Антикорупційна політика України в контексті війни

Автор(и)

  • К. Нестеренко Кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри державно-правових дисциплін, факультету №2, Криворізького Навчально Наукового Інституту ДонДУВС м. Кривий Ріг, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0003-0917-6881
  • О. Булгакова Кандидат економічних наук, доцент, завідувачка кафедри державно-правових дисциплін, факультету №2, Криворізького Навчально Наукового Інституту ДонДУВС м. Кривий Ріг, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0002-0893-3732

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.77.2.16

Ключові слова:

корупція, антикорупційна діяльність, антикорупційна політика, індекс сприйняття корупції, антикорупційні органи, державне управління, військова агресія

Анотація

У статті досліджено особливості національної антикорупційної політики у світлі євроінтеграційних процесів, розвитку громадянського суспільства та повномасштабної війни. Зазначено, що негативний вплив корупції додатково виявляється в падінні авторитету країни, органів державної влади, моральних цінностей у суспільстві, вона зумовлює проникнення кримінальної складової в державно-управлінські та суспільні відносини, а також підриває економічні й політичні засади держави, блокує надходження іноземних інвестицій, що призводить до тінізації економіки.

Охарактеризовано поняття індексу сприйняття корупції та антикорупційної політики, її нормативне підґрунтя і інституційне забезпечення. Проаналізовано комплексні підходи до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах життєдіяльності держави. Окреслено ключові недоліки сучасної антикорупційної політики.

Обґрунтовано, що важливими умовами збереження суверенітету держави й відновлення її територіальної цілісності є належна збройна відсіч посягань окупантів, забезпечення соціально-економічних основ і політичної стабільності в країні. У цих умовах протидія корупції продовжує залишатися пріоритетним напрямом державної політики та вимагає від керівництва держави впровадження подальших кардинальних антикорупційних заходів у системі державного управління. Доведено, що поряд з відсіччю військової агресії не менш актуальним пріоритетом для всіх органів державної влади сьогодні має стати боротьба з корупцією. Наголошено, що, питання запобігання та протидії корупції, формування антикорупційної державної політики не втрачає своєї актуальності не під час дії військового стану ні у повоєнний період. Зауважено на тому що Україна демонструє суттєві зрушення  у цьому, навіть незважаючи на те, що майже всі ресурси держави і суспільства зараз спрямовані на захист від неспровокованої військової агресії російської федерації. Запропоновано шляхи удосконалення методології розробки та реалізації антикорупційної політики з урахуванням індексу сприйняття корупції .

Посилання

Антикорупційна діяльність. Урядовий портал: веб-сайт. URL: https://www.kmu.gov.ua/diyalnist/antikorupcijna-diyalnist.

Антикорупційна політика в Україні. URL: https://arm.naiau.kiev.ua/books/atikoruption/lectures/lecture_7.html.

Індекс сприйняття корупції – 2022. Transparency International Ukraine: веб-сайт. URL: https://ti-ukraine.org/research/indeks-spryjnyattya-koruptsiyi-2022/.

Конвенція ООН проти корупції. Конвенція ООН: ратифікована в Україні Законом України від 18.10.2006 р. №50. Верховна Рада України. Законодавство України: вебсайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_c16#Text.

Кравчук М., Лаврів І. Сутність корупції та основні шляхи її подолання. Актуальні проблеми правознавства. 2021. №3. С. 31-36.

Нагорняк Л. Нагорняк А.В. Шляхи подолання корупції. URL: http: //dspace.onua.edu.ua/bitstream/handle/11300/10547/16_%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D0 %BE%D1%80%D0%BD%D1%8F%D0%BA_260-261.pdf?sequence=1&isAllowed=y (дата звернення 14.09.2022).

Про запобігання і протидію корупції: Закон України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII. Верховна Рада України. Законодавство України: веб-сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1700-18#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право