Сутність і особливості обставин, що виключають адміністративну відповідальність

Автор(и)

  • С. Желізняк Ад’юнкт кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-5264-572X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.77.2.7

Ключові слова:

адміністративна відповідальність, обставини, крайня необхідність, необхідна оборона, неосудність, хвороба, психічний розлад, права людини

Анотація

У статті досліджено сутність і особливості обставин, що виключають адміністративну відповідальність за національним законодавством. Наголошено, що визнання обставин, які виключають адміністративну відповідальність, є важливим елементом захисту прав людини, що дозволяє уникнути несправедливого і надмірного накладення адміністративного стягнення на особу, яка вчинила правопорушення, та забезпечити справедливе застосування закону. Згідно з положеннями Кодексу України про адміністративні правопорушення до обставин, що виключають адміністративну відповідальність віднесено наступні: крайню необхідність, необхідну оборону та стан неосудності. Наголошено, що застосування крайньої необхідності як обставини не означає, що особа не буде нести адміністративну відповідальність за інші дії, які були вчинені без наявності цієї обставини. У свою чергу, звільнення від адміністративної відповідальності в разі крайньої необхідності не означає автоматичного звільнення особи від цивільної чи кримінальної відповідальності, якщо така відповідальність наступила. Зроблено висновок про те, що необхідна оборона може бути застосована тільки як реакція на незаконне діяння. Якщо ж діяння було законним, необхідна оборона як обставина, що звільняє від адміністративної відповідальності не підлягає застосуванню. Підтримано позицію про медичний та юридичний критерії неосудності, а також особливості змісту цієї обставини, що виключає адміністративну відповідальність. Наголошено на необхідності деталізації й нормативного закріплення порядку і умов застосування обставин, що виключають адміністративну відповідальність. Причому це стосується як матеріальної, так і процесуальної складових застосування таких обставин. У перспективі це має спричинити позитивний вплив на ефективність правозастосування, забезпечити дотримання принципу людиноцентризму, а також поліпшити діяльність суб’єктів владних повноважень щодо застосування заходів адміністративної юрисдикції.

Посилання

Алфьоров С.М., Ващенко С.В., Долгополова М.М., Купін А.П. Адміністративне право. За-гальна частина. Навч. посіб. Київ: Центр учбової літератури, 2011. 216 с.

Кодекс про адміністративні правопорушення (статті 1 – 212-24): Закон України від 07.12.1984 № 8073-X. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text (дата звернен-ня 14.05.2023).

Поштаренко О. Підстави настання адміністративної відповідальності осіб, що вчи-нили насильство щодо фізичної особи. Підприємництво, господарство і право. 2020. № 7. С. 175-181.

Заяць Р.Я. Неосудність як обставина, що виключає адміністративну відповідаль-ність. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. 2011. Вип. 6. С. 206-208.

Адміністративне право України: Підручник: За заг. ред. д.ю.н., проф. Коло-моєць Т.О. Київ: Істина, 2008. 457 с.

Лень В.В. Осудність у кримінальному праві і законодавстві: Монографія / Передм. д.ю.н., проф. Ю.М. Антоняна. Дніпропетровськ: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ; Ліра ЛТД, 2008. 180 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право