Самоконструювання як модель формування і розвитку професійної культури юриста

Автор(и)

  • С. Гладкий Доктор юридичних наук, професор, професор кафедри підприємництва і права Полтавського державного аграрного університету, Україна http://orcid.org/0000-0003-2616-8664

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.75.1.3

Ключові слова:

професійна культура юриста, самоконструювання, самопізнання, самосвідомість, Я-концепція, масовізація суспільства

Анотація

Стаття присвячена теоретичним і педагогічним аспектам проблеми формування професійної культури майбутнього правника. У ній актуалізуються ідеї розробників декількох важливих для соціального сьогодення гуманітарно-наукових теоретичних конструкцій: юридичного вчення про професійну культуру юриста, вчення про правову свідомість, філософії й теорії конструктивізму, психологічної теорії самосвідомості («Я-концепції»), соціологічної концепції масового суспільства та деяких інших.

Наголошується, що професійна культура юриста має бути одним із центральних об’єктів уваги для спільноти науковців і педагогів-правників. Констатується недостатній рівень студіювання і практичного педагогічного використання аутогенних аспектів формування зазначеного явища.

Висловлюється переконання в тому, що зміст і ціннісне наповнення ідеальної моделі професійної культури юриста засвідчують елітарний характер юридичної професії, уможливлюють і навіть диктують актуалізацію аутогенних складових процесу формування і розвитку професійної культури правника.

Стверджується, що професійна культура юриста як складова загальної культури сучасного суспільства зазнає деформуючого впливу процесу масовізації, суть якого полягає в примітивізації ціннісно-смислової структури суспільства. Свідоме й цілеспрямоване особистісне самоконструювання розглядається як контрверсивна практика щодо того вектора соціалізації індивіда, який пов’язаний з процесом масовізації.

Самоконструювання трактується як творчий процес, що ґрунтується на розвиненій самосвідомості індивіда і має своїми складовими глибинне самопізнання, світоглядне самовизначення, цілеспрямовану самозміну, гармонізацію зазначених та інших субпроцесів.

Постулюється, що стрижнем особистісного самоконструювання є самопізнання, яке пропонується розуміти як дію (конструювання), активну побудову особистістю моделі (картини) світу, в якій важливе й невід’ємне місце займає достатньою мірою відрефлексована власна Я-концепція індивіда.

Процес особистісного самоконструювання розглядається в аспекті стадійності.

Вказується головна педагогічна проблема практичної реалізації моделі формування професійної культури юриста, заснованої на принципах самоконструювання – пробудження у майбутнього правника потреби в самопізнанні та самозміні, формування відповідних пізнавальних і поведінкових настанов.

Посилання

Anita Tarr, Donna R. White. Posthumanism in Young Adult Fiction: Finding Humanity in a Posthuman World. Univ. Press of Mississippi. 2018. 355 р.

Титаренко Т.М. Особистісне самоконструювання: пульсації хаосу і порядку. Наук. студ. із соц. та політ. психол: зб. статей. НАПН України. Ін-т соц. та політ. психол. Київ : Міленіум. 2012. Вип. 31 (34). С. 3-11.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-22

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень