Соціальний захист безробітних: реалії сьогодення

Автор(и)

  • В. Гапочка Аспірант кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.74.29

Ключові слова:

ринок праці, зайнятість, безробіття, держава, роботодавець, воєнний стан, соціальний захист

Анотація

У роботі розглянуто актуальні питання соціального захисту безробітних в умовах сьогодення. Зазначено, що феномен безробіття – найбільш гостра проблема, з якою стикається сьогодні населення України. Якщо раніше причиною такого розповсюдженого явища була неефективність використання робочої сили в минулому і відсутність економічних умов, які б дали змогу людям застосовувати свої навички у продуктивній роботі за пристойну плату, то сьогодні війна. Безробіття в Україні набуває масового характеру та складає реальну загрозу для державного та суспільного благополуччя. На сьогодні ринок праці в Україні є досить нестабільним, зменшується кількість робочих місць та збільшується дисбаланс між попитом і пропозицією праці, очікується високий рівень безробіття. Проблема безробіття є ключовим питанням у ринковій економіці, і якщо його не вирішувати, то неможливо налагодити ефективну діяльність економіки і рівень безробіття буде зростати. І тому захист від безробіття повинен бути невід'ємним складником державної політики, спрямованим на вирішення важливих соціально-економічних завдань. Політика зайнятості має гарантувати соціальний захист населення шляхом забезпечення належних умов життя, регулювання заробітної плати, стимулювання нових місць і виплати допомоги безробітним тощо. Зроблено висновок, що запорукою вирішення проблеми безробіття в Україні повинна бути розробка і реалізація широкого комплексу відповідних заходів. Це, і приведення законодавства України у відповідність до міжнародних норм і принципів, і реалізація Державної та регіональних програм зайнятості, і сприяння стабільній діяльності стратегічно важливих підприємств, і створення сприятливих умов для розвитку підприємницької діяльності безробітних, а також розробка короткострокових планів щодо релокації чи переорієнтації деяких підприємств, допомоги бізнесу, який через бойові дії не може сплачувати заробітну плату працівникам та податки. Збільшення рівня зайнятості має стати центральним питанням повоєнної відбудови, реінтеграції та процесів повернення до умов миру.

Посилання

Конституція України від 28.06.1996 №254к/96-ВР. Відомості Верховної Ради Укра-їни. 1996. №30. Ст. 141.

Про зайнятість населення : Закон України від 05.07.2012 №5067-VI. Відомості Вер-ховної Ради України. 2013. №24. Ст. 243.

«До кінця року в нас буде близько 2,6 млн безробітних» – заступниця міністерки економіки. URL: https://suspilne.media/309662-do-kinca-roku-v-nas-bude-blizko-26-mln-bezrobitnih-zastupnica-ministerki-ekonomiki/

Горобець А. С. Окремі питання щодо правовідносин із загальнообов’язкового дер-жавного соціального страхування на випадок безробіття. Ефективність норм права : матері-али VII наук.-практ. конф. (м. Київ, 17 листоп. 2016 р.) / за заг. ред.: Н. М. Пархоменко, М. М. Шумила, І. О. Ізарової. Київ : Ніка-Центр, 2016. С. 207-210.

Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття : Закон України від 02.03.2000 №1533-III. Відомості Верховної Ради України. 2000. №22. Ст. 171.

Шумна Л. П. Соціальна підтримка як організаційно-правова форма соціального за-безпечення : дис. … д-ра юрид. наук : спец. 12.00.05. Чернігів, 2014. 455 с.

Болотіна Є. В., Мартиненко А. К., Чаленко В. П. аналіз основних тенденцій соціа-льного захисту безробітних в Україні. Економічний вісник Донбасу. 2020. № 3(61). С. 183-189.

В Україні безробітних залучатимуть до "Армії відновлення": що це означає. URL: https://gre4ka.info/zhyttia/71683-v-ukraini-bezrobitnykh-zaluchatymut-do-armii-vidnovlennia-shcho-tse-oznachaie

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-31

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення