Право на петицію: історико-правовий аспект

Автор(и)

  • В.О. Панкратова кандидат юридичних наук, доцент, старший викладач кафедри фундаментальної юриспруденції та конституційного права Сумського державного університету , Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.78.1.18

Ключові слова:

громадська участь, право, петиція, право на петицію, громадянське суспільство

Анотація

Стаття присвячена аналізу історико-правових аспектів права на петицію. Визначено, що концеп- ція подання петицій до органів влади сягає Великої хартії вольностей (1215 р.), в якій передбачалось право баронів подавати петиції до короля, якщо вони відчували несправедливість.
Автор зазначає, що у XIV ст. петиції набули особливого значення, що пов’язано з розпадом феода- лізму, зміцненням політичних інститутів і появи сильного суверена з централізованою бюрократією, зокрема англійські монархи відкрито заохочували петиції та розглядали їх.
Зазначено, що важливим історичним етапом подальшого розвитку права на звернення можна вва- жати Петицію про право, мета якої - обмежити повноваження монарха та підняти питання оподатку- вання, застосування воєнного стану, ув’язнення без суду та розміщення військ тощо.
Автор аналізує подальший розвиток петицій у Великій Британії та резюмує, що право на петицію виникло з необхідності підтримувати відносини між громадою та органами державної влади, задовго до періоду виборів.
Проаналізовано історичний аспект права на петицію в США. Визначено, що у 1789 році Конгрес США включив право на подання петиції разом з іншими свободами в Першу поправку Конституції США. Зазначено, що активізація подання петицій пов’язана з рухом суфражисток в США.
Надана характеристика особливостям становлення та розвитку права на петицію у Франції. Вказа- но, що центрального значення петиції набули під час Великої французької революції, коли вони стали справжнім вираженням волі громадян брати участь у суспільному житті.
Автор вказує, що право на подання петицій відносилось до громадянських прав особи поряд з та- кими правами як право на свободу; право на свободу пересування та вибір місця проживання; право збиратися мирно та інші.
У статті окрема увага приділяється особливостям становлення петицій в Європейському Союзі.
Наголошено, що право на подання петицій встановлене статтею 21 Договору про ЄС та міститься в Хартії ЄС про основоположні права. Окремо розглядається процес подання петицій, вимоги до пети- цій та суб’єкти їх подання.
Автор робить висновок про те, що історичне значення петицій полягало в тому, що вони створювали зв’язок між представниками влади та громадянами в епоху, що передувала загальному виборчому праву.

Біографія автора

В.О. Панкратова , кандидат юридичних наук, доцент, старший викладач кафедри фундаментальної юриспруденції та конституційного права Сумського державного університету

<br data-mce-bogus="1">

Посилання

Аніщук Н.В. Історія розробки та прийняття ХІХ поправки до Конституції США (щодо надання виборчого права для жінок. Актуальні проблеми держави і права: зб. наук. праць . 2009. Вип. 48 . С. 316–321.

Хартія Європейського Союзу про основоположні права. URL: https://ccl.org.ua/posts/2021/11/ hartiya-osnovnyh-prav-yevropejskogo-soyuzu/.

Bill of Rights. 1688. URL: https://www.legislation.gov.uk/aep/WillandMarSess2/1/2/introduction.

Cartwright Mark. Petition of Right. 2022. URL: https://www.worldhistory.org/article/1946/petition- of-right/.

Consolidated version of the Treaty on the Functioning of the European Union. URL: https://eur-lex. europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A12012E%2FTXT.

Constitution of 1791. URL: https://web.archive.org/web/20140227131055/ http://ic.ucsc. edu/~traugott/hist171/readings/1791-09ConstitutionOf1791.

Gregory A. Mark The Vestigial Constitution: The History and Significance of the Right to Petition. Fordham Law Review. 1998. Vol. 66. Р. 2153–2231.

Grévy. J. Pétitions et pétitionnements au XIXe siècle. Consentement des populations, plébiscites et changement de souveraineté. 2013. URL: https://hal.science/hal-04014117.

European Parliament. Petitions: URL: https://www.europarl.europa.eu/petitions/en/home.

Lawson G., Seidman G. Downsizing the Right to Petition. Northwestern University Law Review. 1998. Vol. 93. P. 739–-766.

Tiffany Middleton. Right to Petition. Petitions. 2019. URL: https://www.americanbar.org/groups/public_education/publications/insights-on-law-and-society/volume-20/issue-1/learning-gateways-- right-to-petition/.

Wójcicka Ewa The Right to Petition in the Republic of Poland. New Challenges and new Solutions. Wroclaw Review of Law, Administration & Economics. 2016. Vol. 6(2). Р. 139–150.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-28

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право