Гносеологія генезису та еволюції нових, четвертого і п’ятого, поколінь прав людини

Автор(и)

  • В. Туряниця Кандидатка юридичних наук, доцентка, доцентка кафедри теорії та історії держави і права ДЗВО «Ужгородський національний університет», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.1.8

Ключові слова:

права, покоління прав, нові покоління прав, гнесеологія, генезис, еволюція, четверте і п’яте покоління прав, складові права поколінь прав, реалізація прав, напрями вдосконалення, проблеми

Анотація

З огляду на сьогоднішні процеси цивілізаційного розвитку людства та тих перепон, що стоять на шляху його подальшої еволюції, дане дослідження має суто тісний зв'язок і взаємодоповнення з інтеграцією наук (науково-теоретичне та методологічне обгрунтування) та практикою (впровадження і реалізація складових нових поколінь).

Авторка дослідження робить акцент, а саме: при вирішенні даної проблеми необхідний комплексний підхід де в процесі історичного розвитку людської цивілізації, прав і свобод людини, завжди має бути людина. Вона є епіцентром розгляду проблем, а тому аналіз проводиться і розкривається в площині людиноцентризму: місця і ролі людини в системі “Людина - суспільство - держава” та розвитку цивілізаційних процесів на планеті.

Суть проблеми, стан її дослідження науковиця розкриває і робить висновки на тлі глобалізаційних процесів та стосунків між державами світу. Як ми вже зазначали, науково-технічних прогрес у різних галузях суспільного життя вимагають і нових правових відносин з метою забезпечити людство правовими нормами щодо вирішення проблем, що постали на сучасному етапі цивілізаційних процесів.

Процес еволюціонування прав відбувається відповідно до багатоаспектного розвитку людської цивілізації і є невід’ємним пріоритетом захисту людини як найвищої суспільної цінності - творця матеріальних і духовних благ та цінностей, і як суб’єкта правового захисту. Права людини розширюються, вдосконалюється їх зміст і обсяг відповідно до сучасних потреб і з метою втілення концепції соціальної справедливості.

Концепція прав розвивається, доповнюється новими складовими, бо динаміка життя висуває все нові і нові вимоги щодо забезпечення прав і свобод людини у ХХІ та наступних століттях.                                                         

Дослідниця переконливо доводить, що реалізація прав четвертого покоління засвідчує, що їх морально-етичні аспекти вже переходять і перейдуть у проблеми й п’ятого покоління, які також необхідно буде інтегровано вирішувати. Вона зазначає, що простих рішень і зразу важко буде знайти.

Авторка вказує шляхи вирішення проблем, що постають при формуванні складових п’ятого покоління прав.

Науковиця робить обґрунтовані висновки на основі причинно-наслідкового зв’язку - факторів що випливають на формування четвертого і п’ятого покоління прав людини. Головні серед них - глобалізаційні процеси трансформації, науково-технічний прогрес та інші. При цьому враховуються теоретико-методологічні засади філософії, права, релігійних канонів, моральних і культурних традицій, поступу людської цивілізації та реалізація їх на практиці.

Посилання

Гіппократ. Клятва Гіппократа. Обрані книги. К. 1994.

Universal Declaration on Bioethics and Human Rights. Paris, France 19 October 2005 URL: https://en.unesco.org/about-us/legal-affairs/universal-declaration-bioethics-and-human-rights

Ворона В.А. Право на евтаназію як складова права людини на життя. Право України. 2010. №5.

Основи законодавства України про охорону здоров'я: Закон України від 19 листопада 1992 року No 2801-XII : редакція від 23.04.2021.

Ивентьев С.И. Четвертое и пятое поколения прав человека как основа духовного и нравственного возрождения человечества URL:http://econf.rae.ru/article/8016.

Туряниця В.В. Кристалізація напрямів і складових п'ятого покоління прав людини. Science, trends and perspectives. Abstracts of XVII International Scientific and Practical Confer-ence. Tokyo, Japan 18-19 May. 2020.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-22

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень