Оптимізація методів публічного адміністрування в умовах цифровізації

Автор(и)

  • О.В. Тодощак декан факультету судового та міжнародного права Національного університету «Одеська юридична академія», Україна https://orcid.org/0000-0003-0988-9259
  • Є.І. Фролова доцент кафедри адміністративного і фінансового права Національного університету «Одеська юридична академія», Україна https://orcid.org/0000-0002-9006-9444

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.76.2.13

Ключові слова:

публічне адміністрування, цифровізація, метод, методи публічного адміністрування, адміністративні методи, примус

Анотація

Статтю присвячено дослідженню оптимізації методів публічного адміністрування в умовах цифровізації. Встановлено, що цифровізація публічного адміністрування призводить як до впровадження нових цифрових методів у публічно-владну діяльність, так і до якісної зміни уже існуючих та усталених. Серед нових цифрових методів та технологій публічного адміністрування виокремлено: метод аналізу великих даних (метод «big data analytics»), що передбачає опрацювання значного масиву даних великого обсягу та різноманіття, які аналізуються за допомогою спеціальних комп’ютерних технологій та значною мірою підвищують ефективність планування та прогнозування у публічному адмініструванні; застосування штучного інтелекту, чат-ботів у процесі владної взаємодії із приватними суб’єктами для провадження найважливіших публічних функцій та послуг; використання комплексних цифрових рішень.
Зазначено, що цифровізація методів публічного адміністрування відбувається не тільки щодо зовнішнього впливу публічної адміністрації (на приватних, організаційно відокремлених суб’єктів), але й передбачає оновлення методів внутрішньо-організаційної діяльності суб’єктів публічного адміністрування. Останнє потребує оновленої кадрової стратегії та формування цифрових компетентностей у публічних службовців. Зроблено висновок щодо можливості екстраполяції моделі «smart working» (розумної праці), на публічну службу у тих сферах, де це є можливим, яка використовує нові технології для підвищення продуктивності та задоволеності працівників від роботи, у тому числі віддаленої, та цифрових робочих місць.
Встановлено, що виклики сучасності та технологічні зрушення змінюють також і характер усталених застосовуваних методів публічного адміністрування. Виявлено тенденції до їх лібералізації та гнучкості застосування. Зазначені зміни охарактеризовано на прикладі оновлення класичних методів публічного адміністрування: примусу, попередження і заохочення у зв’язку із цифровізацією публічного адміністрування. Зроблено висновок, що цифровізація надає можливість зробити взаємодію публічної адміністрації досить гнучкою, за рахунок можливості оперативного вирішення великого спектру проблемних ситуацій та альтернативних варіантів поведінки учасників правовідносин

Посилання

Про упровадження програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада»: Наказ Міністерства соціальної політики України № 79 від 12 лютого 2021 року. URL: https://socgromada.ioc.gov.ua/static/media/nakaz79.8b0582e3.pdf (дата звернення: 15.03.2023 р.).

Програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада». URL: https://socgromada.ioc.gov.ua/ (дата звернення: 15.03.2023 р.).

«Цифрова» грамотність (або «цифрова» компетентність). URL: http://maubzp.com/tsyfrovahramotnist-abo-tsyfrova/ (дата звернення: 15.05.2022 р.).

Наместнік В.В. Цифрова компетентність публічних службовців: сутність поняття. Інституціоналізація публічного управління в Україні в умовах євроінтеграційних та глобалізаційних викликів: матеріали щоріч. Всеукр. наук.-практ. конф. за міжнар. участю (м. Київ, 24 трав. 2019 р.): у 5 т. Київ, 2019. Т. 4. C. 67–86.

Правове забезпечення віртуалізації інфраструктури національної економіки України: монографія / за ред. С.В. Глібка, А.В. Стріжкової. Харків: НДІ прав. забезп. інновац. розвитку НАПрН України, 2019. 184 с.

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 року № 8073-X. Дата оновлення: 27.01.2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#Text (дата звернення: 15.03.2023 р.)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-14

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право