Світовий досвід правового забезпечення контролю за економічними концентраціями суб’єктів господарювання

Автор(и)

  • Н. Голуб Аспірантка кафедри підприємницького та корпоративного права ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені В. Гетьмана», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9661-7712

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.74.24

Ключові слова:

процеси економічної концентрації, антимонопольне законодавство, конкурентна політика, правовий механізм, картелі

Анотація

У статті розглянуто правові механізми державного контролю за процесами економічної концентрації в найбільш розвинених країнах світу, таких як Сполучені Штати Америки, Канади, Японії, Великобританії, Франції, Німеччини та Італії.

Проведено порівняння правових антимонопольних інститутів зазначених держав та розкрито особливі риси конкурентного законодавства, які притаманні тій чи іншій країні та їх ефективність у процесі контролю за економічними концентраціями.

Встановлено, що у світовій практиці склалися два типи правового механізму контролю за економічними концентраціями, а саме американський тип та західноєвропейський.

Визначено, шо американське конкурентне законодавство забороняє будь-які форми концентрації через винесення судовими органами своїх рівень. У своїх нормах американське законодавство містить чіткі повноваження державних органів з питань концентрації. Тягар доказування позитивних наслідків від концентрації повністю лежить на претендентові на концентрацію.

Конкурентне право європейських краї є більш м’яким. Забороняється злиття, які суттєво обмежують конкуренцію. Концентрація відбувається лише при наявності дозволу від органів влади. Виключенням з цього правила є законодавство Великобританії, яке не містити вимоги щодо інформування відповідних органів про злиття компанії.

Особливостями Японського законодавства є існування таких понять як депресійні та раціоналізаторські картелі, при наявності яких концентрація забороняється.

За результатами дослідження зроблено висновок, що використання успішного зарубіжного, правового досвіду у сфері концентрацій, на кшталт збільшення фінансових показників для надання згоди на концентрацію, запровадження широкого тлумачення та конкретизації повноважень антимонопольних органів, чітке розмежування їх компетенції, прийняття єдиного кодифікованого правового акту для врегулювання відносин з концентрації призведуть до позитивних зрушень у сфері державної політики щодо правого регулювання економічної концентрації в Україні.

У рамках даного дослідження здійснено аналіз національного та зарубіжного законодавства у сфері регулювання економічної концентрації.

Посилання

Ковтун М.С. Американська модель антимонопольного регулювання: особливості становлення та розвитку. Порівняльно-аналітичне право. 2017. № 4. С. 164-166.

Горян Є.В., Карасик О.О. Антимонопольне регулювання холдингових компаній в США, Англії, ФРН та Україні: порівняльно-правовий аналіз. Часопис академії адвокатури України. 2014. № 1(22). С. 25-32.

Бережняк Б., Кормич Б. Антимонопольное законодательство Канады. Юридиче-ский вестник. 1998. № 1. С. 113–115.

Положення Європейського Союзу про концентрації : Закон Європейського Союзу від 20 січня 2004 р. № 139 / Європейський Парламент. URL: https://wipolex.wipo.int/en/text/473977 (дата звернення: 12.09.2022).

Борсук Н.Я. Послаблення відповідальності за неодержання дозволу на економічну концентрацію. Політико-правова реформа в Україні: теорія, методологія, праксеологія : матеріали наук.-практ. конф. з нагоди 115-річчя ДВНЗ «КНЕУ ім. В. Гетьмана», 15 жовтня 2021 р. Київ КНЕУ, 2021. С 159-161.

Мережко О.О. Регулювання відносин у сфері контролю за концентраціями у зако-нодавстві європейського союзу та в Україні. Київ, 2007. 120 с.

Скорадамалья В., Саніахметова Н.О., Мельник С.Б. Конкурентне право ЄС : нав-чальний посібник. Київ : ІМВ КНУ ім. Тараса Шевченка, 2004. 231 с.

Про заборону приватної монополії та забезпечення чесних угод : Закон Японії № 54 від 1947 р. / Парламент Японії. URL: https://www.jftc.go.jp/dk/guideline/lawdk.html (дата звернення: 12.09.2022).

Ковалькова М.В. Государственный антимонопольный контроль в российском и американском праве: сравнительно-правовой аспект : автореф. дис. …канд. юрид. наук : 12.00.14. Ставрополь, 2006. 26 с.

Кузьмин Р.И. Хозяйственное право Японии: проблемы, теории и практики. Донецк : Ин-т эконом.-прав. исследований АН Украины. 1993. 32 с. (Препринт. АН України, Ин-т эконом.-прав. исследований).

Щербина В.С. Державний нагляд (контроль) у сфері господарювання: удоско-налення правового регулювання. Юрист України. 2011. Вип. 2 Ч. 15. С. 30-33.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-31

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право