Управління майновими правами суб’єктів авторського права

Автор(и)

  • В. Аношина Студентка 2 курсу, спеціальності 293 Міжнародне право Київського міжнародного університету, Україна
  • Ю. Усманов Доцент, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного права права та порівняльного правознавства Київського міжнародного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.77.2.48

Ключові слова:

творча діяльність, авторське право, інтелектуальна праця, авторська винагорода, права

Анотація

У наш час окрім найважливіших – людських, фінансових чи матеріальних – все більшого значення набувають нематеріальні ресурси, такі як знання, інформація, репутація чи права інтелектуальної власності. Відбувається зміщення акценту з виробництва речей на продаж знань і послуг. Значення фізичної праці знижується, а розумова праця цінується. Нематеріальні ресурси поряд із інтелектуальним капіталом вважаються найціннішими, тому все більше людей намагаються працювати та розвиватися саме у цьому напрямку. Одним із прикладів такої діяльності є авторська праця, яка характеризується великим масштабом невизначеності та ризиками. Вже на етапі створення будь-якого твору автору складно оцінити, чи справді його праця зацікавить і приверне увагу великої аудиторії або ж залишиться зовсім не поміченою серед масиву інших робіт. Отримання авторської винагороди для творця є тим стимулом, який сприяє реалізації здійснення інтелектуальної діяльності надалі. Створення та забезпечення цивілізованих правових механізмів є важливим для сприяння суб’єкту авторського права в отриманні справедливої винагороди, забезпеченні визнанні та поваги з боку суспільства до результатів його інтелектуальної праці. Євроінтеграція України посилює важливість виконання цих завдань. Законодавство України у цій сфері не зовсім відповідає визнаним світовим стандартам, потребує ретельного удосконалення та напрацювання.

У статті аналізуються поняття авторського права, необхідність та особливості колективного управління майновими правами авторів та суб’єктів суміжних прав. Розглянуто основні аспекти правового регулювання управління майновими правами за законодавством України та Європейського союзу. Розкрито форми використання результатів творчої діяльності, а також погляди окремих вчених з цього питання. Висвітлюється зміст нормативно-правових актів щодо господарської підтримки правовласників шляхом управління майновими правами, а також виплати правовласникам. Обґрунтовано необхідність реформування механізму управління майновими правами авторів в Україні, забезпечення державної підтримки організацій, які колективно управляють майновими правами.

Посилання

Про авторське право і суміжні права: Закон України № 2974-IX від 20.03.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2811-20#n855.

Порядок обліку організацій колективного управління та здійснення нагляду за їх діяльністю: Наказ Міністерства освіти і науки 21.05.2003. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/80731-10.

Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав: Закон України № 2415-VIII від 15.05.2018. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2415-19#n218.

Директива Європейського Парламенту та Ради 2001/29/ЄС про гармонізацію певних аспектів авторського права та суміжних прав в інформаційному суспільстві від 22 травня 2001 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_005-01#Text.

Директива Європейського Парламенту та Ради 2014/26/ЄС про колективне управління авторським правом і суміжними правами та міжтериторіальне ліцензування прав на музичні твори для використання онлайн на внутрішньому ринку від 26 лютого 2014 року. URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/984_002-14#Text.

Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності: Постанова Пленуму ВГС України від 17.10.2012. URL: http:// zakon5.rada.gov.ua/laws/show/80731-10.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13