Реалізація принципу децентралізації влади в Україні

Автор(и)

  • П. Трачук Професор, кандидат юридичних наук, професор кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Ужгородський національний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-3139-1927
  • В. Тимчак Професор, кандидат юридичних наук, професор кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права Ужгородський національний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-9739-1914

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.1.48

Ключові слова:

держава, місцева публічна влада, адміністративна реформа, децентралізація, місцеве самоврядування, органи місцевого самоврядування, субсидіарність, об’єднана територіальна громада

Анотація

У статті розглянуто історію децентралізації державної влади на практиці країн Європейського Союзу. Дана характеристика  місцевому самоврядуванню, як ключовому суб’єкту децентралізації влади, та розкривається принцип субсидіарності. Окреслені проблеми реалізації децентралізації державної влади, зокрема зарубіжний та вітчизняний досвід.  У статті проаналізовано  і систематизовано ключові ризики  та проблеми, що виникли в ході здійснення в Україні реформи місцевого самоврядування і фінансової децентралізації.

Виявлено та досліджено фактори, що були причиною спротиву жителів місцевих громад реформі чи пасивного ставлення до створення об’єднаних територіальних громад, зокрема, економічний (очікування зниження фінансових можливостей громад внаслідок об’єднання), соціокультурний (наявність етнічних, культурних та інших відмінностей між жителями сусідніх громад), психологічний (недовіра до центральної та місцевої влади, страх перед скороченням об’єктів соціальної сфери тощо), географічний (погіршення доступу до центрів надання послуг), екологічний (намагання мешканців громад уникнути перенесення шкідливих виробництв на власну територію).

Виявлено географічну нерівномірність темпів процесу об’єднання територіальних громад у ході децентралізації, З’ясовано основні причини та форми спротиву районних рад та районних державних адміністрацій реформі децентралізації.

Спроби  реформування місцевого самоврядування в Україні робилися з часу проголошення її незалежності, але їм весь час перешкоджала відсутність консенсусу у середовищі політичної еліти щодо бачення зовнішньо - і внутрішньополітичного вектора  розвитку держави загалом і підходів до адміністративно – територіального поділу та організації влади на місцях зокрема. Однією з ключових проблем, що виникла із самого початку здійснення реформи, була неефективна комунікація між владою та громадянами, що викликала інформаційний  вакуум на місцях. Як показала соціологічні опитування, громадяни України мали доволі низьку поінформованість про особливості реформи децентралізації.

Складною проблемою для новостворених об’єднаних територіальних громад виявилося залучення до управління ними висококваліфікованих спеціалістів. Низька якість кадрового складу зазвичай пов’язана з тим, що більшість об’єднаних громад утворена винятково з сіл, які не можуть забезпечити співробітникам  органам місцевого самоврядування конкурентну зарплату та високі стандарти життя.

Посилання

Тимків В. Тенденції та механізми удосконалення місцевого самоврядування Великої Британії у контексті євроінтеграції URL: http://korekta.io.ua/s 119365/vasil timkiv. tendencio ta mehanizmi udoskonalennya miscevogo samovryaduvannua velikoe britanie.

Лелеченко А.П. Децентралізація в системі державного управління в Україні: теоре-тико - методологічний аспект. Автореф. дис… на здабуття ступення канд.. наук з держ. управління: спец. 25.00.01 « Теорія та історія державного управління». Київ, 2006 URL: http:/dysertaciya.org.ua/disertaciya 1 488. htm.

Хоруженко О. Історія та легітимізація децентралізації державної влади. URL: http://crps.sumynews.com/publications/ item/9-istoriya-ta-legitymizacziya-deczentralizacziyi-derzhavnoyi-vlady.htmi.

Рік децентралізації: досягнення, зміни та наступні кроки. Результати опитування. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/2532249-rik-decentralizacii-dosagnenna-zmini-ta-nastupni-kroki-rezultati-opituvanna.html.

Солодкий С., Левонюк Т., Баласанян В та ін.. Взаємозв’язок між децентралізацією та європейською інтеграцією, 2020..30 с. URL: http://neweurope.org.ua/wp-content/uploads/2020/02/Decentralization_ukr_web-2.pdf.

Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад. По-станова Кабінету Міністрів України від 08 квітня 2015 рокеу № 214.

Весперіс С.З., Решетняк Я.В. Децентралізація: проблеми новосформованих об’єднаних територіальних громад. Науковий вісник Ужгородського національного універ-ситету. 2018. Вип.19, частина 1., С.46 – 50.

Козуб В. П’ять проблем децентралізації, або як стати господарем у своєму місті. URL: https://www.pravda.com.ua/columns/2017/11/16/7162180/.

Жук В. Напрями розвитку та зміцнення управлінського потенціалу органів місцевої влади. URL: http://old.niss.gov.ua/Monitor/Juli08/01.htm.

Гончарова Є. Самоврядувіання біля лінії фронту. URL: https://tyzhden.ua/publication/1910225.

Крупник А.С., Калашнікова О.Є., Дзюпин М.О. та ін.. Аналітичний звіт за підсум-ками міжрегіонального дослідження участі громадськості у процесах об’єднання та розвит-ку територіальних громад. Одеса, 2016., 104 с.

Громадська думка населення щодо реформи децентралізації та її результатів. URL: https://dif.org.ua/article/gromadska-dumka-naselennya-shchodo-refrmi-detsentralizatsii-ta-ii-rezultativ.

Пальчук В. Підсумки перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних гро-мадах 11 і 18 грудня 2016 року. Україна: події, факти, коментарі. 2017., №2 , С.30 – 45. URL: http://nbuviap.gov.ua/images/ukraine/2017/ukr2.pdf.

Котенко Н.В., Решетняк Я.В. Фіскальна децентралізація: досвід вразливості сільсь-ких територіальних громад в Україні. IV Міжнародна науково - практична конференція «Фінансові аспекти розвитку держави, регіонів та суб’єктів господарювання: сучасний стан та перспективи», м.Одеса, Травень 2017, С.243 – 245.

Децентралізація: результати , виклик та перспективи. Проміжний звіт. URL:// https://dif.org.ua/article/detsentralizatsiya-rezulbtati-vikliki-i-perspektivi.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право