Інформаційна безпека в умовах воєнного стану

Автор(и)

  • Д. Смотрич Доктор філософії, старший викладач кафедри адміністративного та інформаційного права Інституту права, психології та інноваційної освіти НУ «Львівська політехніка», Україна
  • Л. Браілко Студент Інституту права, психології та інноваційної освіти НУ «Львівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.77.2.20

Ключові слова:

безпека, інформаційна безпека, інформаційний захист, технічні загрози, внутрішні і зовнішні джерела загрози

Анотація

У сучасних військово-політичних реаліях важко і навіть недоречно заперечувати роль інформації як інструменту протистояння, фактично – зброї. Інформація дозволяє вигравати війни та політичні кризи без жодного пострілу, формуючи та розпалюючи внутрішні протиріччя. Така тактика характерна для війн нового формату – гібридних, де безпосередній військовий фактор є лише однією зі складових цілого.

Варто звернути увагу на те, що в умовах, коли цілий комплекс інформації розрахований на маніпулювання громадською думкою, свідомістю людини та подається за допомогою фізіологічних і психологічних методів і засобів її сприйняття, постає питання низького рівня інформаційної культури, що спричиняє зниження здатності людини до критичного сприйняття, стає важливим аналіз та оцінка отриманої інформації. У цьому випадку здатність до формування власної думки практично відсутня.

Цілком правильно вважати, що інформаційна безпека передбачає: належний рівень інформаційної культури, тобто теоретичну і практичну підготовку особистості, що забезпечує захист і реалізацію її життєво важливих інтересів і гармонійний розвиток в умовах інформаційного суспільства, незалежно від наявності інформаційних загроз; здатність держави створити умови для гармонійного розвитку та задоволення інформаційних потреб особи незалежно від наявності інформаційних загроз; забезпечення, розвиток і використання інформаційного середовища в інтересах особи; захист від різноманітних інформаційних загроз.

У статті розкриваються аспекти забезпечення інформаційних прав та свобод суспільства з врахуванням захисту інформаційної безпеки держави в умовах воєнного стану. Визначаються пріоритетні напрямки захисту інформаційної безпеки. Розглядаються типові загрози інформаційній безпеці та їх походження. Також, важливим є висновок про те, що забезпечення інформаційної безпеки полягає у створенні заходів щодо забезпечення інформаційної безпеки.

Посилання

Остроухов В. В., Петрик В. М., Присяжнюк М. М. та ін. Інформаційна безпека (соціально-правові аспекти): підручник. К.: КНТ, 2010. 776 с.

Лизанчук В. В. Інформаційна безпека України: теорія і практика: підручник. Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2017. 725 с

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2016 року «Про Доктрину інформаційної безпеки України»: Указ Президента України від 25 лютого 2017 року № 47/2017 URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/47/2017

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану»: Указ Пре-зидента України від 19 березня 2022 року № 152/2022 URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/152/2022

Боднар І. Інформаційна безпека як основа національної безпеки. Механізм ре-гулювання економіки. 2014. № 1. С 68-75.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та поширення забороненої інформаційної продукції. Закон України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/2110-20#Text

Кавун С. В., Носов В. В., Манжай О. В. Інформаційна безпека. Навчальний по-сібник. Ч. 2. Харків: Вид. ХНЕУ, 2018. 196 с.

Інформаційна безпека. Підручник. Під ред. В. В. Остроухова. К.: Видавництво Ліра-К, 2021. 412 с

Стратегія інформаційної безпеки. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/685/2021#n14

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право