Корупція та її жертви

Автор(и)

  • М. В. Кікалішвілі доктор юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінально-правової політики та кримінального права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0002-3142-942X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.78.2.31

Ключові слова:

держава, потерпілий, корупція, корупційна злочинність, жертва, корупційні правопорушення, збитки, компенсація, шкода, конвенція, юридичні особи, фізичні особи

Анотація

Стаття присвячена дослідженню питань корупції, її жертв і компенсації жертвам корупції. Авторка наголошує, що докладні збитки, завдані конкретними корупційними діями, майже не розглядаються в судових процесах. Ті, хто найбільше постраждав від корупції, майже не отримують будь-яку компенсацію чи безпосередню вигоду від успішних правозастосовних заходів.

В статті наведені визначення потерпілих від корупції на базі міжнародно-правових актів.

Авторка зазначає, що потерпілими від корупції є держави, юридичні та фізичні особи. У статті звертається увага на те, що держави застосовують різні підходи до визначення поняття жертви корупції. Більшість з них не надають чіткого визначення жертви корупції в своєму національному законодавстві. Натомість вони покладаються на загальні положення про потерпілих від злочинів і відшкодування шкоди, що міститься в національному законодавстві, насамперед в кримінальному та цивільному праві. Існують труднощі у визначенні та виявленні реальних жертв корупції.

У підсумку визначено, що забезпечення можливості представлення жертв корупції у виконавчих провадженнях і отримання ними компенсації має важливе значення. Громадянське суспільство та неурядові організації відіграють важливу роль у забезпеченні представництва потерпілих у корупційних провадженнях, а отже повинні мати можливість повідомляти про злочини, давати свідчення, представляти потерпілих або подавати позови в інтересах суспільства.

Пошук нових способів дати слово жертвам корупції має вирішальне значення для забезпечення повного визнання шкоди корупції. Це включає в себе визнання співтовариств, а також держав жертвами корупції та заохочення правоохоронних органів у всіх країнах до встановлення повної шкоди, заподіяної корупційним актом, і можливих постраждалих жертв.

Компенсація жертвам становить суть правосуддя, і вони повинні мати можливість висловлювати свої погляди та шукати засоби правового захисту. Компенсація повинна ґрунтуватися не на вузькому тлумаченні шкоди, а на повному аналізі більш широкої шкоди, завданої корупційним діянням.

Посилання

Конвенція Організації Об’єднаних Націй проти корупції. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_c16#Text.

Цивільна конвенція про боротьбу з корупцією. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_102#Text.

Why you are probably a victim of international corruption. URL: https://bonifassi-avocats.com/en/why-you-are-probably-a-victim-of-international-corruption-2/.

Compensation for victims of corruption: why does it matter? URL: https://uncaccoalition.org/compensation-for-victims-of-corruption-why-does-it-matter/.

Good Practices in Identifying the Victims of Corruption and Parameters for their Compensation. URL: https://www.unodc.org/documents/treaties/UNCAC/WorkingGroups/workinggroup2/2016-August-25-26/V1604993e.pdf.

Конвенція Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_789#Text.

Travaux Preparatoires of the negotiations for the elaboration of the United Nations Convention against Corruption, United Nations, New York, 2010 p. 299. URL: https://www.unodc.org/documents/treaties/UNCAC/Publications/Travaux/Travaux_Preparatoires_-_UNCAC_E.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-31

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право