Судовий прецедент як джерело конституційного права зарубіжних країн

Автор(и)

  • О. Козинець Кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри правоохоронної діяльності та загальноправових дисциплін юридичний факультет Національний університет «Чернігівська політехніка», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4760-7550
  • Н. Костюченко Студентка ІІІ курсу групи КЮ-202, юридичний факультет Національний університет «Чернігівська політехніка», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.1.16

Ключові слова:

прецедент, практика, рішення, суд, система, романо-германська, англосаксонська

Анотація

У сучасних умовах дослідження джерел конституційного права зарубіжних країн є надзвичайно актуальним. В статті визначено, що судовий прецедент є основним джерелом конституційного права держав англосаксонської правової системи та допоміжним джерелом конституційного права в романо-германській правовій системі.

Також акцентовано увагу на тому, що 23 лютого 2006 року в Україні було прийнято фундаментальний Закон – Закон України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини». Визначено, що прийняття вищезазначеного законодавчого акту мало свого часу не тільки теоретичне значення для юридичної науки, але насамперед практичне значення для функціонування судів, оскільки вимогою даного законодавчого акту є неухильне виконання рішень Європейського Суду з прав людини, який в свою чергу визнає прецедентне право.

У роботі визначено, що раніше, судовий прецедент в Україні не був загальновизнаним джерелом конституційного права. Проте, з часом судовий прецедент почав посідати надзвичайно важливе значення і вітчизняні суди все частіше оперують практикою вищестоящих судів при ухваленні тих чи інших рішень. Тому, в науковій статті обґрунтовано важливість дослідження судового прецедента як джерела конституційного права в зарубіжних країнах, оскільки відношення до даного джерела конституційного права в державах загального права і державах континентального права кардинально відрізняється.

Також в науковій статті особливу увагу приділено питанням, пов’язаним із практикою застосування судового прецедента у кожній із правових систем сучасності. Зокрема, визначено який вплив мав судовий прецедент на розвиток конституційного права, чи виступають суди суб’єктами судової правотворчості чи ні, визначено основні аспекти судового прецедента та його співвідношення з судовою практикою.

В науковій статті також висвітлено яким чином застосовується судовий прецедент в Франції, Німеччині, Великобританії, а також окремі особливості його застосування в Україні.

В підсумку визначено, що судовий прецедент по праву визначається особливим джерелом конституційного права зарубіжних країн, а тому для України він також повинен зайняти особливо важливе місце в системі джерел конституційного права, хоча при цьому він і поступається нормативно-правовому акту як фундаментальному джерелу конституційного права романо-германської правової системи, до складу якої входить і Україна.

Посилання

Дрішлюк І. Ю. Поняття джерела права та його форми. Юридичний науковий елект-ронний журнал. №1. 2014. C. 15-19.

Дашковська О. Судовий прецедент і судова практика як джерела права. Вісник Ака-демії правових наук України. 2011. № 1(64). С. 34-41.

Слотвінська Н. Д. Судова практика та судовий прецедент в системі джерел права. Теорія і практика конституціоналізму: український та зарубіжний досвід : матеріали пер-шої науково-практичної конференції, 30 квітня 2015 року, Львів. Національний університет «Львівська політехніка», Навчально-науковий інститут права та психології, Кафедра кон-ституційного та міжнародного права. Львів, 2015. С. 126-129.

Дуда С. М. Структура романо-германської правової сім'ї. Наукові записки Львівсь-кого університету бізнесу та права. 2013. Вип. 11. С. 183-186.

Квятковська Б. І. Особливості судового прецеденту в англо-саксонській та романо-германській правових сім’ях (порівняльний аналіз). Теорія і практика правознавства. 2013. Вип. 1. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tipp_2013_1_3. (дата звернення: 19.11.2022).

Теорія держави і права. Академічний курс: Підручник / За ред. О. В. Зайчук, Н. М. Оніщенко. Київ: Юрінком Інтер, 2006. 688 с.

Скакун О. Ф. Теорія права і держави: Підручник. Київ: Алерта; КНТ; ЦУЛ, 2009. 520 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-22

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право