Ефективність впровадження спеціалізації прокурорів на прикладі спеціалізованих екологічних прокуратур

Автор(и)

  • В. Чечерський Доктор юридичних наук, доцент, начальник відділу Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора, Почесний працівник прокуратури, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4269-1247

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.3.20

Ключові слова:

прокурор, система прокуратури, спеціалізація прокурорів, екологічна прокуратура, захист довкілля

Анотація

Відповідно до Резолюції, що схвалена минулого року на 48-й сесії Ради ООН з прав людини, безпечне, чисте, здорове та стійке навколишнє природне середовище, визнано окремим правом людини.

Необхідність охорони довкілля є одним із завдань не лише уповноважених органів державного нагляду (контролю), але й правоохоронних органів, зокрема прокуратури. Водночас особливості України як індустріальної держави із значними запасами корисних копалин, постійний розвиток законодавства щодо правового регулювання правовідносин у цій сфері вимагають від правоохоронців особливого підходу, який дозволяє забезпечити відповідна спеціалізація.

У статті розглядається проблематика доцільності впровадження тематичної спеціалізації у системі органів прокуратури. Визначено, що спеціалізація може здійснюватися за функціональною, родовою, галузевою чи тематичною ознакою, кожна з яких повинна вирішувати свої особливі завдання.

Впровадження тематичної (предметної) спеціалізації може бути викликано визначенням додаткового пріоритету у діяльності органів прокуратури, істотною відмінністю правового регулювання певного кола правовідносин, новітніми викликами та потребами суспільства тощо.

Вказано на причини відновлення діяльності підрозділів у системі органів прокуратури, які відповідають за охорону навколишнього природного середовища, у тому числі які пов’язані з очікуваннями суспільства.

Зазначено про роль та місце спеціалізованих екологічних прокуратур у органах прокуратури, обсяг їх повноважень.

На конкретних прикладах, а також аналізі звітності про роботу прокурора у сфері охорони навколишнього природного середовища за останні роки зроблено висновки про ефективність запровадження тематичної спеціалізації у органах прокуратури.

Крім того, обґрунтовано, що запровадження тематичної спеціалізації на конкретному напрямку дозволяє комплексно вирішувати покладені на прокуратуру завдання у цій сфері.

Посилання

Про прокуратуру: Закон України вiд 19.11.1992. № 2801-XII. Дата оновлення: 23.09.2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1697-18#Text.

Руденко М.В. Спеціалізація як принцип побудови прокурорської системи України. Вісник Національної академії прокуратури України. 2012. № 3. С. 27-32.

Подкопаєв С.В. Організаційна структура системи органів прокуратури України. Наукові записки Інституту законодавства Верховної Ради України. 2014. № 4. С. 69–76.

Про затвердження Стратегії розвитку прокуратури на 2021–2023 роки: наказ Генерального прокурора від 16.10.2020 № 489. URL: https://gp.gov.ua/ua/posts/2020.

Про затвердження Порядку взаємодії між органами прокуратури, Національної поліції України, Служби безпеки України, уповноваженими органами державного нагляду (контролю), державними спеціалізованими установами під час виявлення та здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля: спільний наказ Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України, Служби безпеки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 16.06.2022 № 94/363/150/226/356. URL: https://www.gp.gov.ua/ua/posts/inshi-organizacijno-rozporyadchi-dokumenti-2022-roku.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-11

Номер

Розділ

Розділ 10. Судоустрій; прокуратура та адвокатура