Вплив європейського права на національне законодавство та необхідність гармонізації договірного права України

Автор(и)

  • І.А. Коваленко андидат юридичних наук, доцент доцент кафедри приватного та публічного права Київського Національного університету технологій та дизайну, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.78.1.30

Ключові слова:

Впровадження європейських стандартів, створення спеціалізованих органів, моніторинг впроваджень, процес вирівнювання та уніфікації норм, єдина система правил та стандартів

Анотація

ження законодавчих актів, впровадження європейських стандартів, інституційні реформи, інфор- маційну кампанію та освіту, міжнародну співпрацю, створення спеціалізованих органів, посилення юридичної освіти та навчання, моніторинг та оцінку впровадження. Практична реалізація гармоніза- ції сприяє створенню консистентної та сучасної правової системи, забезпечує захист прав громадян, сприяє економічному розвитку та сприяє міжнародній співпраці.
Загалом, гармонізація договірного права України до європейського права є актуальним завданням, яке сприяє розвитку економіки, підвищенню захисту прав та інтересів громадян та підприємств, по- кращенню правової системи та міжнародній співпраці. Виникає актуальність гармонізації договірно- го права України до європейського права з декількох ключових причин, це: інтеграція з Європейським Союзом, сприяння розвитку економіки, захист прав та інтересів громадян та підприємств, сприяння міжнародній співпраці. Гармонізація договірного права України з європейським правом сприяє покра- щенню співробітництва з європейськими країнами та іншими країнами, які приймають європейські стандарти. Це відкриває нові можливості для торгівлі, інвестицій та культурного обміну та ін.
Гармонізація договірного права відноситься до процесу вирівнювання та уніфікації норм та прин- ципів, що стосуються укладання, виконання та припинення договорів, з метою забезпечення їхньої взаємної сумісності та впровадження загальноприйнятих стандартів у цій сфері.
Гармонізація договірного права зазвичай спрямована на створення єдиного правового простору, де різні країни або регіони мають спільні норми та правила, що регулюють договірні відносини. Це дозволяє забезпечити однакові умови для всіх учасників ринку, сприяє збільшенню прозорості та пе- редбачуваності, зменшенню ризиків та підвищенню довіри між сторонами.
Гармонізація може бути досягнута шляхом узгодження та уніфікації національних законів та нор- мативних актів, або шляхом прийняття міжнародних договорів, конвенцій або рекомендацій, які ста- ють обов’язковими для країн-учасниць.
Гармонізація договірного права сприяє створенню сприятливого середовища для бізнесу та між- народної торгівлі, спрощує перетин кордонів та здійснення міжнародних трансакцій. Вона також до- помагає уникнути розбіжностей та протиріч у правовому регулюванні, забезпечуючи стабільність та передбачуваність правових відносин.

Біографія автора

І.А. Коваленко , андидат юридичних наук, доцент доцент кафедри приватного та публічного права Київського Національного університету технологій та дизайну

<br data-mce-bogus="1">

Посилання

Харитонов Є.О. Цивільне право: посіб. для підгот. до іспиту. Вид. 3-ге, перероб. і допов. Х.: Одіссей, 2019. Ч. 2. 256 с.

Суржинський М.І. Роль міжнародного контролю та правозахисного підходу ЄС за забезпе- ченням прав людини в договірних відносинах з Україною. Часопис Київського університету права. 2019. № 4. С. 860.

Краснова М.В. Договори в екологічному праві України: навч. посіб.; Київ. нац. ун-т ім. Т. Шев- ченка. К.: Алерта, 2017. 216 с.

Луць В. Тенденції розвитку договірного права України в сучасних умовах. Право України. 2019. № 8. С. 81.

Makhinchuk Vitalii, Gusarov Konstantin, Kulaha Elina, Koroied Sergii, Kovalenko Inna (2021). Problems of legislative regulation of innovative activity in Ukraine. Journal of Legal, Ethical and Regulatory Issues. Volume 24. Issue 1. Р. 609–616.

Люльчук Н. Європейський досвід цивільно-правового регулювання надання правничої допомоги. Підприємництво, господарство і право. 2019. № 5 (279). С. 474.

Крупчан О.Д. Агентський договір: порівняльно-правовий аналіз за законодавством України та Республіки Молдова: монографія. К., 2017. 357 с.

Ісаєв А.М. Договір дарування за Цивільним кодексом України: монографія. Х.: Д’якопенко, 2018. 224 c. 9. Харитонов Є.О. Цивільне право: посіб. для підгот. до іспиту. Вид. 3-ге, перероб. і допов. Х.: Одіссей, 2019. Ч. 2. 256 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-28

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право