих та здійснених державою після вве- дення воєнного стану на території України. Виявлено особливості процесу дерегуляції господарських правовідносин у сучасних умовах правового режиму воєнного стану. Здійснено огляд основних захо- дів, що були запроваджені державними органами для надання підтримки суб’єктам господарювання.
На підставі проведеного науково-правового аналізу автором визначено окремі перспективні на- прямки подальшого здійснення заходів дерегуляції господарської діяльності з урахуванням особли- востей сучасного стану економіки та умов, в яких опинилися суб’єкти господарювання. Зокрема, та- ким мають стати: визначення найбільш важливих під час війни та у період повоєнної відбудови галу- зей економіки, зокрема таких як будівництво, енергетика, видобування корисних копалин, транспорт- на сфера, сільськогосподарська діяльність та ін., для яких доцільно переглянути умови державного регулювання; удосконалення процедур ліцензування господарської діяльності в умовах дії правового режиму воєнного стану та у період післявоєнної відбудови; застосування здобутків новітніх техноло- гій для спрощення дозвільних та звітних процедур для суб’єктів господарювання.

Біографія автора

Я.В Петруненко , доктор юридичних наук, професор, старший науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» (м. Київ)

<br data-mce-bogus="1">

Посилання

Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text.

Про введення воєнного стану в Україні: Указ Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64/2022. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/64/2022#Text.

Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану: постанова Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 р. № 314. База даних «Законодав- ство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/314-2022-п#Text.

Ментух Н.Ф. Здійснення господарської діяльності в умовах воєнного стану: законодавчі нова- ції. Російсько-українська війна: право, безпека, світ: Матеріали VI Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Тернопіль, 29-30 квітня 2022 р.). Тернопіль: Західноукраїнський національний університет, 2022. 364 с. URL: http://confuf.wunu.edu.ua/index.php/confuf/issue/view/14.

Петруненко Я.В. Дерегуляція господарської діяльності як процес оптимального узгодження публічних і приватних інтересів. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2019. Вип. 55. Т. 1. С. 157–160.

Возна Ю.І. Закордонний досвід дерегуляції господарської діяльності в контексті українських реалій. Дніпровський науковий часопис публічного управління, психології, права. 2022. № 2. С. 98–103.

Про Концепцію вдосконалення державного регулювання господарської діяльності: Указ Пре- зидента України від 03 вересня 2007 р. № 816/2007. База даних «Законодавство України».

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/816/2007#Text.

Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності: Закон України від 11 вересня 2003 р. № 1160-IV. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/1160-15#Text.

Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України від 01 червня 2000 р. № 1775-III (втратив чинність). База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada. gov.ua/laws/show/1775-14#Text.

Про ліцензування видів господарської діяльності: Закон України від 02 березня 2015 р. № 222- VIII. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/222- 19#Text.

Сергєєв Ю.В. Дерегуляція господарської діяльності: ризики у сфері посередництва у працев- лаштуванні моряків за кордоном. Lex Portus. 2016. № 1. С. 162–169.

Лесько О.Й., Глущенко Л.Д., Мещерякова Т.К. Дерегуляція підприємницької діяльності та покращення умов ведення бізнесу в Україні. Вісник Вінницького політехнічного інституту. 2016. № 1. С. 58–64.

Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань дерегуляції господарської діяльності: по- станова Кабінету Міністрів України від 01 вересня 2021 р. № 925. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/925-2021-п#Text.

Про затвердження плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності та покращення бізнес-клімату, плану дій щодо покращення умов ведення бізнесу в Україні та визнання таки- ми, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України: розпорядження Кабінету Міністрів України від 04 грудня 2019 р. № 1413-р. База даних «Законодавство Укра- їни». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1413-2019-р#Text.

Стан виконання Плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності за результатами 2021 року: Звіт Державної регуляторної служби України. Офіційний веб-сайт Державної ре- гуляторної служби України. URL: https://www.drs.gov.ua/deregulation/stan-vykonannya-planu- zahodiv-shhodo-deregulyatsiyi-gospodarskoyi-diyalnosti.

Дерегуляція господарської діяльності під час дії воєнного стану. Офіційний веб-сайт Комі- сії з регулювання азартних ігор та лотерей. URL: https://www.gc.gov.ua/ua/Informatsiini- povidomlennia/33200.html.

Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану: Закон України від 03 березня 2022 р. № 2118-IX. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/2118-20/sp:max50:nav7:font2#n5.

Міністерство економіки збирає пропозиції щодо дерегуляції умов ведення бізнесу. Офіційний веб-сайт Міністерства економіки України. URL: https://www.me.gov.ua/News/Print?lang=uk- UA&id=1bba74f0-59ac-4284-97d0-8dbb7776ca97.

Війна в Україні: збиток інфраструктурі перевищив 80 млрд доларів. URL: https://www. slovoidilo.ua/2022/04/11/novyna/finansy/vijna-ukrayina-zbytok-infrastrukturi-perevyshhyv-80- mlrd-dolariv-kse.

Крилова І.І. Необхідність дерегуляції процесів в рамках відновлення пошкодженого житлового фонду та критичної інфраструктури. Публічне управління та адміністрування в умовах війни і в поствоєнний період в Україні: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. у трьох томах (м. Київ, 15–28 квітня 2022 р.). Т. 2. К.: ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, 2022. 246 с.

Михайловська С. Як держава може допомогти бізнесу: що держава може зробити для де- регуляції та спрощення роботи бізнесу під час війни? Економічна правда. URL: https://www. epravda.com.ua/columns/2022/08/8/6901 56.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-28

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право