Окремі аспекти захисту прав пасажирів залізничного транспорту

Автор(и)

  • С. Москаленко Доктор юридичних наук, доцент, завідувач кафедри права соціально- гуманітарних дисциплін Льотної академії Національного авіаційного університету, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-7393-7775

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.1.41

Ключові слова:

пасажир, залізничний транспорт, квиток, правовий статус пасажира, споживач, захист прав споживачів

Анотація

У статті розкрито особливості окремих аспектів захисту прав пасажирів залізничного транспорту.

Захист прав споживачів – пасажирів залізничного транспорту, на сьогодні є важливим напрямком державної політики. Разом з тим, на сьогодні залишається недостатньо дослідженою проблема захисту прав пасажирів залізничного транспорту. 

Метою дослідження є аналіз правового статусу споживачів – пасажирів залізничного транспорту та надання пропозицій щодо усунення прогалин національного законодавства в зазначеній сфері.

В умовах нестабільності, спричиненої пандемією, запровадженням військового стану, економічною ситуацією в країні, проблеми захисту прав споживачів набули особливого значення. Варто зазначити, що увага до захисту прав споживачів пов’язана також із стрімким розвитком цифрових технологій, які суттєво змінюють традиційні підходи до розуміння споживчих відносин. На сьогодні, реалізація товарів та послуг за допомогою мережі «Інтернет» (е-комерція) набирає все більшої популярності, що обумовлено, насамперед, низькою ціною товарів та послуг, а також зручністю їх отримання.

На національному рівні захисту прав споживачів, то загалом можна виділити такі основні чинники, які впливають на рівень захисту прав споживачів: недосконале законодавство; недостатнє фінансування, матеріально-технічна та кадрова база; відсутність навчання споживачів;  непоінформованість споживачів щодо своїх прав; бездіяльність центральних та місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування щодо реалізацій прав та інтересів споживачів; корупція в органах влади; недовіра громадян.

Різні аспекти інституту захисту прав споживачів знайшло своє відображення в працях національних та іноземних вчених. Варто зазначити, що захист прав споживачів у цифрову епоху є найменш розвиненою сферою законодавства як на національному рівні.   Ефективний захист прав споживачів має вирішальне значення для формування справедливого, прозорого і конкурентного соціального та економічного устрою будь-якої держави зокрема та світоустрою загалом. Останніми роками активно обговорюється питання виокремлення у структурі права споживчого права. Потребує детального аналізу вивчення правового статусу пасажира залізничного транспорту та усунення прогалин національного законодавства в зазначеній сфері. Крім того, недостатньо реалізується право споживача на  отримання послуги.

На сьогодні доцільним є створення електронної бази пасажирів, залізничного транспорту. Враховуючи той факт, що дані пасажира і так внесені при покупці квитка, накопичувати зайву інформацію не доведеться. Зазначене дозволить, захисти права пасажирів, з одного боку, з іншого боку призведе до зменшення корупційних ризиків в транспортній галузі. Зазначене дозволить, зокрема, відновлювати квитки в разі їх втрати; підтверджувати факт проїзду пасажира, купівлі-квитка тощо.

Посилання

Про затвердження правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України: Наказ Міністерства транспорту та зв'язку України від 27.12.2006 р. № 1196. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0310-07.

Станкова І. М. Цивільно-правове регулювання захисту прав споживачів у сфері надання послуг.: автореф. дис. ... к. ю. н. : 12.00.03 - Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. — 2021 — укp.

Машиністова М. С. Особливості захисту прав споживачів на сучасному етапі цивільного законодавства. Науковий журнал «ΛΌГOΣ. Мистецтво наукової думки. № 1. 2018. С. 126-129.

Про захист прав споживачів. Закон України № 1023-XII від 10.10.2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#Text.

Квиток // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. С. 66. — ISBN 966-569-013-2.

Повітряний Кодекс України в редакції від 15.10.2022 № 2626-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws.

Цивільний Кодекс України від 10.10.2022 р. № 2518-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text.

Господарський Кодекс України від 19.08.2022 № 2479-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-22

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право