Правопросвітництво в діяльності системи безоплатної правової допомоги

Автор(и)

  • К. Рогозіннікова Кандидат юридичних наук, асистент кафедри відновного правосуддя та приватної детективної діяльності Національного університет водного господарства та природокористування, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-2866-408X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.1.44

Ключові слова:

безоплатна правова допомога, правова допомога, права людини, правопросвітництво

Анотація

Стаття присвячена аналізу правопросвітництва як одного з напрямків діяльності системи безоплатної правової допомоги. Встановлено, що до завдань, які виконують суб’єкти безоплатної правової допомоги належить власне надання різних видів правових послуг в межах первинної та вторинної правової допомоги, а також правопросвітництво. Вид послуг, який надається залежить від потреб заявника, його правового та майнового статусу.

Визначено, що основна мета системи безоплатної правової допомоги - захист прав людини, який здійснюється саме через забезпечення доступу, вільного та рівного для усіх, до правової інформації та правосуддя, посилення правової спроможності соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот. Запропоновано розглядати правопросвітництво як систему заходів, що спрямовані на підвищення рівня правової свідомості та культури, формування освічених у правовому аспекті особистостей, виховання поваги до прав людини та нетерпимості до їх порушень.

Проаналізовано деякі правопросвітницькі заходи, проведені центрами безоплатної правової допомоги. Встановлено, що завдяки правопросвітницькій діяльності системи безоплатної правової допомоги все більше людей починають цікавитися своїми правами та звертаються за безоплатною правовою допомогою. Крім того, підтверджено значення правопросвітницької діяльності системи безоплатної правової допомоги наступними фактами: по-перше, визначає загальний рівень правової культури, оскільки чим більше людей знають про свої права і координують свою поведінку з нормами закону, тим вищий рівень правової культури суспільства; по-друге, формує загальну законослухняність серед громадян усієї країни та охоплює різноманітні вікові та професійні групи населення; по-третє, сприяє становленню у суспільстві нетерпимості до порушення прав та корупції як негативних явищ; по-четверте, системи безоплатної правової допомоги адаптується під виклики сьогодення та інформує найбільш уразливі групи (наприклад, військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб та ін.) про їхні права та можливості, а тому сприяє становлення принципу верховенства права в державі.

Посилання

Карий В. В. Правопросвітництво як складова частина функціональних обов’язків фахівців системи безоплатної правової допомоги - практичні аспекти реалізації. Krakowskie studia malopolskie. Nr. 4 (32). 2021. С. 41-53. DOI: 10.15804/ksm20210403

Про безоплатну правову допомогу: закон України від 02.06.2011 року. Відомо-сті Верховної Ради України. 2011. № 51. Ст. 577.

Про систему безоплатної правової допомоги. Офіційний сайт Безоплатна пра-вова допомога. URL: https://legalaid.gov.ua/pro-systemu-bpd/ (дата доступу 01.02.2023)

Правопросвітництво та комунікація системи безоплатної правової допомоги: про права і не тільки. Офіційний сайт Вільшанської громади, Кіровоградської області. URL: https://vilshsr.gov.ua/news/1639636363/ (дата доступу 01.02.2023)

Правопросвітництво системи безоплатної правової допомоги: безпека для людей та доступність інформації. Офіційний сайт Міністерства юстиції України. URL: https://minjust.gov.ua/news/ministry/pravoprosvitnitstvo-sistemi-bpd-bezpeka-dlya-lyudey-ta-dostupnist-informatsii (дата доступу 01.02.2023)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право