Порушення прав підозрюваного (обвинуваченого) у кримінальному провадженні (аналіз практики ЄСПЛ)

Автор(и)

  • О. Кузьмінський Кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Черкаського національного університету імені Богдан Хмельницького, Україна https://orcid.org/0000-0001-6645-0619

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.77.2.42

Ключові слова:

обвинувачений, підозрюваний, кримінальне провадження, права людини, судова практика, ЄСПЛ, право на професійний захист, право на ефективний засіб юридичного захисту, право на особисту свободу і недоторканність, право на повагу до приватного і сімейного життя, право на недоторканість житла, право на таємницю кореспонденції, людиноцентричність

Анотація

Забезпечення захисту усіх прав підозрюваного (обвинуваченого) у кримінальному провадженні, який має невід’ємні права, свободи та гарантовані законом інтереси, є одним із основних завдань судових і правоохоронних органів у межах реалізації принципу людиноцентричності. Метою дослідження було встановлення ефективності правозастосування норм, що забезпечують права підозрюваних (обвинувачених) в Україні на основі аналізу відповідних рішень ЄСПЛ, та надання пропозицій щодо її підвищення. На практиці під час здійснення досудового розслідування та судового розгляду непоодинокі порушення прав вказаних осіб, які закріплені у національному та міжнародному законодавстві, що свідчить по недостатню ефективність правозастосування. Встановлено, що кримінальне процесуальне законодавство України корелюється із нормами міжнародних нормативно-правових актів, зокрема Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в частині забезпечення прав підозрюваних (обвинувачених) у кримінальному провадженні. Пропозицією у результаті проведеного дослідження є підготовка працівників державних органів у сфері реалізації норм КПК з урахуванням людиноцентричності і обов’язку урахування у своїй діяльності практики ЄСПЛ з метою недопущення нових аналогічних (чи подібних) порушень прав підозрюваного (обвинуваченого) у кримінальному провадженні. Дане дослідження не вичерпує усіх проблем, пов’язаних із порушенням прав підозрюваних (обвинувачених) у кримінальному провадженні, але ним відкриваються перспективи подальших пошуків у цій сфері.

Посилання

Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/European_Convention_on_Human_Rights.

European Court of Human Rights. URL: https://hudoc.echr.coe.int/Eng#%20.

Violations by Article and by State. URL: https://www.echr.coe.int/Documents/Stats_violation_2018_ENG.pdf.

Violations by Article and by State. URL: https://www.echr.coe.int/Documents/Stats_violation_2019_ENG.pdf.Violations by Article and by State. URL: https://www.echr.coe.int/Documents/Stats_violation_2020_ENG.pdf.

Стаття 13 «Право на ефективний засіб юридичного захисту». URL: https://minjust.gov.ua/m/stattya-13-pravo-na-efektivniy-zasib-yuridichnogo-zahistu-4206.

Стаття 5 «Право на свободу та особисту недоторканість» URL: https://minjust.gov.ua/m/stattya5-pravo-na-svobodu-ta-osobistu-nedotorkanist-4200.

Стаття 6 «Право на справедливий суд» URL: https://minjust.gov.ua/m/stattya-6-pravo-naspravedliviy-sud-4201.

Стаття 8 «Право на повагу до приватного і сімейного життя» URL: https://minjust.gov.ua/m/stattya-8-pravo-na-povagu-do-privatnogo-i-simeynogo-jittya-4202.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність