Врахування гендерного аспекту в роботі керівників підрозділів поліції з внутрішньо переміщеними особами-поліцейськими

Автор(и)

  • І. Дрок Кандидат юридичних наук, доцент, старший науковий співробітник навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-9722-2376

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2023.77.2.6

Ключові слова:

Національна поліція, гендер, внутрішньо переміщена особа, керівник, управління, адміністрування, соціальне забезпечення

Анотація

Мета написання наукової статті – це дослідження стану врахування гендерного аспекту в роботі керівників підрозділів поліції з внутрішньо переміщеними особами-поліцейськими та вироблення пропозицій для його удосконалення.

В роботі проаналізовані  статистичні дані кількості внутрішньо переміщених осіб – поліцейських за статтю за даними ГУНП в Дніпропетровській області. Доведено, що частка внутрішньо переміщених осіб складає приблизно 3% від загальної кількості штатних посад, а співвідношення чоловіків та жінок у складі ГУНП в Дніпропетровській області серед внутрішньо переміщених осіб зберігається у приблизній пропорції 1:2. Зроблено висновок про збереження гендерного паритету у вказаній сфері.

З’ясовано, що підрозділи кадрового забезпечення Національної поліції здійснюють лише облік внутрішньо переміщених осіб – поліцейських. Визначено, що допомога, яку отримують внутрішньо переміщені поліцейські, відбувається на загальних засадах, тобто через уповноважені державні служби.

Зроблено висновок, що відсутність соціальних гарантій для внутрішньо переміщених осіб – поліцейських – це один із факторів, які сприятимуть звільненню таких осіб з лав Національної поліції, зниженню рівня самовідданості при виконанні службових обов’язків, створенню перепон для виконання поставлених службових завдань тощо.

Запропоновано розробити та прийняти єдиний наказ МВС України «Про затвердження Інструкції про умови та порядок надання соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам, які проходять службу у складі МВС України, та членам їх сімей».

Роль керівника в Національній поліції під час роботи з внутрішньо переміщеними особами визнана ключовою. Визначені конкретні засоби управління для керівників в Національній поліції у роботі з внутрішньо-переміщеними особами. Акцентована увага на рівному ставленні до всіх підлеглих незалежно від їх статі, юридичного статусу, пов’язаного із введенням воєнного стану. Наголошено на невизначеності питання управління в Національній поліцій в гендерному аспекті, зокрема у напрямку дотримання прав і свобод осіб з іншою гендерною ідентичністю та сексуальною орієнтацією.

Визначений напрямок подальшого розвитку гендерного аспекту в роботі керівників підрозділів поліції з внутрішньо переміщеними особами-поліцейськими.

Посилання

В Україні офіційно зареєстрували 4867106 переселенців. Укрінформ : веб-сайт. URL: https://www.ukrinform.ua (дата звернення: 12.05.2023).

Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб: Закон України від 20.20.2014 № 1706-VII / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18#Text (дата звернення: 12.05.2023).

Лист ГУНП в Дніпропетровській області від 04.01.2023 № 24/103/05.2023.

Про внесення зміни до Інструкції про умови та порядок виплати підйомної до-помоги військовослужбовцям Державної прикордонної служби України: Наказ МВС Украї-ни від 26.04.2018 № 346 / Міністерство внутрішніх справ України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0594-18#Text (дата звернення: 12.05.2023).

Наливайко Л.Р., Нестерова К.Ю. Проблема правового статусу жінок, що несуть військову службу в Україні, в аспекті гендеризації. Право і суспільство. 2018. № 1. С. 123-127.

Кравченко І. С. Основи управління в Національній поліції : навчальний посіб-ник. Дніпро : Видавець Біла К. О. 2020. 212 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право