Еволюція розвитку міжнародного інвестиційного права

Автор(и)

  • І. Дір Надзвичайний і Повноважний Посол України, Заслужений юрист України, доцент кафедри міжнародної політики, Ужгородський національний університет, кандидат юридичних наук, доцент , Ukraine https://orcid.org/0000-0001-9829-4294
  • А. Кропова Аспірантка кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства, Київський університет права НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.3.27

Ключові слова:

міжнародне інвестиційне право, міжнародне фінансове право, міжнародне право, ресурси, прямі іноземні інвестиції, колонія, інвестор, міжнародний договір

Анотація

У статті узагальнено представлено еволюцію розвитку міжнародного інвестиційного права як окремої галузі міжнародного права. Зокрема, було проаналізовано становлення інвестиційного права, починаючи з його зародження у період до нашої ери та до його виокремлення в окрему юридичну науку. Зокрема, було виявлено, що перші елементи, які характеризують прямі іноземні інвестиції, з’явилися ще за часів Фінікії та отримало свій розвиток зі створенням Шовкового шляху, який сполучав країни Сходу з Римською імперією та переріс у подальшому у розвиток мореплавства та як наслідок міжнародної торгівлі. Крім того, було проаналізовано, що другим етапом розвитку прямих іноземних інвестицій, став період розвитку колоній, коли метрополія нещадно експлуатувала ресурси, у тому числі й людські, своїх домініонів протягом декількох століть. У цей період з’явилася перша багатонаціональна компанія, та було виявлено, що відгалуження міжнародного інвестиційного права в окрему науку призупинилося. Було також виявлено, що вперше про необхідність виокремлення міжнародного інвестиційного права заговорили у XVIII столітті, коли був укладений Договір про дружбу, торгівлю та мореплавство між Францією та США. Проте, до Другої світової війни науковці так і не дійшли згоди, оскільки у цьому не було гострої потреби. Крім того, було проаналізовано, що початком відокремлення міжнародного інвестиційного права в окрему науку, став період розпаду колоніальній та проголошення незалежності серед цих країн. Було також визначено, що з отриманням суверенного статусу, ці країни постали перед необхідністю урегулювання відносин з іншими країнами у тому числі тих, які стосувалися інвестицій. Проте, і це не сприяло виокремленню міжнародного інвестиційного права в окрему науку. Відповідно було виявлено, що у середині 1960-х років Генеральна асамблея ООН розпочала розробляти резолюції, основною метою яких було врегулювання інвестиційних відносин між країнами, що стало поштовхом для відокремлення міжнародного інвестиційного права. 

Посилання

Велика українська юридична енциклопедія: у 20 т. Т. 13: Міжнародне приватне право. Хар-ків : Право. 2021. 864 с.

Collins D. An Introduction to the International Investment Law. Cambridge : Cambridge University Press. 2017. 350 p.

Sornarajah M. The International Law on Foreign Investment. Cambridge : Cambridge University Press. 2010. 55 p.

Dolzer R., Schreuer C. Principles of International Investment Law. Oxford : Oxford Uni-versity Press. 2012. 407 p.

Political Dictionary. Gunboat Diplomacy. Political Dictionary. URL: https://politicaldictionary.com/words/gunboat-diplomacy/ (date of access: 13.10.2022).

Surya P. Subedi. International Investment Law Reconciling Policy and Principle. Port-land : Oxford and Portland. 2008. 253 p.

General Assembly. General Assembly resolution 1803 (XVII) of 14 December 1962, “Permanent sovereignty over natural resources”. United Nations. URL: https://www.ohchr.org/en/instruments-mechanisms/instruments/general-assembly-resolution-1803-xvii-14-december-1962-permanent (date of access: 24.12.2022).

Mann F. A. Foreign Investment in the International Court of Justice: the ELSI Case. The American Journal of International Law. URL: https://www.jstor.org/stable/2203139 (date of ac-cess: 13.10.2022).

General Assembly. Charter of Economic Rights and Duties of States. United Nations. URL: https://www.aaas.org/sites/default/files/SRHRL/PDF/IHRDArticle15/Charter_of_Economic_Rights_and_Duties_of_States_Eng.pdf (date of access: 24.12.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-11