Щодо поняття третіх осіб як учасників цивільних справ позовного провадження у цивільному процесі України

Автор(и)

  • М.В. Божко аспірант кафедри цивільно-правових дисциплін Національної академії внутрішніх спра, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.78.1.23

Ключові слова:

треті особи, поняття третіх осіб, ознаки третіх осіб, позовне провадження, учасники цивільних справ, цивільний процесуальний статус третіх о

Анотація

У науковій статті визначено юридичну природу третіх осіб у цивільному процесі України шляхом виокремлення ознак зазначеного процесуального інституту та формулювання поняття відповідних учасників цивільних справ позовного провадження.
Встановлено, що треті особи як суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин характери- зуються низкою таких ознак: 1) треті особи вступають вже в розпочате провадження у цивільній справі до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження (частини 1-2 ст. 52 ЦПК Украї- ни); 2) у цивільний процес треті особи вступають для захисту власних суб’єктивних прав, сво- бод чи інтересів, які не збігаються з правами, свободами та інтересами позивача і відповідача; 3) цивільний процесуальний статус третіх осіб обумовлюється порядком їх вступу у цивільну справу, останній, своєю чергою, залежить від характеру матеріально-правової заінтересованості третіх осіб у розгляді та вирішенні справи; 4) у деяких категоріях справ процесуальний та (або) матеріальний закон регламентує коло осіб, які можуть набути процесуального статусу третьої особи у цивільному процесі України.
Акцентовано на тому, що об’єктом судового захисту у порядку позовного провадження є поруше- не, невизнане або оспорюване право, водночас, в окремому провадженні таким об’єктом виступає охоронюваний законом інтерес. Порушене, невизнане або оспорюване право потенційного набувача процесуального статусу третьої особи як об’єкт захисту в порядку позовного провадження не є тотож- ним категорії інтересу такої особи взяти участь у цивільній справі у відповідному процесуальному статусі.
Третіх осіб у цивільному процесі визначено як суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин, які вступають вже у відкрите позовне провадження у цивільній справі з метою захисту своїх прав, свобод чи інтересів, які є відмінними від прав, свобод чи інтересів сторін, набуваючи відповідного цивільного процесуального статусу, який обумовлюється порядком їх вступу у цивільну справу.

Біографія автора

М.В. Божко , аспірант кафедри цивільно-правових дисциплін Національної академії внутрішніх спра

<br data-mce-bogus="1">

Посилання

Сеник С. Особливості участі третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, в цивільному процесі. Вісник Львівського університету. Серія юридична. Випуск 61. С. 308–314.

Курс советского гражданского процессуального права: в 2 томах. Отв. ред. А.А. Мельников. М.: Наука, 1981. Т. 1: Теоретические основы правосудия по гражданским делам. 1981. 463 с.

Бичкова С.С. Цивільний процесуальний правовий статус осіб, які беруть участь у справах по- зовного провадження: дис. ... д-ра юрид. наук: 12.00.03. К., 2011. 519 арк.

Курс цивільного процесу: підручник. В.В. Комаров, В.А. Бігун, В.В. Баранкова та ін.; за ред.В.В. Комарова. X.: Право, 2011. 1352 с.

Бобровник О.В. Треті особи в цивільному процесі: автореф. дис. канд. юрид. наук. К., 2009. 18 с.

Сульженко Ю. Захист прав та охоронюваних законом інтересів третіх осіб у цивільному про- цесі. Право України. 2005. № 3. С.83–88.

Цал-Цалко Ю.Ю. Особливості інституту третіх осіб у цивільному процесі. Правова держава. 2016. № 21. С. 163–169.

Чурпіта Г.В. Концептуальні засади захисту сімейних прав та інтересів у порядку непозовного цивільного судочинства: дис. ... д-ра юрид. наук: 12.00.03. К., 2016. 479 арк

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-28

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право