Структура та функції Організації Об’єднаних Націй у сфері бюджетних відносин

Автор(и)

  • Р. Іванова Ph.D. in Law, Associate Professor, Associate Professor of International and European Law in Leonid Yuzkov Khmelnytskyi University of Management and Law, Україна https://orcid.org/0000-0001-8257-4486

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.77.2.9

Ключові слова:

Організація Об’єднаних Націй, бюджетні відносини, Рада Безпеки ООН, Генеральна Асамблея

Анотація

Розглядаючи ООН з точки зору її віднесення до основних міжнародних організацій у системі суб’єктів бюджетних відносин, необхідно досліджувати основні напрями діяльності, але не міжнародної організації в цілому, а шляхом вивчення повноважень і діяльності кожного з них. його структурні установи.

Як уже зазначалося, вищою інституцією ООН, що має широкий спектр повноважень, є Генеральна Асамблея. Слід зазначити, що Генеральна Асамблея має повноваження розглядати загальні принципи співпраці на підтримку міжнародного миру і безпеки, включаючи регулювання роззброєння та озброєнь. Крім того, до його компетенції можуть входити будь-які проблемні питання, які виникають на шляху досягнення міжнародного миру і безпеки, дослідження та розробка рекомендацій у сфері освіти, охорони здоров'я, заохочення прав людини та основних свобод без дискримінації за ознаками расової, статевої приналежності, мовна, релігійна чи інша приналежність.

Ключову роль у системі ООН відіграє Рада Безпеки, яка здійснює свої повноваження на постійній основі та зосереджує свою діяльність на регулюванні міжнародної політики миру та безпеки. Слід зазначити, що Рада Безпеки ООН відповідає за мирне врегулювання міжнародних конфліктів, запобігання військовим зіткненням між державами, припинення актів агресії та інших порушень мирних відносин між державами.

Економічне відновлення та розвиток інфраструктури передбачає реконструкцію зруйнованих об'єктів інфраструктури з метою забезпечення отримання щоденних послуг, а також підтримку малого та середнього бізнесу у сфері підприємництва.

ООН має фінансові положення та правила, які регулюють використання її коштів, включаючи процедури закупівель та бухгалтерського обліку. ООН також має функцію внутрішнього аудиту для забезпечення прозорості та підзвітності управління фінансами.

Крім свого регулярного бюджету, ООН також має програмні бюджети для різних видів діяльності, таких як миротворчі місії, гуманітарна допомога та програми розвитку. Ці програмні бюджети фінансуються за допомогою окремих механізмів і підпадають під особливі вимоги щодо звітності та підзвітності.

Посилання

Програма ООН із відновлення та розбудови миру. URL: https://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/recovery-and-peacebuilding.html.

Миротворчі місії ООН: фінансування, склад, повноваження. URL: https://tyzhden.ua/News/130247.

Цибуля С.О. Проблеми ООН на сучасному етапі. НУБіП Украни. 2018. С. 125-128.

Генсек ООН заявил о риске невыплат зарплат сотрудникам организации в ноябре из-за нехватки наличных средств. URL: https://interfax.com.ua/news/general/617756.html.

Через несплату внесків до бюджету ООН позбавили права голосу 7 держав. URL: https://zaxid.net/cherez_nesplatu_vneskiv_do_byudzhetu_oon_pozbavili_prava_golosu_7_derzhav_n1495866.

Країни-члени ООН не платять членські внески - Трамп запропонував вихід. URL: https://ukrainian.voanews.com/a/oon-tramp-finansuvannia/5117283.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право